Hyppää pääsisältöön

Anna kesäkurpitsalle uutta puhtia – grillaa se ja tarjoa ricottan ja tomaattitäytteen kanssa

Grillad zucchini
Grillad zucchini Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma)

Kesäkurpitsa on edullinen ja ehkä melko valjukin raaka-aine, josta muutamalla yksinkertaisella niksillä sukeutuu kuitenkin upea makuelämys.

Tämän ruokalajin salaisuus on suolaliuos ja reipas grillaus ruudukolle viillettynä.

Karhunlaukan lehdet tai valkosipulin varret antavat grillatulle kesäkurpitsalle mahtavaa makua. Tarvittaessa voit kuitenkin korvata ne kevätsipulin tai keltasipulin varsilla ja vain lisätä mausteeksi hiukan valkosipulia.

Ainekset, 6 annosta:

  • 4 kesäkurpitsaa
  • 2 dl vettä
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 litra vettä
  • ½ dl suolaa
  • 300 g kotimaisia tomaatteja
  • 100 g kevätsipulin tai keltasipulin varsia tai karhunlaukan lehtiä
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • (½ valkosipulinkynttä)
  • 100 g ricottaa
  • (½ dl kuusenkerkkiä)
  • (6 rkl kuusenkerkkäöljyä)

Tee näin:

  1. Leikkaa yksi kesäkurpitsoista pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi.
  2. Sekoita 2 dl vettä, valkoviinietikka ja sokeri liemeksi. Laita kesäkurpitsaviipaleet marinoitumaan liemeen vähintään 1 tunniksi.
  3. Yhdistä 1 litra vettä ja ½ dl suolaa.
  4. Halkaise loput kolme kesäkurpitsaa pituussuunnassa ja viillä puolikkaiden leikkauspintaan ruudukko.
  5. Laita puolikkaat leikkauspinta alaspäin suolaliuokseen 10 minuutiksi. Näin kasviksen rakenne kiinteytyy ja maku voimistuu.
  6. Ota puolikkaat suolaliuoksesta ja kuivaa ne.
  7. Leikkaa tomaatit kuutioiksi.
  8. Grillaa sipulinvarsia 2–3 minuuttia.
  9. Silppua sipulinvarret. Yhdistä varsisilppu, tomaattikuutiot ja tilkka oliiviöljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos käytät kevät- tai keltasipulia, silppua joukkoon puolikas valkosipulinkynsi, jotta ruokaan tulee valkosipulin makua.
  10. Grillaa kesäkurpitsanpuolikkaita 4 minuuttia kummaltakin puolelta.
  11. Levitä puolikkaille tomaattiseos, murenna päälle ricotta ja aseta päällimmäiseksi pari marinoitua kesäkurpitsaviipaletta.
  12. Lämmitä puolikkaat nopeasti grillissä.
  13. Viimeistele halutessasi kuusenkerkillä ja valuta päälle kuusenkerkkäöljyä.

Kuusenkerkkäöljy

Kuusenkerkkien keruuaika on keväällä.

Ainekset:

  • 1 ½ dl rypsiöljyä
  • 100 g kuusenkerkkiä
  • 20 g pinaattia
  • 1 tl suolaa

Tee näin:

  1. Lämmitä rypsiöljy 60-asteiseksi.
  2. Laita kuusenkerkät, pinaatti ja suola tehosekoittimeen.
  3. Kaada joukkoon lämmin rypsiöljy ja käytä konetta 30 sekuntia.
  4. Siivilöi seos heti harvasilmäisen siivilän läpi.
  5. Anna maustua 5 vuorokautta.
  6. Siivilöi seos harsokankaan läpi.
  7. Säilytä kuusenkerkkäöljyä jääkaapissa.

Lisätietoa:
Muista aina pyytää maanomistajalta lupa kuusenkerkkien keräämiseen.

Granskottsolja i en kanna
Granskottsolja i en kanna Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa