Hyppää pääsisältöön

Vuorovaikutus on sisältöä

Kuvakaappaus Pavlovin Rotat - kanavan pelitilanteesta
Pavlovin Rotat - kanavan tilannekuva Kuvakaappaus Pavlovin Rotat - kanavan pelitilanteesta Kuva: Yle tietokonepelit,YouTube-kanava

Yle kehittää omia digitaalisia palvelujaan ja toimii samaan aikaan sosiaalisessa mediassa. Kehitystä ohjaa suomalaisten mediakäyttö.

Sosiaalisen median palvelut mahdollistavat kerronnan ja ilmaisun kokeilut, kuten Summerin tarinallinen kasvofiltteri Ilmees ku ja Nenäpäivän TikTok-filtteri sekä yhteisluomisen, kuten YleX:n ja Tuure Boeliuksen Kesäkumihaaste.

Saksalaisen ARD-yleisradioyhtiön uutisohjelma Tagesschau tuo esiin leikkisän puolen brändistäään TikTokissa.

Median käytettävissä on enemmän kuin koskaan keinoja ja mahdollisuuksia tuottaa arvoa ihmisille ja yhteiskunnalle
― Ylen strategia Kaikille yhteinen, jokaiselle oma

Yle julkaisee sisältönsä ensisijaisesti omilla alustoillaan. Kolmansien osapuolten alustoja voidaan käyttää harkiten silloin, jos tavoitamme sieltä yleisöjä, joita emme Ylen alustoilta tavoita.

Suhteen rakentaminen vie aikaa

Ylen menestynein YouTube-kanava, Aleksi Rantamaa - Yle Kioski, on usean vuoden ajan antanut yhteisön äänestää seuraavasta käsiteltävästä aiheesta.

Rantamaan rakentama yleisösuhde auttoi tuomaan YouTubesta merkittävän määrän katsojia Areenaan TLDR Mad - sarjan pariin.

Aiemmin vastaava ohjaus onnistui Nörtti: Dragonslayer 666 - komedian päähenkilön kanavalta.

Vuorovaikutus yhteisön kanssa on keskeinen osa Ylen YouTube-kanavien sisältöä. Tästä ovat omanlaisiaan esimerkkejä kolme vuoden toiminutta YouTube-kanavaa: Emma - Yle Kioski, Jesse - Yle Kioski sekä Pavlovin Rotat, jossa neljä animoitua rottaa pelaa ja puhuu välillä tiukkaa asiaa.

Animoidut rotat puhuvat miesten kesken

Pavlovin Rottien YouTube-kanavan videoista puolet on tehty nykyajan pelivideoiden tyyliin niin, pääosissa huumori, ajankohtaiset vieraat, meemit, haasteet ja tietenkin pelaaminen (ks. mikä PUBG).

Toinen puolisko on ns. "real talk" -videoita – joissa tekijät puhuvat nuorille merkityksellisistä asioista (ulkonäköpaineet, seksuaalisuus, opiskelu, armeija, päihteet) ja nuorten pelaajapoikien elämää koskettavista ajankohtaisista aiheista.

Pavlovin Rottien pelikanava syntyi 2019. Tekijät rottahahmojen takana tutustuivat DragonSlayer666:n sometiimissä, jossa he tekivät mm. DragonSlayerin pelivideot. Se rikkoi juuri 20 000 tilaajan rajan ja teki sen kunniaksi 20k-erikoislähetyksen.

Merkityksellisenä pysyäkseen median pitää pystyä muuttumaan nopeasti ja määrätietoisesti. Uudistumisen paine on Yleisradiolle myös valtava mahdollisuus. Median käytettävissä on enemmän kuin koskaan keinoja ja mahdollisuuksia tuottaa arvoa ihmisille ja yhteiskunnalle, toteaa Ylen uusi strategia.

Tuija Aalto on Ylen sosiaalisen median päällikkö.

  • Liikkuvaa hevosta on helpompi ohjastaa

    Yhteinen visio, yhteiset tavoitteet, yhteinen pyrkimys

    “Liikkuvaa hevosta on helpompi ohjastaa” eli kannattaa lähteä rohkeasti liikkeelle uuden kanssa ja oppia matkan varrella. Erilaisia johtamisen malleja ja metodeja pitää soveltaa iloisesti – ei tule nojautua liikaa teorioihin. Pelkkä ohjausmallin soveltaminen ei riitä – tarvitaan selkeät tavoitteet ja toimenpiteet niiden taakse.

  • Datavideoilla asiakasymmärrystä etätöiden tueksi

    Korona-aika vaati uusia toimenpiteitä viestin viemiseksi.

    Palautteet datavideoista ovat olleet erittäin rohkaisevia. Uskomme, että videoiden avulla yhä suurempi joukko yleläisiä pystyy kehittämään sisältöjä ja palvelemaan paremmin ihmisiä eri elämänvaiheissa ja eri puolilla Suomea.