Hyppää pääsisältöön

Festivaalikesä pelastettu! Teeman ja TV2:n Festariheinäkuu tuo parhaimmat festivaalikeikat koteihin

Kollaasi Ylen Festariheinäkuun 2020 artisteista.
Kollaasi Ylen Festariheinäkuun 2020 artisteista. Kuva: Yle/Ili Marttinen festivaalit,festariheinäkuu

Rockia, poppia, klassista, jazzia – Teema ja TV2 tarjoavat parhaita festarikeikkoja vuosien varrelta heinäkuun ajan, isäntinä Viki ja Köpi.

Festivaalikesän kuivuttua kasaan Ylen Festariheinäkuu rientää apuun: Yle Teema ja Yle TV2 esittävät festivaalikeikkoja vuosien varrelta koko heinäkuun ajan perjantaista sunnuntaihin. Perjantai- ja lauantai-illat omistetaan rockille, popille ja jazzille, ja sunnuntaipäivät sekä kuun ensimmäinen keskiviikko pyhitetään klassiselle musiikille.pyhitetään klassiselle musiikille. Näemme myös mm. Kari Tapion Provinssi-keikan vuodelta 2010 sekä WOMEX-maailmanmusiikkifestivaalin koosteen. Luvassa on upeita keikkoja kotimaisilta ja kansainvälisiltä artisteilta niin Suomen kesäfestareilta kuin ulkomailta.

Festariheinäkuun aikana nähdään keikkoja mm. seuraavilta artisteilta: Ultra Bra, Cheek, Haloo Helsinki!, Vesala, Zen Café, Paperi T ja The Cure. Mukana on myös nyt jo kuopatun Ankkarockin keikkoja. Todellinen harvinaisuus on Sielun Veljien keikka Provinssissa 1986, jota ei ole nähty televisiossa yli 30 vuoteen!

Sunnuntaipäivinä päästään nauttimaan Aulis Sallisen Kullervosta ja Mozartin Requiemista Savonlinnan oopperajuhlilla, Rigoletosta Bregenzin festivaalilla sekä Kuhmon kamarimusiikista. Festariheinäkuun käynnistää Karita Mattilan konsertti.

Kansainvälisten festivaaleiden koosteissa nähdään esityksiä mm. Billie Eilishiltä, The Killersiltä, Hot Chipiltä, Miley Cyrukselta ja Liam Gallagherilta.

Festarikeikkoja juontavat itsekin mökkifestareita 26.–28.6. viettävätYleX Aamun Viki ja Köpi keikkataltiointien välissä nähtävissä juonnoissa. Kaikki keikat ovat katsottavissa myös Yle Areenassa.

keskiviikko 1.7. klo 21.00 Yle Teema: Karita Mattila Olavinlinnassa

Maailmankuulun sopraanon Karita Mattilan ja kapellimestari Ville Matvejeffin (piano) yhteiskonsertti. Raikkaassa ohjelmassa kuullaan ooppera-aarioita, kuten Rusalkan laulu kuulle, liedejä, Sibeliuksen ja Merikannon lauluja sekä musikaali- ja elokuvamusiikkia. Konsertti taltioidaan Olavinlinnassa 25.6.2020. Ensiesitys. Konsertin ohjelmisto »

perjantai 3.7. klo 21.00 Yle Teema: Ruisrock

Ultra Bran jäseniä Ruisrockin lavalla laulamassa.
Ultra Bra Ultra Bran jäseniä Ruisrockin lavalla laulamassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Yle Live,Yle Live: Ultra Bra Ruisrockissa 2017

Festariheinäkuun avaa Ultra Bran paluukonsertti Ruisrockista heinäkuulta 2017. Lavalla kuullaan mm. kappaleet Heikko Valo, Vesireittejä, Minä suojelen sinua kaikelta ja Sinä lähdit pois.

Ruisrockin Rantalavalla nähdään myös Alma, Gasellit, Haloo Helsinki sekä 50-vuotispäiviään tuolloin juhlinut Michael Monroe.

21.00 Ultra Bra, 2017
22.30 Alma, 2019
23.30 Haloo Helsinki! 2014
0.30 Gasellit, 2018
1.25 Michael Monroe, 2012

lauantai 4.7. klo 19.00 Yle TV2: Ruisrock & Ankkarock

Festariheinäkuu vie Ruisrockiin myös lauantaina J. Karjalaisen (2019), Vesalan (2016), Sunrise Avenuen (2018) sekä brittiläisen Rag'n'Bone Manin (2018) keikoille. Historian havinaa kuullaan Ankkarockin suunnalta: näemme vuodelta 2004 keikat ja haastattelut (sen ajan tiedon mukaan) viimeisen keikkansa vetävältä Tehosekoittimelta (kuvassa) sekä kesällä 2004 keikkataukonsa hetkeksi katkaisseelta Zen Cafélta.

19.00 Sunrise Avenue, Ruisrock 2018
20.15 Vesala, Ruisrock 2016
21.10 J. Karjalainen, Ruisrock 2019
22.10 Rag'n'Bone Man, Ruisrock 2018
23.05 Zen Café, Ankkarock 2004
23.50 Tehosekoitin, Ankkarock 2004

sunnuntai 5.7. klo 12.00 Yle Teema: Savonlinnan oopperajuhlat

Petri Lindroos (Kalervo) ja Tommi Hakala (Kullervo)
Kullervo Petri Lindroos (Kalervo) ja Tommi Hakala (Kullervo) Kuva: Soila Puurtinen herrasmiehen päiväkirja

Festariheinäkuun ensimmäinen klasarikeikka on Aulis Sallisen Kullervo-ooppera vuoden 2014 Savonlinnan oopperajuhlilta. Kullervon roolissa loistaa baritoni Tommi Hakala ja kapellimestarina toimii Hannu Lintu. Oopperan ohjasi Kari Heiskanen.

perjantai 10.7. klo 21.00 Yle Teema: Glastonbury

Maailman tunnetuimpiin festivaaleihin kuuluva Britannian Glastonbury olisi tänä vuonna viettänyt 50-vuotisjuhliaan. Palaamme vuoden 2019 festivaalitunnelmiin monen tunnin ja kymmenien artistien verran. Somersetissa Lounais-Englannissa kesäkuussa 2019 pidetty tapahtuma keräsi viiden päivän aikana noin 200 tuhatta katsojaa. Glastonburyn satojen esiintyjien joukosta perjantaina nähtävään keikkakoosteeseen on poimittu otteita huippunimien esiintymisistä. Huom! Viides Glastonbury-kooste samalta vuodelta nähdään lauantaina kakkosella!

21.00 Stormzy, Lewis Capaldi, The Comet is Coming, Tom Walker, Neneh Cherry, Liam Gallagher, Idles, Jorja Smith, Dave ja Fredo, Michael Kiwanuka, The Chemical Brothers
22.00 The Cure, Sheryl Crow, Johnny Marr, The Good The Bad & The Queen, Sharon Van Etten, The Courteeners, Cat Power, Tame Impala, Interpol
22.55 Kylie & Chris Martin, Miley Cyrus, Freya Ridings, Years and Years, Fatoumata Diawara, Tom Odell, Stefflon Don & Idris Elba, Bastille & Lewis Capaldi, Friendly Fires, Hozier, The Charlatans
23.55 George Ezra, Janelle Monáe, Christine and the Queens, The Lumineers, Carrie Underwood, Georgia, Sigrid, Jungle, The Streets, Jeff Goldblum & The Milred Snitzer Orchestra

lauantai 11.7. klo 21.30 Yle TV2: Big Weekend ja Glastonbury

Billie Eilish esiintyy Glastonburyssä 2019
Billie Eilish Billie Eilish esiintyy Glastonburyssä 2019 Kuva: BBC Billie Eilish

BBC Radio One järjesti toukokuussa 2019 Middlesboroughssa oman vuotuisen kesäfestarinsa Big Weekend, josta nähdään kaksiosainen kooste. Lauantaina palataan myös saman vuoden Glastonburyyn.

21.30 Big Weekend 2019: Miley Cyrus/Mark Ronson, Billie Eilish, Mumford and Sons, Anne-Marie , Lewis Capaldi, Foals, Charli XCX
22.30 Big Weekend 2019: The 1975, Zara Larsson, Pale Waves, Rita Ora, Mabel, Little Mix, Ellie Goulding, Sigrid
23.30 Glastonbury 2019: The Killers (mukana myös Pet Shop Boys ja Johnny Marr), Billie Eilish, Anne-Marie, Fontaines D.C, Vampire Weekend, Two Door Cinema Club, John Hopkins, Pale Waves, Hot Chip

sunnuntai 12.7. klo 12.00 Yle Teema: Savonlinnan oopperajuhlat

Solistit Soile Isokoski, Lilli Paasikivi, Jorma Silvasti ja Nicholas Söderlund sekä Helsingin barokkiorkesteri ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro esittivät Mozartin Requiemin upeassa Kerimäen kirkossa kesällä 2014. Johtajana Dalia Stasevska.

perjantai 17.7. klo 21.00 Yle Teema: Pori Jazz

Basisti Ron Carter soittaa Pori Jazzissa 2019.
Ron Carter Basisti Ron Carter soittaa Pori Jazzissa 2019. Kuva: Yle Ron Carter,festariheinäkuu

Festariheinäkuun puolivälissä on jazzin vuoro! Miles Davisin 60-luvun kvintetissä soittanut Ron Carter toi Pori Jazziin 2019 kvartetin, jossa soittivat pianisti Donald Vega, saksofonisti Jimmy Greene ja rumpali Payton Grossley. Olavi Louhivuoren Superposition! esitti Lokkilavalla tulevan albuminsa kappaleita, Herd juhli 10-vuotista taivaltaan ja Alexi Tuomarilan Trion vieraana kuultiin trumpetisti Kalevi Louhivuorta.

21.00 Ron Carter Foursight Quartet
22.15 Superposition!
23.10 Herd
24.10 Alexi Tuomarila trio

lauantai 18.7. klo 18.45 Yle TV2: Provinssirock

Provinssilauantai tarjoilee perinteisiä Provinssikeikkoja sekä yhden iskelmäkeikan. Illan aloittaa legendaarisen Kari Tapion ainoa Provinssirock-keikka vuodelta 2010. Kari Tapio villitsi yleisön mm. hittikappaleillaan Myrskyn jälkeen ja Olen suomalainen, ja keikan yhteydessä hänet palkittiin myös kultalevyllä.

Myöhemmin illan aikana nähdään samalta vuodelta keikka myös Jenni Vartiaiselta, joka oli julkaissut Seili-albuminsa aiemmin keväällä, sekä Vapaa ja yksin -albumin kiertueella olleelta Chisulta. Provinssi-festivaalikoosteessa vuodelta 2011 nähdään esityksiä ja Veli Kauppisen toimittamia haastatteluita mm. Magenta Skycodelta, Palefacelta sekä Jare & VilleGallelta, nykyiseltä JVG:ltä. Näemme myös Sielun Veljet kovassa vedossa vuonna 1986 sekä 22-Pistepirkon vuoden 2005 Provinssirockissa.

19.00 Kari Tapio, 2010
21.40 Jenni Vartiainen, 2010
22.20 Provinssirock 2012 kooste: Michael Monroe, Paleface, Rubik, Magenta Skycode, Jare & VilleGalle
23.35 Sielun Veljet, 1986
00.05 22-Pistepirkko, 2005
00.50 Chisu, 2010

sunnuntai 19.7. klo 12.00 Yle Teema: Kuhmon kamarimusiikki

Viulisti ja sellisti soittimineen poseeraavat siluetteina vasten auringonlaskua Kuhmon Kamarimusiikissa.
Kuhmon Kamarimusiikki Viulisti ja sellisti soittimineen poseeraavat siluetteina vasten auringonlaskua Kuhmon Kamarimusiikissa. Kuva: Stefan Bremer Kuhmon Kamarimusiikki,festariheinäkuu

Kuhmon Kamarimusiikki järjestettiin 50. kerran vuonna 2019. Festariheinäkuu vie Kuhmon ainutlaatuiseen tunnelmaan ja konserttien ohella tavataan kamarimusiikin lumoamia kuuntelijoita, muusikoita ja muita vieraita.

perjantai 24.7. klo 21.00 Yle Teema: Flow Festival

Festariheinäkuun viimeisenä perjantaina lauletaan Friday I’m In Love ja nautitaan The Curen Flow-keikasta viime kesältä. Lisäksi päästään vuoden kiinnostavimpien tulokkaiden Jesse Markinin ja Maustetyttöjen keikalle. Mirel Wagnerin ja DJ Kridlokkin mukana siirrytään vuoden 2014 Flow-tunnelmiin.

21.00 The Cure, 2019
23.10 Jesse Markin, 2019
0.00 Flow Festival 2014 kooste: mm. DJ Kridlokk, Mirel Wagner
0.55 Maustetytöt, 2019

lauantai 25.7. klo 22.00 Yle TV2: Blockfest

Elastinen esiintyy Blockfestissä 2015.
Elastinen Elastinen esiintyy Blockfestissä 2015. Kuva: Yle Elastinen,Blockfest,festariheinäkuu

Festariheinäkuussa on vuoro lähteä Tampereelle. Viiden vuoden takaisilla Blockfesteillä esiintyivät mm. Cheek, Elastinen, Pyhimys ja Malarian pelko -menestysalbuminsa julkaissut Paperi T.

22.00 Cheek
23.15 Elastinen
0.15 Paperi T
01.05 Pyhimys

sunnuntai 26.7. klo 12.00 Yle Teema: Bregenzin festivaali

Bodenjärven rannalla Itävallassa sijaitseva Bregenz on kuuluisa vuotuisesta festivaalistaan, joka päätapahtuma on kelluvalla näyttämöllä esitetty oopperaspektaakkeli. Kesällä 2019 yli 200 tuhatta katsojaa näki Philipp Stölzlin ohjaaman uljaan Rigoletton.

perjantai 31.7. klo 23.10 Yle Teema: WOMEX

Festariheinäkuun päättää maailmanmusiikki. Näemme viime vuonna Tampereella järjestetyn WOMEX-maailmanmusiikkifestivaalin koosteen, jossa nähdään esitykset artisteilta Mames Babegenush, Itamar Borochov, El Cachivache Quinteto ja Lemma. WOMEX-koostelähetykset jatkuvat Teeman Yle Livessä perjantai-iltaisin elokuussa.

Elokuussa: Helsingin juhlaviikonloppu

Elokuussa nautimme festivaalitunnelmasta suorien lähetysten muodossa. Helsingin juhlaviikkoja ei tänä kesänä voida järjestää, mutta uusi monitaiteellinen tapahtumakokonaisuus Helsingin juhlaviikonloppu tuo taiteen elokuussa pihoille ja kaduille sekä verkkoon, radioon ja televisioon. Juhlaviikonloppua vietetään 21.–23. elokuuta, ja sen kolme konserttikokonaisuutta nähdään Ylen kanavilla ja Areenassa. Lisätietoja juhlaviikonlopusta »

Muokkaus 23.6.:
The Rasmuksen keikkaa ei voida näyttää esitysoikeissyistä la 4.7. Tilalle brittiläisen Rag'n'Bone Manin keikka Ruisrockista 2018. Artikkeliin lisättiin Karita Mattilan konsertti 1.7. sekä tietoa Helsingin juhlaviikonlopusta elokuussa. Lisätty Chisu 18.7. aikatauluun.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua