Hyppää pääsisältöön

Suomalaisohjaaja loi Etelä-Afrikkaan sijoittuvaan jännityssarjaan kovasti Sorjosta muistuttavan päähenkilön – Nordic noir kohtaa Etelä-Afrikan Jyri Kähösen ohjaamassa Trackers-sarjassa

Lemmer (James Gracie) on salaperäinen hahmo, joka kulkee omia polkujaan.
Trackers-sarjan päähenkilö Lemmer (James Gracie) on salaperäinen hahmo, joka kulkee omia polkujaan. Lemmer (James Gracie) on salaperäinen hahmo, joka kulkee omia polkujaan. Kuva: HBO Nordic televisiosarjat,Etelä-Afrikka,järjestäytynyt rikollisuus,Trackers

Etelä-Afrikkaan sijoittuva rikossarja Trackers huokuu Pohjolan henkeä salakuljetetuista sarvikuonoista, timanteista ja eksoottisista maisemista huolimatta. Sarjan on ohjannut Sorjosen ohjaajana mainetta niittänyt Jyri Kähönen. Kirjailija Deon Meyer on punonut kansainvälisen rikosvyyhdin ja kertoo Kulttuuricocktailin haastattelussa haaveilevansa yhteistyön jatkumisesta suomalaisen kanssa.

Deon Meyer, 61, on käsikirjoittaja ja Etelä-Afrikan suosituin jännityskirjailija, jonka kirjoja on käännetty 27 kielelle. Hänen teoksensa ovat keränneet palkintoja ympäri maailmaa, etenkin Ranskassa, jossa kirjailija on erityisen suosittu. Meyerin ansiot on tunnustettu myös Ruotsissa. Hänen tuotannostaan on suomennettu vain kaksi teosta, Kuolema päivänkoitteessa (1998) ja Metsästäjän sydän (2000). Trackersia (2010) ei ole vielä käännetty suomeksi.

Meyer käsittelee fiktion kautta yhteiskunnallisia epäkohtia apartheidin jälkeisessä Etelä-Afrikassa. Tarinoihin liittyy vahva kansainvälinen kulma, ja niissä on näyttävää suuren luokan toimintaa.

Trackers on tästä oiva esimerkki. Siinä seurataan kolmea eri juonenkaarta, joiden kautta esitellään Etelä-Afrikan monet kasvot. Tapahtumat ulottuvat järjestäytyneen rikollisuuden syövereihin, tarinaan kytkeytyy salajuonia, timanttien salakuljetusta, terrori-iskun suunnittelua ja uhanalaisia sarvikuonoja.

Tarinan vastavoimina ovat Etelä-Afrikan turvallisuuspalvelu, CIA ja lukuisia muita toimijoita, kuten entinen erikoisjoukkojen mies Lemmer. Yllättävät käänteet johdattavat sarjan hahmot väkivaltaiseen yhteentörmäykseen Kapkaupungissa.

Kaksi miestä astelee katolla aseet kädessään.
Trackers lähtee käyntiin takaa-ajolla Kapkaupungin kattojen yllä. Kaksi miestä astelee katolla aseet kädessään. Kuva: HBO Nordic Etelä-Afrikka,järjestäytynyt rikollisuus,televisiosarjat,Trackers

Meyer harmittelee, että uutisten kautta maasta välittyy ulkomaailmalle edelleen negatiivinen kuva, joka ruokkii virheellisiä stereotypioita. Rikoskirjailija on tahtomattaan samassa veneessä.

- Yritän tuoda esille Etelä-Afrikan monimuotoisuuden luonnosta kaupunkeihin. Käsittelen tarinan ehdoilla maamme haasteita ja ongelmia, joiden kanssa olemme painineet 20 vuotta.

- Ikävä kyllä rikoskirjailijan tehtävänä on nostaa esille yhteiskunnan vähemmän loistokkaat puolet, joita yleensä peitellään. Tätä kautta myös omat kirjani vahvistavat vääristyneitä mielikuvia Etelä-Afrikasta, kirjailija Meyer toteaa.

- Maatamme ei pitäisi nähdä vain köyhyyden, nälänhädän ja väkivaltarikollisuuden tyyssijana. Suurimmat ongelmat meilläkin liittyvät alkoholin väärinkäyttöön ja huumeisiin, Meyer vakuuttaa haastattelussa.

Trackersin teemat, tarinan laajuus ja samastuttavat hahmot olivat houkutteleva yhdistelmä kansainvälistä televisiotuotantoa ajatellen. Sen avulla oli tarkoitus todistaa, että Etelä-Afrikassa osataan tehdä laadukas sarja, vaikka sen ohjaaja on suomalainen, ja se syntyi saksalaisen ZDF:n, eteläafrikkalaisen M-Net:in ja USA:n Cinemaxin yhteistuotantona.

