Hyppää pääsisältöön

Portobellosliderit ja kevätsalaattia - uuden ajan hampurilainen jossa liha korvataan sienellä

Portion med portobello slider och vårsallad.
Portion med portobello slider och vårsallad. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,Paul Svensson,kasvisruoat,ruokasienet,slider

Slider tarkoittaa pientä hampurilaista. Meidän sliderimme ei varsinaisesti ole pieni, mutta se ei sisällä lainkaan lihaa. Osin siksi, että toivotte meiltä kasvisruokia, mutta myös siksi, että haluamme tarjota vaihtoehtoja perinteiselle lihapurilaiselle. Maista ja valmistaudu ihastumaan. Sienet ovat kestävä ja herkullinen purilaistäyte.

Ainekset:

  • 1 litra kasvislientä
  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 timjaminoksaa
  • (2 rkl savustettuja herkkusieniä tai kuivattuja sieniä)
  • 4 portobelloa (halkaisija noin 10 cm)
  • suolaa
  • mustapippuria
Portobello svampar i en korg.
Portobelloja Portobello svampar i en korg. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),Paul Svensson,ruokaohjeet,ruokasienet

Tee näin:

  1. Laita kasvisliemi, pilkotut salottisipulit, valkosipulinkynnet, pomitut timjaminoksat ja halutessasi savustetut herkkusienet tai kuivatut sienet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
  2. Laita portobellot uunivuokaan tai kattilaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Paista portobelloja kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
  4. Ota liemikattilan kansi pois ja saosta liemi glaseerauskastikkeeksi.
  5. Grillaa portobellot molemmilta puolilta ja sivele niihin glaseerauskastiketta.

Kevätsalaatti

Ainekset:

  • 2 nippua kevätsipulia
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • 3 nippua retiisejä
  • 1 ruukku rucolaa
Skål med vårsallad.
Kevätsalaatti Skål med vårsallad. Kuva: Yle / Carina Ahlskog ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma),Paul Svensson,salaatit (ruokalajit)

Hampurilaisen kokoamiseen tarvitset vielä näitä

  • 4 paksua viipaletta kypsytettyä cheddaria
  • 2 kotimaista tomaattia
  • 1 punasipuli
  • 4 hampurilaissämpylää

Chilimajoneesi

Tässä voit käyttää myös ostettua chilimajoneesia jos haluat päästä helpommalla.

Ainekset:

  • 1 munankeltuainen
  • 1 dl lämminpuristettua rypsiöljyä
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • 3 säilöttyä mietoa chiliä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl etikkaa
Inlagda chilin i en glasskål.
Säilöttyä chiliä Inlagda chilin i en glasskål. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,Paul Svensson,chili,Etikkasäilöntä

Tee näin:

  1. Sekoita munankeltuainen, rapsiöljy, dijon-sinappi ja säilötty chili majoneesiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  2. Sivele kevätsipuleihin oliiviöljyä ja mausta suolalla. Grillaa niitä suoralla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet väriä.
  3. Leikkaa kevätsipulit reiluiksi paloiksi ja retiisit viipaleiksi. Yhdistä kevätsipulipalat, retiisiviipaleet, rucola ja chilimajoneesi kevätsalaatiksi.
  4. Leikkaa portobellot 3 mm:n paksuisiksi viipaleiksi ja laita viipaleiden päälle cheddarviipaleet. Lämmitä grillissä, kunnes juusto on sulanut.
  5. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja punasipuli renkaiksi. Paahda hampurilaissämpylät. Laita sämpylän alapuolille portobellot ja cheddar sekä tomaattiviipaleet, punasipulirenkaat ja kevätsalaatti.
  6. Laita päällimmäiseksi sämpylän yläpuoli. Syö heti.

Lisätietoa:

  • Koko ruoan voi valmistaa grillissä.
  • Jos haluat tehdä majoneesin etukäteen, lisää rucola vasta tarjoiltaessa, jotta se ei pehmene ja vetisty.
  • Tee säilötty chili itse näin: Leikkaa 3 chiliä viipaleiksi ja kuumenna ne pienessä määrässä vettä. Yhdistä ½ dl sokeria, 1 tl suolaa, 1 dl valkoviinietikkaa ja 1 dl vettä ja lisää joukkoon chili. Anna tekeytyä.
  • Voit hyödyntää nahistuneet sienet savupaahtamalla ne näin: Leikkaa sienet ohuiksi viipaleiksi, levitä viipaleet uunipellille ja laita 50-asteiseen uuniin. Nosta uunin pohjalle paistinpannu, jolla on savuavaa leppäpurua ja sulje luukku. Paahda sieniä noin pari tuntia, kunnes ne ovat täysin kuivuneet.
  • Savustetut herkkusienet tai kuivatut sienet antavat liemelle lisämakua ja mehevyyttä.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa