Hyppää pääsisältöön

Äärimmäisen hipsteriä FM-synteesiä

Uuden nykymusiikin kiinnostavimpiin hahmoihin kuuluva Enno Poppe nostaa hattua 60- ja 70-luvun FM-syntetisaattoreille tuoreessa teoksessaan Ensemble Mosaik -yhtyeelle. Teoksen nimi, Rundfunk viittaa juuri sointien alkuperään: vaikka tämä uusi teos on tehty nykyteknologialle, eikä näin suoraan pyri simuloimaan alkuperäisiä Minimoogeja ja piganinoja, se yhtä kaikki pyrkii ”uudelleenluomaan” niiden 8-bittisen sointimaailman.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Säveltäjä itse kirjoittaa: ”Minua kiinnostaa elollinen maailma. Metafyysinen taso ei kiinnosta minua. Pidän konkreettisista asioista. Soinnilla itsellään voi jo tehdä yhtä ja toista. […] [Rundfunk] on tehty tuhansista atomeista. Ja musiikkini on sekä analyyttista että näyttävää. Pidän ylläni valkoista laboratoriotakkia työstäessäni sommitelmiani laboratoriossani.”

Tunnin mittaista Rundfunkia oli tilaamassa kahdeksan merkittävää eurooppalaista nykymusiikki-instituutiota, joukossa tietenkin pari saksalaista yleisradioyhtiötä. Teos jakaantuu kolmeen osaan, Holzen, Knochen ja Öl eli Puu, Luut ja Öljy. Poppen uudelleenluodun FM-synteesin karheat, pehmeät, vahvat, meluisat, lempeät ja nostalgiset sointimaailmat kurottavat jonkinlaiseen äärimmäiseen hipsteriyyteen. Poppen sävellyksellisillä prosesseillaan kruunaamaa FM-synteesiä on jotenkin hillittömän funkia kuunnella.

Enno Poppe: Rundfunk. – Ensemble Mosaik, joht. Enno Poppe. (Wergo, WER 73882)

Kuuntele Uudet levyt 9.6.2020, toimittajana Ville Komppa.