Kolme tutkijaa työskentee toimistohuoneessa.
Janina Mentz (Sandi Schulz) johtaa Presidentillistä Tiedustelupalvelua (PIA). Etualalla tietokoneen ääressä Raj (Meren Reddy), tietojärjestelmien apulaisohjaaja ja hänen vieressään vasemmalla operatiivinen apulaisjohtaja Tau. Kolme tutkijaa työskentee toimistohuoneessa. Kuva: HBO Nordic televisiosarjat,järjestäytynyt rikollisuus,Etelä-Afrikka,Trackers

Korkeat panokset saivat Meyerin osallistumaan aktiivisesti kirjan sovittamiseen käsikirjoitukseksi, näyttelijöiden valintaan. Meyer toimi sarjan vastaavana tuottajana.

- Muitakin kirjojani on sovitettu televisioon, enkä ole aina ollut tyytyväinen lopputulokseen. Tiesin, että en pystyisi olemaan tarpeeksi objektiivinen kirjoittamaan käsikirjoitusta, mutta valvoin kirjoittajatiimin työskentelyä tiiviisti.

Kirjailijan mukaan romaani on inspiroiva opas, josta poikettiin televisiota varten. Kirjassa hypelllään paikasta ja lukemattomista hahmoista toiseen, mutta sarjassa oleelliset asiat esitetään tiiviisti ja ydinasiat selkeästi. Joidenkin hahmojen luonnehdintaa on lainattu toiselle draaman lisäämiseksi.

Sorjonen Etelä-Afrikassa

Kun sarjalle ryhdyttiin etsimään ohjaajaa, ensimmäinen vaihtoehto oli Jyri Kähönen. Netflixin ohjelmistossa Kähösen ohjaamaa Sorjosta esitetään nimellä Bordertown. Sorjonen palkittiin Kultaisella Venlalla parhaana draamasarjana 2016.

- Huomasin Bordertownin myötä, että Jyri on loistava tarinankertoja. Olen työskennellyt ulkomaisten ohjaajien ja tuottajien kanssa monta kertaa, joten tiedän, että vain taito ja kyvyt ratkaisevat. Tarinankerronta on kansainvälinen kieli, sanoo Meyer.

Kirjailija huomasi, että Lappeenrannassa kuvatussa Sorjosessa ja Trackersissa on jotain samaa. Tapahtumapaikkojen osalta luonto, asuinalueet ja maantieteellinen sijainti ovat kummassakin tärkeitä.

- Jyri lähestyi sarjoja samalla tavalla, vaikka ne ovatkin hyvin erilaisia. Hänen pohjoismaalainen, rauhallinen, jalat maassa -ohjaustyylinsä kääntyi vaivatta meidän kielellemme. Kun katson sarjaa, en voisi koskaan uskoa, että sen on ohjannut niin kaukana eteläafrikkalaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta oleva ammattilainen kuin Jyri.

Yksi Trackersin päähahmoja on Lemmer (James Gracie), entinen erikoisjoukkojen mies ja henkivartija, joka asuu nykyään pienessä Karoon kaupungissa maaseudulla.

Lemmer menetti työnsä pieleen menneen tiedusteluoperaation tuloksena ja purkaa vihaansa vanhan talonsa kunnostamiseen. Lemmer kuitenkin suostutellaan operaatioon, jossa uhanalaisia sarvikuonoja siirretään turvaan Krugerin luonnonpuiston salametsästäjiltä.

Lemmer esiteltiin dekkarissa Blood Safari (2009) ja salaperäisestä, vakavailmeisestä ja vaitonaisesta tosimiehestä tuli heti Meyerin naislukijoiden suosikki. Olisiko mahdollista, että Lemmer on sukua Kari Sorjoselle (Ville Virtanen)?

- He eivät ole kovinkaan erilaisia. Meidän puolestamme se ei ollut tarkoituksellista, mutta Jyri kenties huomasi lukiessaan käsikirjoitusta pitävänsä Lemmerista jostain kumman syystä, Meyer naurahtaa.

Jyri Kähönen myöntää hahmojen samanhenkisyyden.

Jyri Kähönen
Ohjaaja Jyri Kähönen Jyri Kähönen Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle Jyri Kähönen,elokuvaohjaajat

- Se pitää paikkansa. He ovat ytimeltään samankaltaisia. Molemmat ovat ulkopuolisia ja viihtyvät omassa maailmassaan. Jopa porukassa ollessaan he ovat yksin. Muiden on vaikea tulkita heitä. Erot tulevat esiin tosipaikan tullen, kun Sorjonen luottaa älliin, Lemmer fyysiseen toimintaan, kertoo Kähönen työhuoneessaan Helsingissä.

”Elämäni vaikein kuvausyö”

Sorjosen lisäksi Kähönen on ohjannut Ihon alla -sarjaa sekä mainoksia. Viime vuonna kuvattu Trackers on luonnollisesti suurin tuotanto, jossa hän on ollut mukana. Tarina päätettiin polkaista liikkeelle näyttävällä Mission Impossible -elokuvien tyyppisellä takaa-ajokohtauksella Bo-Kaapin kujilla.

