Hyppää pääsisältöön

Mistä puhuisit, jos sinulle tarjottaisiin radiossa tunti aikaa? – Kutsuvieras tulee lähelle

Kutsuvieraat-sarjan henkilöitä Anna Puu, Hannu-Pekka Björkman, Juha Itkonen, Jorma Uotinen ja Raakel Lignell
Kutsuvieraina ovat muun muassa Anna Puu, Hannu-Pekka Björkman, Juha Itkonen, Jorma Uotinen ja Raakel Lignell Kutsuvieraat-sarjan henkilöitä Anna Puu, Hannu-Pekka Björkman, Juha Itkonen, Jorma Uotinen ja Raakel Lignell Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Hannu-Pekka Björkman,Anna Puu,Jorma Uotinen,Raakel Lignell,Juha Itkonen

Kutsuvieras on radiosarja, jossa tunnetut suomalaiset puhuvat itseään koskettavasta teemasta valitsemansa musiikin kera. Sarja lähetetään heinäkuussa arkipäivisin Radio Suomessa.

Sarjaa kuuntelemalla pääset tutustumaan Kutsuvieraisiin aivan uudella tavalla ja kuulet, mitkä asiat heitä askarruttavat ja mitä he arvostavat. Ohjelmat sisältävät elämänviisautta, oivalluksia ja koskettavia tarinoita.

– Ehkä hullunrohkea uskallus ja unelmointi sittenkin kannattaa, sanoo Maarit Hurmerinta.

Neljän viikon aikana ehditään kuulla kaksikymmentä mielenkiintoista ja antoisaa, toisistaan täysin poikkeavaa puheenvuoroa. Tänä erikoisena koronakesänä erityisesti muutos ja luopuminen sekä katseen kääntäminen kohti tulevaa nousevat teemoina esiin. Myös vanhemmuus ja oman elämänkaaren hahmottaminen kiinnostavat Kutsuvieraita.

– Välillä mietin, millainen polkuni olisi ollut, jos olisin jo pienenä alkanut kirjoittaa edes päiväkirjaa tai vaikkapa jatkanut maalaamista, toteaa Anna Puu.

Anna Puu keikalla Qstockissa.
Anna Puu Anna Puu keikalla Qstockissa. Kuva: Nelli Kenttä / YleX Anna Puu

Laulaja Anna Puu käsittelee puheenvuorossaan elämänsä väistämättömiä muutoksia niin työssään kuin yksityiselämässään. Tanssija Jorma Uotinen kertoo onnistumisista, epäonnistumisista ja ajan karkaamisesta. Laulaja Maarit Hurmerinta vie kuulijat aikamatkalle Teuvo-opettajan luokkaan ja Tintin baariin.

– Vanhemmuus on käsittämättömän paljastavaa. Isinä tai äiteinä emme ole sellaisia kuin haluaisimme olla, olemme sellaisia kuin olemme, kertoo Juha Itkonen.

Kirjailija Juha Itkonen kertoo isyydestä ja miehen roolin muutoksista. Vanhemmuuden ja musiikin voimaa käsittelee myös rap-artisti Paleface. Oikeuspsykologi, laulaja Julia Korkman kertoo minkälainen polte hänellä nuorena oli päästä maailmalle ja miten kaikki muuttui.

Hannu-Pekka Björkman
Hannu-Pekka Björkman Hannu-Pekka Björkman Kuva: Henrietta Hassinen / Yle Hannu-Pekka Björkman,näyttelijät,teatteritaide

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman puhuu siitä, että lapsuus ei ole elämänvaihe, vaan syvyys, jonka päälle muu elämä rakentuu. Filosofi Maija-Riitta Ollila muistuttaa tulevaan kurottautumisen tarpeellisuudesta.

– Koulussa opin aika nopeasti, ettei muumitalossa asuminen tee susta luokan suosituinta tyyppiä. Se, että minulle erilaisuus oli normaalia, ei tarkoittanut sitä, että se olisi ollut sitä muille, toteaa Lauri Reuter.

Lääkärit ja rauhanaktivistit Vappu ja Ilkka Taipale kertovat pitkäkestoisesta työstään paremman yhteiskunnan puolesta. Biotekniikan tohtori ja optimisti Lauri Reuter kertoo erikoisesta lapsuudestaan ja utopioiden tarpeellisuudesta.

Kuvataiteilija ja maanviljelijä Osmo Rauhala puhuu tehtävästään taiteilijana. Hän käsitteli virusenergiaa töissään jo 1990-luvulla. Myös kosmologi ja aktivisti Syksy Räsänen miettii vastuutaan ja kertoo fyysikon työstä. Tietoturvatutkija Mikko Hyppönen vie kuulijat erikoisiin tilanteisiin uransa varrella.

– Kaikki oli siirrettävissä paitsi rakastuminen, muotoilee Samuli Putro.

Muusikko Samuli Putro puhuu flyygelin ääressä kirjailija Juha Itkoselle
Samuli Putro ja Juha Itkonen ovat mukana Kutsuvieras-sarjassa. Muusikko Samuli Putro puhuu flyygelin ääressä kirjailija Juha Itkoselle Kuva: Antti Kuivalainen Samuli Putro,Juha Itkonen

Entinen viulisti ja kulttuurialan moniosaaja Raakel Lignell käy läpi elämänsä rakennusaineita ja miettii tyytymisen eleganssia. Muusikko Samuli Putro pohtii luopumisen olemusta.

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila puhuu kehon muutoksista ja paluusta lapsuuden paratiisiin. Psykoterapeutti Maaret Kallio painottaa minuuden moninaisuutta ja toimittaja Päivi Storgård kertoo elämän murenemisesta psyykkisen sairauden myötä.

– Otin pikavipin, jotta saisin maksettua vuokran. Olin sekä helpottunut että kauhuissani, kertoo Päivi Storgård.

Maaillmanympäripurjehtija Tapio Lehtinen ottaa kuulijat mukaan kuukausien pituiselle yksinäiselle matkalle.

Kati Outinen, Karjaa, 24.04.2020
Kati Outinen Kati Outinen, Karjaa, 24.04.2020 Kuva: Antti Haanpää / Yle Kati Outinen,näyttelijät,elokuvanäyttelijät,käsikirjoittajat,koronapotretti

Kesän 2020 Kutsuvieras-sarjan päättää näyttelijä, ohjaaja Kati Outinen. Hän puhuu mielikuvituksesta ja muistista.

– Isän muistisairaus auttoi minua olemaan armollinen sekä muita että itseäni kohtaan, sanoo Kati Outinen.

Kutsuvieraan kuulet Radio Suomessa maanantaista perjantaihin 6.–31.7.2020 klo 13 ja uusinta kuullaan samalta kanavalta puolelta yöin. Yle Areenassa Kutsuvieras on kuunneltavissa aina lähetyspäivän aamusta lähtien.

Kutsuvieraat 2020
6.7. Anna Puu, musiikintekijä
7.7. Hannu-Pekka Björkman, näyttelijä
8.7. Julia Korkman, oikeuspsykologi, laulaja
9.7. Mikko Hyppönen, tietoturvatutkija
10.7. Maarit Hurmerinta, laulaja, lauluntekijä

13.7. Paleface, rap-artisti
14.7. Maaret Kallio, psykoterapeutti
15.7. Juha Itkonen, kirjailija
16.7. Päivi Storgård, mielenterveyskuntoutuja, toimittaja
17.7. Tapio Lehtinen, maailmanympäripurjehtija

20.7. Raakel Lignell, entinen viulisti
21.7. Syksy Räsänen, kosmologi ja aktivisti
22.7. Virpi Hämeen-Anttila, kirjailija
23.7. Samuli Putro, muusikko
24.7. Osmo Rauhala, kuvataiteilija, maanviljelijä

27.7. Jorma Uotinen, tanssija, koreografi
28.7. Maija-Riitta Ollila, filosofi
29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, lääkärit ja rauhanaktivistit
30.7. Lauri Reuter, biotekniikan tohtori ja optimisti
31.7. Kati Outinen, näyttelijä

Kutsuvieras-sarjan on tuottanut Ylelle Parad Media, toimittaja on Katarina Blomqvist ja tuottajana toimii Jessica Jensen. Kutsuvieras-ohjelmia tehdään myös ruotsiksi, nimellä Vegas Sommarpratare. Ne lähetetään Yle Radio Vegassa arkisin 22.6.–7.8.2020.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi