Hyppää pääsisältöön

Antti Holmalla on hirveä musiikkimaku

Oopperalla on maine tosimaailmasta irrallisena yläluokan snobbailuna. Antti Holma kouluttaa meitä uudessa podcastissaan ajattelemaan toisin.

“Mulla oli nuorena ja on yhä popin ja muun viihdemusiikin suhteen aivan hirveä maku, joten varaudu siihen”, Antti Holma on viestittänyt haastattelua edeltäneenä iltana.

Totta. Holma kertoo puhelimessa kuunnelleensa viimeksi kävelyllä Spotifysta “Radio Nova 2004” -nimistä soittolistaa, jolta löytyy kaikkea Natalie Imbrugliasta Savage Gardeniin.

Hän siis asuu Manhattanin Upper West Sidella eurooppalaisen kulttuurieliitin ytimessä, kirjoittaa päivät autofiktiivistä romaania (ilmestyy syksyllä), käy iltaisin konserteissa harpistimiehensä työpaikalla Metropolitan-oopperassa (tai kävi ennen koronaa) – ja kuuntelee 16 vuoden takaista Radio Novaa.

Tätä on Antti Holma pähkinänkuoressa: matalaa ja korkeaa, mautonta ja hyvin fiiniä.

Holma teki lyhyen uran filmitähtenä ja lopetti. Nyt hänellä on aikaa puhua musiikista, Cheekistä ja tekemästään "sopimuksesta saatanan kanssa".

Musiikillinen ensirakkaus syttyi keväällä 1994, kun Holma näki listaohjelmassa Mariah Careyn Without Youn musiikkivideon, jossa poppari laulaa mustassa poolopaidassa.

Sonkajärvellä ei ollut levykauppaa (ellei Kesoilin Jaakko Teppo -valikoimaa lasketa), joten Careyn tuore studioalbumi Music Box tuotiin Holmalle joko Iisalmen Anttilasta tai Helsingin Sokokselta.

Holma sanoo tajunneensa varhain, että hänellä oli vähän yhteistä koulun “urheilujätkien” kanssa. Holma kuunteli ystävänsä Annan kanssa Alanis Morissettea ja vei luokan levyraatiin Annie Lennoxia. Luureissa soivat Diana King ja Ace of Base.

Kallion ilmaisutaidon lukiossa Holma alkoi hävetä musiikkimakuaan.

Siellä kohistiin Red Hot Chili Peppersistä, Leonard Cohenista ja muista “varteenotettavista amerikkalaisista musiikkisedistä”, joiden biiseissä oli “sanomaa, sisältöä ja musiikillisia arvoja”.

Holma kuunteli A-Teensiä.

– Niiden versiot olivat parempia kuin Abban omat. Abba oli tunkkaista.

Keikoilla Holma kävi vähän, eikä yhteisöllisyys kiinnostanut. Hän katsoi Lennoxin musiikkivideoita miesballerinoineen ja osti musiikkilehtiä, mutta ei kokenut tarvetta tuntea muita faneja. Suhde musiikkiin oli henkilökohtainen.

Siksi Noora Vaaralan Kaija Koo -essee Imagesta itketti. Toimittajan henkilökohtaista Koo-suhdetta käsitellyt teksti tuntui ikkunalta Holman omaan nuoruuteen.

“Pitkään ainoa paikka, jossa Kaija Koo -fani sai olla oma itsensä, oli homoklubin tanssilattia”, Vaarala kirjoitti artistista, joka vetosi syrjittyihin ja jonka diggailu oli ysärinuorten keskuudessa noloa.

En ole puritanisti ja ajattele, että on jotain oikeaa ja hyvää musiikkia. Päinvastoin. Ihan sama mitä teette, löydän omat juttuni sieltä välistä.― Antti Holma

Esseessä moitittiin myös 2010-luvun Vain elämää -efektiä, jossa artistista muovataan amerikkalaishenkinen tsemppipoppari, “samanlainen kuin kaikki muutkin popparit”. Holma allekirjoittaa kritiikin, mutta ei halua talloa muiden kokemuksia.

– En ole puritanisti ja ajattele, että on jotain oikeaa ja hyvää musiikkia. Päinvastoin. Ihan sama mitä teette, löydän omat juttuni sieltä välistä.

Niitä omia juttujaan Holma on viime aikoina löytänyt vaikka mistä. Kuten Auta Antti! -selfhelp-podcastista ja ja Yle-satiiri Radio Sodomasta – sekä Mestaritekijä-realitysta, jossa askarreltiin Holman juontamana kakkaputkia ja koirankuivauspyyhkeitä Billnäsin idyllisessä ruukkimiljöössä.

Ja nyt hän on tehnyt kahdeksanosaisen podcast-sarjan oopperasta.

Kuva: Antti Holman oopperajuhlien promokuva. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Korkean ja matalan väliä ravannut Antti Holma on kieltämättä täydellinen ihminen esittelemään oopperaa. Antti Holman oopperajuhlat -podcastin ydinviesti tuntuu olevan, ettei oopperassa käymisen tarvitse olla salatiedettä.