- Se on Kapkaupungissa Pöytävuoren kupeessa oleva malesialainen kaupunginosa. Paikka on uskomattoman hieno. Käsikirjoituksessa takaa-ajo oli kuvailtu perinteisesti kattojen yli tapahtuvana kissa ja hiiri -leikkinä.

- Halusin muuttaa sitä niin, että Ismailia ammutaan ensin jalkaan, jolloin tilanne muuttuu painostavammaksi. Pääseekö hän pakoon vai ei. Halusin kohtaukseen ahdistavan tunnelman, kun hän ontuu verisenä takaa-ajajat kintereillään, Kähönen kuvailee.

Trackers-sarjan Ismail kävelee kadulla.
Ismail (Adrian Alper) kohtaa takaa-ajajansa Bo-Kaapin malesialaisessa kaupunginosassa. Trackers-sarjan Ismail kävelee kadulla. Kuva: HBO Nordic Trackers,televisiosarjat,järjestäytynyt rikollisuus,Etelä-Afrikka

Stunteista vastasivat Mission Impossible -seikkailujen hurjapäät stunt-koordinaattori Oliver Baileyn johdolla. Tukenaan Kähösellä oli osaava tuotantoryhmä, jonka jäsenet ovat pääosin paikallisia.

Sarjan kuvasi Ivan Strasburg (13 Reasons Why – ja Treme -sarjat), joka muutti poliittisena pakolaisena Lontooseen 1965 ja jatkoi opiskelua kaupungin elokuvakoulussa. Hänelle on myönnetty kaksi brittien Oscaria eli BAFTA-palkintoa (Bloody Sunday, Cracker). Myös näyttelijöistä suurin osa on eteläafrikkalaisia. Kaikki tekijät ovat kansainvälisen tason ammattilaisia.

- Eteläafrikkalaiset ovat myös tosi nastaa jengiä. He tulevat eri kulttuureista ja yhteisöistä, eri kieliäkin on kymmeniä. Kaikki ovat ylpeitä omasta identiteetistään, mutta samalla erilaisuuden huomioiminen on luontevaa. Kukaan ei tunne oloaan ulkopuoliseksi. Heidän kanssaan oli hyvin mielenkiintoista tehdä töitä, Kähönen kiittelee.

Ohjaaja pitää Etelä-Afrikkaa mini-Hollywoodina, jossa tuotantokustannukset eivät ole vielä pilvissä. Siellä pyörii koko ajan yhä enemmän kansainvälisiä tuotantoja.

- Etelä-Afrikassa on kaikennäköisiä lokaatioita pienellä alueella. Suurkaupunkeja, viidakkoa, rantaa, vuoria ja aavikkoa 200 kilometrin säteellä. Siinä mielessä se on kuvauspaikkana kuin Uusi-Seelanti.

Visuaalisesti monipuolisen ja näyttävän sarjan kuvaukset alkoivat helmikuussa 2019, mutta Kähönen kierteli Etelä-Afrikkaa pitkään etsiessään kuvauspaikkoja. Kuvaukset ulottuivat pohjoisen Limpoposta etelän Kapkaupunkiin asti ja moniin paikkoihin niiden väliltä.

- Enkä ole koskaan aiemmin kuvannut kohtausta sarvikuonojen kanssa. Meillä oli paljon muitakin vaikeuksia pillastuneiden eläinten lisäksi. Se oli elämäni vaikein kuvausyö. Koko sarjan tekeminen oli sellainen seikkailu, jolle ei ole vertailukohtaa, vakuuttaa Kähönen.

Kuuden jakson mittainen Trackers on saamassa jatkoa, mutta projekti laahaa jäljessä koronaviruksen takia. Meyer toivoo asian etenevän mahdollisimman pian.

- Olimme valmiina kakkoskauteen, kunnes Covid-19 laittoi stopin kaikelle. Lemmerilla ja Flealla (Trix Vivier) on selvittämättömiä bisneksiä keskenään, joten olen heille toisen kauden velkaa. Olisi hienoa saada Jyri ohjaamaan ainakin muutamia jaksoja ja jakamaan osaamistaan täkäläisille nuorille ohjaajille, jotka voisivat sitten ottaa loput jaksoista kuvatakseen, haaveilee Meyer.
Kähönen suhtautuu mentorin rooliin positiivisesti.

- Ilman muuta. Sinne jäi paljon hyviä ystäviä, apulaisohjaajia ja muita kollegoita, joita ikävöin. Jos pystyn jotenkin auttamaan heitä, teen sen enemmän kuin mielelläni. Se ei ole itseltäni mitään pois.

Trackers alkaa HBO Nordicilla 6.6.