Hyppää pääsisältöön

Solistinen ja kuorolaulu voivat asua samoissa kurkuissa

Luciani Berio on kiistatta yksi modernin musiikin merkittävimpiä säveltäjiä ja hänen kuoro-orkesteriteoksensa Coro on käytännöllisesti katsoen nykymusiikin – tai entisen nykymusiikin klassikkoteos. Norjalaisen solistikuoron sekä Norjan radio-orkesterin tulkinta Berion upeasta klassikosta kiinnitti huomioni jo joitakin vuosia sitten konserttiäänityksenä. Kapellimestari Grete Pedersenin johdolla Coro on nyt myös huolella taltioitu levylle Bis:n julkaisuna.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Vuonna 1976 Donaueschingenin festivaalille valmistunut ja seuraavana vuonna Salzburgin festivaalille ja BBC:n Promeille muokattu Coro on kirjoitettu 40 laulajalle ja 44-henkiselle orkesterille. Sen tekstit ovat pääasiassa käännöksiä maailman eri kulttuureilta, Amerikkojen ja Polyneesian alkuperäisväestöiltä, Afrikasta, Lähi-idästä ja Euroopasta, ainoana nimettynä Pablo Nerudan espanjankieliset säkeet. Musiikki kutsuu esiin merkityksiä sanojen välistä hyvin vahvasti, etäännytyksen, sensuellin, suoraviivaisen ja mielipuolisen vaihdellessa tasolta toiselle – tyylien, ilmaisun ja sointivärien myötäillessä ja vastatessa.

Coro sijoittelee laulajat ja soittajat ryhmiksi ympäri lavaa neljään eri ryhmään saaden aikaan näin hyvin jännittävästi sekoittuvia sointivärejä – orkestroinnissa ja ihmisäänelle säveltäessään Berio oli vailla epäilystä yksi parhaista. Coro pitää pihdeissään tekstien, sointien ja ilmaisun monisyisessä sinfoniassa, jonka norjalaiset ihailtavasti hallitsevat ja taitavat. Koskettavan ja ajattomalla tavalla kantaaottavan Coron jälkeen levylle mukaan otettu Cries of London jatkaa solistikuoron verrattomien solistien esittelyä sekä tuo mukaan ripauksen huumoria. King’s Singersille alun perin sävelletty teos on modernin lauluyhtyeilmaisun juhlaa ja Norjalainen solistikuoro huikea sen tulkkina. Kuka sanoi, etteivät solistinen laulu ja kuorolaulu voi asua samoissa kurkuissa.

Luciano Berio: Coro; Cries of London. – Norjalainen solistikuoro sekä Norjan radio-orkesteri, joht. Grete Pedersen. (Bis, BIS 2391)

Kuuntele Uudet levyt 9.6.2020, toimittajana Ville Komppa.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.