– Kyllä popistakin voi kirjoittaa esseitä ja tutkia jotain Leonard Cohenia samaan tapaan kuin Mozartin Taikahuilusta voi etsiä vapaamuurariviittauksia. Mutta musiikkiin voi suhtautua myös täysin itsekkäästi: tämä on mulle, ei muille. Oopperaan voi mennä minkä tahansa asian kanssa. On paljon oopperoita, joista en muista mitään, Holma sanoo.

Oopperalla on maine tosimaailmasta irrallisena yläluokan snobbailuna. Niin ajateltiin myös 2000-luvun puolivälin Teatterikorkeakoulussa. Siellä Holman opiskelutoverit ylistivät pieniä teatteri- ja tanssiesityksiä, jotka käsittelivät “oikeita asioita”.

Holmakin vierasti oopperaa, koska kokemukset olivat vähissä. Äiti oli soittanut lp-levyltä Taikahuilua ja Sonkajärven seurakuntatalolla oli käynyt ysärin alussa virolaisia solisteja esittämässä operetteja. Yläasteella luokka oli vieraillut Tallinnan Estonia-teatterissa katsomassa Carmenia, mutta Holma oli keskittynyt juopotteluun.

Käytin opiskeluaikani siihen, että opettelin seisomaan käsilläni. Ooppera on tarjonnut lihaisan tavan tutustua kulttuurihistoriaan.― Antti Holma

Holma löysi oopperan työskennellessään Kansallisteatterissa 2000-luvun lopulla. Teatterikuiskaaja kertoi olevansa oopperalaulaja ja antoi ohjeen: Aloita Taikahuilusta, jos se on jo tuttu. Sen perään vaikka Puccinia ja Tšaikovskin Jevgeni Onegin.

Näin Holma teki ja jäi koukkuun. Sittemmin hän on ravannut oopperassa Helsingissä, Lontoossa ja nyt New Yorkissa. Omakustanteisesti ja aviomieheltä saaduilla alennuslipuilla (jotka nekin maksavat 55 taalaa).

– Olen aidosti harmissani, ettei mulla ole sivistystä. Käytin opiskeluaikani siihen, että opettelin seisomaan käsilläni. Ooppera on tarjonnut lihaisan tavan tutustua kulttuurihistoriaan. Musiikki on etusijalla, mutta sen kautta voi tutustua myytteihin, joihin monet teokset nojaavat.

Holma käy konserteissa mieluiten yksin, muita tarkkaillen. Niin New Yorkin Metropolitanissa kuin Suomen kansallisoopperassakin näkee kaikkea iltapuvuista kumisaappaisiin. Niiden lomassa Holma istuu ja nauraa lavan pompööseille, keveyttään huojuville lavasteille.

Tutuilta oopperanarkkareilta Holma kuulee juorut siitä, kuka oli jurrissa ja kuka kieltäytyi tulemasta harjoituksiin.

Ja diivoja hän fanittaa. Keväällä 2019 Holma näki Metropolitanin lavalla Karita Mattilan Karmeliittain tarinoissa. Hän sanoo, ettei ole nähnyt oopperasalia koskaan niin hiljaisena kuin Mattilan hahmon, abbedissa Madame de Croissyn kuolinkohtauksessa.

Yleisö hurrasi Mattilalle kuin millekin ladygagalle.

Kaikki tämä on sallittua, osa kokemusta. Oopperaa ja Kaija Koota voi katsoa ihan samoilla kiikareilla.

Kuva: Radio Sodoman promokuva. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kun puhutaan oopperasta, on pakko puhua myös sen ongelmista rasismin kanssa.

Varsinkin nyt. Haastattelupäivän aamuna George Floydin kuolemasta kimmonneet mielenosoitukset ovat levinneet Minnesotasta ympäri Yhdysvaltoja. CNN:n tummaihoinen kirjeenvaihtaja on pidätetty suorassa lähetyksessä ja Holman lähikortteleissa protestoitu läpi yön.

Oopperaesitykset ovat pahimmillaan kuin syntyhetkeensä palsamoituja. Hahmoissa vilisee rasistisia stereotypioita, eivätkä huippusolistit aina tajua, miksi brownface on väärin.

Holma sanoo, ettei odota oopperalta jotakin, mihin se ei “kankean perusrakenteensa takaa” taivu. Hän on nähnyt ylimääräisillä monologeilla ryyditettyjä esityksiä pakolaiskriisistä ja kapitalismista ja kokenut, kuinka valveutunut woke-estetiikka alkaa puhua itseään vastaan. Usein saarnataan omalle kuorolle.

– Jos haluaa kouluttaa väkivaltaisia haaveita elättelevää maaseudun miestä, niin ehkä ooppera ei ole se väline. Lähtökohtaisesti yleisössä on maailmaa jo nähneitä ihmisiä. Niin kuin ei munkaan kannata heristää sormea jollekin Soldiers of Odineille. Ei ne katso mun Insta-liveä.

Holma on luopunut siitä ajatuksesta, että hänen teoillaan olisi syvempi merkitys. Hän ei usko julkkisten vaikutusvaltaan ja nostaa esimerkiksi Lana Del Reyn, jonka musiikkialan seksismiä käsitellyt somepostaus räjähti käsiin.

