Hyppää pääsisältöön

Äärimmäisen hipsteriä FM-synteesiä

Uuden nykymusiikin kiinnostavimpiin hahmoihin kuuluva Enno Poppe nostaa hattua 60- ja 70-luvun FM-syntetisaattoreille tuoreessa teoksessaan Ensemble Mosaik -yhtyeelle. Teoksen nimi, Rundfunk viittaa juuri sointien alkuperään: vaikka tämä uusi teos on tehty nykyteknologialle, eikä näin suoraan pyri simuloimaan alkuperäisiä Minimoogeja ja piganinoja, se yhtä kaikki pyrkii ”uudelleenluomaan” niiden 8-bittisen sointimaailman.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Säveltäjä itse kirjoittaa: ”Minua kiinnostaa elollinen maailma. Metafyysinen taso ei kiinnosta minua. Pidän konkreettisista asioista. Soinnilla itsellään voi jo tehdä yhtä ja toista. […] [Rundfunk] on tehty tuhansista atomeista. Ja musiikkini on sekä analyyttista että näyttävää. Pidän ylläni valkoista laboratoriotakkia työstäessäni sommitelmiani laboratoriossani.”

Tunnin mittaista Rundfunkia oli tilaamassa kahdeksan merkittävää eurooppalaista nykymusiikki-instituutiota, joukossa tietenkin pari saksalaista yleisradioyhtiötä. Teos jakaantuu kolmeen osaan, Holzen, Knochen ja Öl eli Puu, Luut ja Öljy. Poppen uudelleenluodun FM-synteesin karheat, pehmeät, vahvat, meluisat, lempeät ja nostalgiset sointimaailmat kurottavat jonkinlaiseen äärimmäiseen hipsteriyyteen. Poppen sävellyksellisillä prosesseillaan kruunaamaa FM-synteesiä on jotenkin hillittömän funkia kuunnella.

Enno Poppe: Rundfunk. – Ensemble Mosaik, joht. Enno Poppe. (Wergo, WER 73882)

Kuuntele Uudet levyt 9.6.2020, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.