Hyppää pääsisältöön

Aurinkokuninkaan kamarimuusikon säveliä

Ranskan kuninkaiden Ludvig XIV:n ja XV:n kamarimuusikkona lähes puoli vuosisataa toiminut Marain Marais on yksi viola da gamban suuria mestareita. Hän ehti musisoida tärkeimpien ranskalaissäveltäjien kanssa Lullystä Charpentieriin ja Couperinista Rebeliin – mitä ilmeisimmin hän oli aikansa viola da gamban Paganini tai Lady Gaga. Marais’n säveltämässä soitinmusiikissa keskeistä on runsas tuotanto gamballe ja continuolle, joille hän sävelsi viisi satoja kappaleita sisältävää nidettä 1600- ja 1700-lukujen taitteen molemmin puolin.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Gambisti François Joubert-Caillet on ottanut suururakakseen kaikkien viiden kirjan levyttämisen: raitamäärissä kurotetaan kohti tuhatta. Vuonna 2017 julkaistun Ensimmäisen kirjan levytyksen seuraksi on nyt ilmestynyt toinen, joten hyvässä vauhdissa ollaan.

Tietynlaisena populaarikulttuurin hahmonakin esiintyneen Marais’n gambamusiikkia kuuluu usein soitettavan sievistellen ja hempeillen, ikään kuin ylimääräisellä väristyksellä; onneksi ei tällä kertaa. Joubert-Caillet soittaa L’Achéron-yhtyeen kanssa vuonna 1701 julkaistun Toisen kirjan tanssisarjat, improvisatoriset chaconnet ja kupletit maukkaan vaihtelevan, svengaavan ja tunnelmallisen continuon säestämänä, keskittyen musiikin seurustelevaan kauneuteen, antaen energisille ja enkelimäisille osuuksille riittävästi väristystä ilman itsetarkoituksellisuutta.

Isommat kappaleet, kuten muistokappaleet, Tombeaut Lullylle ja Marais’n opettajalle Saint-Colombelle ja itseoikeutetusti viimeiseksi jätetty hitti, Couplets de Folies saavat keskittyneet ja dramaattiset tulkinnat. Ne vievät ainakin minut mielessäni ranskalaisen barokin kulta-ajan parhaiden muusikoiden jameihin. Ricercar-levymerkin julkaisun runsas sointi ja riittävän leveäksi jätetty dynamiikka saavat puolentoista sadan raidan kokoelman kestämään monet kuuntelut.

Marin Marais: Deuxième livre de pièces de viole. – François Joubert-Caillet, viola da gamba, sekä L’Achéron. (Ricercar, RIC408)

Kuuntele Uudet levyt 9.6.2020, toimittajana Ville Komppa.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.