Hyppää pääsisältöön

Kokeile koskenlaskua Oulangalla – virtaavien vesien kansallispuistossa

Koskenlaskua Kitkajoella.
Koskenlaskua Kitkajoella Oulangan kansallispuistossa. Koskenlaskua Kitkajoella. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Oulangan kansallispuisto,Kitkajoki,Kuusamo,vuosiloma,vapaa-aika,vapaa-ajantoiminnat,kansallispuistot,Suomi,koskenlasku

Oulanka on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista. Erityisen tunnettu se on Karhunkierroksesta. Kansallispuisto sopii erinomaisesti myös melontaan ja koskenlaskuun.

Kuusamossa virtaava Kitkajoki.
Oulangan kansallispuisto on virtaavien vesien kansallispuisto. Kuusamossa virtaava Kitkajoki. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,Oulangan kansallispuisto,Karhunkierros,Kitkajoki

Koskenlaskua Kitkajoella

Seikkailunhaluinen valitsee ehkä koskenlaskun puiston halki Kitkajokea pitkin. Valittavana on erilaisia osuuksia iän ja seikkailunhalun mukaan.

Jos haluaa tehdä päiväretken, voi valita 20 km:n reitin, joka lähtee Kitkajärveltä ja jatkuu Venäjän rajalle asti. Normaalikuntoinen pystyy siihen. Suunta on myötävirtaan.

Useimmat haluavat kokeilla koskenlaskua kesällä, mutta lokakuussa on melkein maagista laskea koskea, kun ensilumi leijailee maahan. Vesi tulee veneeseen, mutta kunnollisessa kuivapuvussa ei edes palele.

Jyrävä vattenfall i Oulanka nationalpark.
Jyrävän koski Oulangan kansallispuistossa. Jyrävä vattenfall i Oulanka nationalpark. Kuva: YLE/Strömsö Jyrävä, Kuusamo,vesiputoukset,Oulangan kansallispuisto,Strömsö,kansallispuistot

Melo kanootilla Oulankajoella

Oulangan kansallispuistossa kohtaa kaksi jokea. Kitkajoki on koskisempi ja nopeammin virtaava.

Oulankajoki on paljon rauhallisempi ja matalampi ja soveltuu erinomaisesti kanootilla melomiseen. Melomaan voi lähteä Oulangan luontokeskuksen alapuolelta keskeltä kansallispuistoa.

Melontareitti kulkee noin 20 km myötävirtaan ja päättyy Jäkälämutkaan lähelle Venäjän rajaa. Reitin melominen kestää 6–8 tuntia riippuen siitä, montako lepotaukoa pitää.

En kajak och en kanot vid älvstranden, Oulankajoki.
Oulankajoki soveltuu erinomaisesti melontaan. En kajak och en kanot vid älvstranden, Oulankajoki. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,vuosiloma,Oulangan kansallispuisto,Oulankajoki,kanootti,Kajakki,vesistöt

Reitin varrella voi pysähtyä, keittää kahvit ja syödä eväät. Metsähallitus tarjoaa polttopuut, mutta roskat ja kaikki, mitä on vienyt kansallispuistoon, pitää tuoda sieltä kotiin.

Autiotuvassa voi myös yöpyä, jos on mukana omat yöpymisvarusteet. Seinät, katto ja laveri, jolle voi levittää oman patjansa, ovat käytettävissä yöpymiseen ilmaiseksi.

Minna Koramo vaeltaa Oulangan kansallispuistossa.
Minna Koramo vaeltaa Oulangan kansallispuistossa. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,Oulangan kansallispuisto,vaellus,reput,ulkoilu,vapaa-aika,vuosiloma,Suomi

Karhunkierros

Kaunis vaellusreitti Karhunkierros ulottuu 82 km Sallasta Kuusamoon, mutta on helppo patikoida myös lyhyempiä reittejä. Vaellusreittien lähtöpisteitä on useampia.

Jotkin kansallispuiston kauneimmista ja dramaattisimmista alueista ovat pienen Karhunkierroksen varrella. Se on 12 km pitkä vaellusreitti vaativassa maastossa, jossa on korkeuseroja.

Täällä sijaitsee Jyrävän koski lähellä Siilastuvan autiotupaa ja taukopaikkaa. Runsaan kilometrin päässä on mylly ja Myllykoski.

matpaus vid Siilastupa vid öppen eld i Oulanka nationalpark.
Ruokatauko Siilastuvalla Oulangan kansallispuistossa. matpaus vid Siilastupa vid öppen eld i Oulanka nationalpark. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Jyrävä, Kuusamo,vesiputoukset,levähdysalue,Oulangan kansallispuisto,kansallispuistot,Suomi,tuli,Takka,laavut,Piknik,vuosiloma,luonto,nature area,Kitkajoki,Kuusamo,Karhunkierros,Vaellusreitti,grillaus

Juuman leirintäalueelta pääsee hyvin Myllykoskelle ja Jyrävälle ja takaisin. Matkaa tulee vain noin 6 km eikä maasto ole vaativaa.

Kalasta Oulankajoella

Oulangan kansallispuistossa voi myös kalastaa kalastukselle osoitetuissa paikoissa. Silloin pitää osta kalastuskortti leirintäalueelta keskeltä kansallispuistoa.

Lue lisää Suomen kansallispuistoista Metsähallituksen verkkosivuilta.