Hyppää pääsisältöön

Kitgutin jousikvartettoheijasteita

Kitgut-kvartetti yhdistelee ensimmäisellä levyllään Purcellin ja Locken sekä John Blow’n neljälle jousisoittimelle säveltämiä tanssisarjojen osia, fantasioita ja esirippusävelmiä Joseph Haydnin iloluontoiseen Jousikvartettoon D-duuri op. 71 nro 2. Haydnin ilmeikäs, neljän soittimen vuorottelulla ja yhteispelillä leikkivä, klassiseen tapaan vakavan ja hupaisan välilä pallotteleva ilmaisu heijastuu jännittävällä tavalla yli vuosisata aiemmin sävellettyyn englantilaiseen kamarimusiikkiin. Käy varsin ilmeiseksi, ettei Haydn suinkaan ole neljälle jousisoittimelle sävelletyn musiikin isäpappa – vaikka olikin toki merkittävä tekijä jousikvarteton historiassa.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Jousikvarteton virallisen tarinan mukaan tuo kamarimusiikin kruununjalokivi syntyi 1700-luvun jälkipuolella. Sen isiä olivat espanjalaistunut italialainen, Luigi Boccherini sekä Wienin piirissä vaikuttanut Joseph Haydn, joka erityisesti kohotti sen yhdessä wieniläistyneen kollegansa W.A. Mozartin kanssa yhdeksi soitinmusiikin pyhimmistä muodoista. Jousikvartetoista tuli 1800-luvulla absoluuttisen, romanttisen taiteen kulmakiviä, joilla säveltäjät saattoivat vertautua parhaimpiin, erityisesti kolmanteen wieniläistyneeseen, Ludwig van Beethoveniin.

Epävirallisempi ja ehkä todempi tarina on verrattoman paljon hauskempi: jousikvartetot sukeutuivat rikkaasta yhdessä soittamisen ja kamarimusioinnin perinteestä, jossa musiikki oli musiikillisen seurustelun ja leikin väline. Silloinkin kun niitä tehtiin yleisö mielessä, niihin valutettiin häkellyttäviä tehoja äärimmäisestä polyfoniasta ja kromatiikasta huimiin soittimellisiin efekteihin – kuten tekivät jo Henry Purcell ja Matthew Locke 1600-luvun puolivälin Englannissa säveltäessään vaikkapa näytelmiin välisoittoja eli esirippumusiikkia.

Kitgutin – nimi on hupaisa suomeksikin – suolikielilläsoitossa marinoituneet hienot muusikot ovat aloittaneet yhteisen neljän levyn projektin, joka asettaa neljälle jousisoittimelle ennen klassismia sävellettyä musiikkia rinnan klassismin merkkiteosten kanssa: Englanti ja Haydn -julkaisun jälkeen on tulossa Schubertia ja saksalaista, Mozartia ja italialaista sekä Beethovenia ja ranskalaista. Mielenkiintoinen levytyskonsepti, jonka tuloksia kelpaa odotella! Ainakin tarjolla on ennakkoluulottoman kapriisimaista klassismia – siis vapaata ja hieman villiä – eli kitgutusta juuri minun makuuni.

”’Tis too late to be wise”. Purcellin, Locken ja Blow’n teoksia neljälle jousisoittemelle sekä Joseph Haydn: Jousikvartetto D-duuri op. 71 nro 2. – Kitgut-jousikvartetti. (Harmonia mundi, HMM902313)

Kuuntele Uudet levyt 9.6.2020, toimittajana Ville Komppa.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.