Enhän mä ole poliitikko. Mä olen pelle.― Antti Holma

Hän sanoo odottavansa kauhulla sitä, miten julkkikset kommentoivat Black Lives Matteria.

(Haastattelun jälkeen muun muassa Del Rey kommentoi ja joutui taas kollegoidensa hampaisiin.)

– Mietin, että mitä jos Lana vaan laulaisit? Ja onko mun tai Krista Kososen kommentit saaneet jotain aikaan? Eivät yhtään mitään, Holma sanoo.

– Enhän mä ole poliitikko. Mä olen pelle.

Melkein 200 tuhannen Instagram-seuraajan pelle, täytynee lisätä. Ja sellainen, jolta moni toivoisi kannanottoja ja barrikadeille nousua.

Aktivismin tai kantaaottavan taiteen sijaan Holma puhuu oopperasta ja tekee kaupallista yhteistyötä sukkapuikkovalmistajien kanssa.

Kuva: Timo Korhonen. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Antti Holma teki oopperapodcastin koska häneltä sellainen tilattiin ja koska hän rakastaa oopperaa. Mutta myös siksi, ettei muuta työtä ole tarjolla. Tai ainakaan sellaista, mikä kiinnostaisi.

Putouksen aikaan Holma teki “sopimuksen saatanan kanssa” ja siirtyi teatterista viihdyttäjäksi. Hän juonsi lauantai-illan viihdeohjelmia ja näytteli Cheekiä JP Siilin elämäkertaelokuvassa Veljeni vartija.

Holma sanoo saaneensa Jere ja Jare Tiihosen kaksoisroolin, koska tuottajat ajattelivat hänen tuovan yleisöä. Äänessä ei ole katkeruutta, koska samalla toteutui yksi itsekäs unelma.

– Haaveenani oli elokuva, jossa saisin näytellä mahdollisimman paljon; jossa olisi niin paljon ruutuaikaa, että tukehdun.

Kuvausten alla Holma ennusti, että elokuva saa 200 tuhatta katsojaa ja yhden tähden Hesarissa. Ensimmäisestä jäätiin 80 tuhannen katsojan verran, jälkimmäinen toteutui.

Ei mulla ole jatkosuunnitelmaa. Ehkä 20 vuoden päästä voin palata elokuviin, mutta mikä olisi seuraava askel?― Antti Holma

Veljeni vartijassa Antti Holma saavutti anttiholmuuden lakipisteen, ja sellaisen jälkeen elokuvarooleja on tarjolla hyvin vähän. Hän on luopunut mahdollisuudesta olla anonyymi, rooliin häviävä näyttelijä. Se surettaa välillä.

Nyt Holma lilluu välitilassa, tekee podcasteja ja kirjaa. Sodankylän elokuvajuhlien lyhytelokuvaohjelmassa esitetään Holman kirjoittama ja ohjaama 13-minuuttinen Kill Anneli.

Auto on ajettu rotkoon, hän kuvailee. Mitä seuraavaksi?

– Ei siitä enää voi oikein mihinkään jatkaa. Ei mulla ole jatkosuunnitelmaa. Ehkä 20 vuoden päästä voin palata elokuviin, mutta mikä olisi seuraava askel? Spede?

Kuuntele Antti Holman oopperajuhlat täältä.

Antti Holma suosittelee kolmea oopperaa aloittelijalle:

Wolfgang Amadeus Mozart: Taikahuilu

“Satu, joka ei koskaan lakkaa kiinnostamasta. Hyvä myös siksi, että siinä lauletaan niin eri korkeiksilla. On muhevia bassoja ja koloratuurisopraanoja. Teos pohjautuu aarioihin ja sitä voi kuunnella myös biiseinä. Siitä on myös Ingmar Bergmanin elokuva, joka on hyvä tapa aloittaa. Se on ajanut mun mutsin oopperan ystäväksi.”

Giacomo Puccini: Madame Butterfly

“Länsimaiset ihmiset hyörivät japanilaisissa kimonoissa ja kiinalaisissa palatseissa. Kulttuurista appropriaatiota tulee oopperoissa vastaan koko ajan, ja sen kanssa on pystyttävä tekemään rauha. Se ei tarkoita, että se pitäisi pistää sivuun, mutta oopperan repertuaarissa se on toistuva asia. Tämä yhdysvaltalaisen sotilaan ja geishan rakkaustarina olkoon oivallinen Puccini. Siinä on myös mahtava musiikki.”

Giuseppe Verdi: Falstaff

Falstaffia tehdään aika vähän. Näin tämän Metropolitanissa. Ylöspano oli tosi hieno, se vaikuttaa mulla kokemukseen paljon. Aidosti hauska. Mozartin koomiset oopperat ovat jankkaavia ja pitkiä, tämä nauratti. Pääosassa oli ihana Ambrogio Maestri.”

Oikaisu 9.6. klo 10.49: Korjattu Mariah Careyn Without You -musiikkivideon ajankohta syksystä 1993 kevääksi 1994.