Hyppää pääsisältöön

Anna tutuille raparperijälkiruoille uusi säväys grillatulla raparperilla

Valmistamme lapsuuden raparperikeiton paahdetusta raparperista ja maustamme sen uusilla raikkailla mauilla.

Valitse grillattaviksi punaisia raparperinvarsia, jotka antavat kauneimman värin.

Raparperikeitto

Ainekset, 2 annosta:

  • 4 raparperinvartta
  • 5 kardemummanpalkoa
  • 1 sitruunaruoho
  • 5 dl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 dl mansikkamehua
  • 7 dl vettä
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 2 sokeri-kanelikorppua
  • 2 rkl vaniljajäätelöä
Rabarbersoppa med vaniljglass
Rabarbersoppa med vaniljglass Kuva: YLE/Strömsö

Tee näin:

  1. Kuori raparperinvarret ja leikkaa niiden päistä palat pois.
  2. Kuori kardemummanpaloista esiin siemenet. Murskaa sitruunaruohon vartta kevyesti.
  3. Laita raparperinkuoret, sokeri, sitruunaruoho, kanelitanko, kardemummansiemenet ja mansikkamehu kattilaan ja kaada joukkoon sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Kuumenna seos kiehuvaksi.
  4. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
  5. Grillaa raparperinvarret molemmilta puolilta raidallisiksi.
  6. Halkaise raparperinvarret pituussuunnassa ja leikkaa puolikkaat pieniksi paloiksi. Laita palat toiseen kattilaan.
  7. Siivilöi joukkoon raparperiliemi, lisää sitruunankuoriraaste ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia, kunnes raparperipalat ovat pehmenneet.
  8. Anna jäähtyä.

Murenna sokeri-kanelikorput kahdelle lautaselle, lisää raparperikeitto ja pyöräytä päälle vaniljajäätelöpallot.

Paahdettu raparperi-mansikkakiisseli

Ainekset, 2 annosta:

  1. 4 raparperinvartta
  2. 1 dl sokeria
  3. 1 dl mansikkamehua
  4. 2 tl perunajauhoa
  5. (1 lakritsijuuri tai hieman luomulaatuista lakritsijuurijauhetta)
  6. 2 dl kermaa
  7. 1 dl maitoa
Rostad rabarber med lakrits och grädde
Rostad rabarber med lakrits och grädde Kuva: YLE/Strömsö

Tee näin:

  1. Kuori raparperinvarret ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Laita palat folion päälle, lisää sokeri ja mansikkamehu ja ripota pinnalle perunajauho.
  2. Kääri folio tiiviiksi paketiksi. Paista pakettia grillissä 10–15 minuuttia, kunnes raparperipalat ovat karamellisoituneet ja pehmenneet.
  3. Ota paketti grillistä ja kumoa sen sisältö kulhoon.
  4. Sekoita kevyesti haarukalla, jotta raparperipalat soseutuvat.
  5. Raasta halutessasi joukkoon lakritsijuuri tai ripota pinnalle hieman lakritsijuurijauhetta.

Tarjoa raparperikiisseli kermamaidon tai kahvikerman kanssa.