Valmistamme lapsuuden raparperikeiton paahdetusta raparperista ja maustamme sen uusilla raikkailla mauilla.
Valitse grillattaviksi punaisia raparperinvarsia, jotka antavat kauneimman värin.
Raparperikeitto
Ainekset, 2 annosta:
- 4 raparperinvartta
- 5 kardemummanpalkoa
- 1 sitruunaruoho
- 5 dl sokeria
- 1 kanelitanko
- 1 dl mansikkamehua
- 7 dl vettä
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 2 sokeri-kanelikorppua
- 2 rkl vaniljajäätelöä
Tee näin:
- Kuori raparperinvarret ja leikkaa niiden päistä palat pois.
- Kuori kardemummanpaloista esiin siemenet. Murskaa sitruunaruohon vartta kevyesti.
- Laita raparperinkuoret, sokeri, sitruunaruoho, kanelitanko, kardemummansiemenet ja mansikkamehu kattilaan ja kaada joukkoon sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Kuumenna seos kiehuvaksi.
- Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
- Grillaa raparperinvarret molemmilta puolilta raidallisiksi.
- Halkaise raparperinvarret pituussuunnassa ja leikkaa puolikkaat pieniksi paloiksi. Laita palat toiseen kattilaan.
- Siivilöi joukkoon raparperiliemi, lisää sitruunankuoriraaste ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia, kunnes raparperipalat ovat pehmenneet.
- Anna jäähtyä.
Murenna sokeri-kanelikorput kahdelle lautaselle, lisää raparperikeitto ja pyöräytä päälle vaniljajäätelöpallot.
Paahdettu raparperi-mansikkakiisseli
Ainekset, 2 annosta:
- 4 raparperinvartta
- 1 dl sokeria
- 1 dl mansikkamehua
- 2 tl perunajauhoa
- (1 lakritsijuuri tai hieman luomulaatuista lakritsijuurijauhetta)
- 2 dl kermaa
- 1 dl maitoa
Tee näin:
- Kuori raparperinvarret ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Laita palat folion päälle, lisää sokeri ja mansikkamehu ja ripota pinnalle perunajauho.
- Kääri folio tiiviiksi paketiksi. Paista pakettia grillissä 10–15 minuuttia, kunnes raparperipalat ovat karamellisoituneet ja pehmenneet.
- Ota paketti grillistä ja kumoa sen sisältö kulhoon.
- Sekoita kevyesti haarukalla, jotta raparperipalat soseutuvat.
- Raasta halutessasi joukkoon lakritsijuuri tai ripota pinnalle hieman lakritsijuurijauhetta.
Tarjoa raparperikiisseli kermamaidon tai kahvikerman kanssa.