Hyppää pääsisältöön

Repoveden kansallispuistossa on esihistoriallisia kalliomaalauksia ja Suomen paras kiipeilyseinä

Timo Toivanen Olhavan kiipeilyseinällä.
Timo Toivonen on kiivennyt sekä ylös että alas pystysuoraa kallioseinää Olhavanvuorella. Timo Toivanen Olhavan kiipeilyseinällä. Kuva: YLE/Strömsö Olhavanvuori,Repoveden kansallispuisto,Strömsö

Kouvolan ja Mikkelin välisellä alueella sijaitsee Repoveden kansallispuisto, joka valittiin vuoden 2012 retkikohteeksi.

Repoveden kansallispuistossa voi meloa kanootilla, patikoida ja syödä eväitä taukopaikalla.

Kaunis vaellusreitti Ketunlenkki on 5 km pitkä ja kulkee yli riippusillan. Yhdessä kohdassa on Ketunlossi, jolla voi vetää itsensä järven toiselle puolelle.

Elisabeth Morney drar sig över en sjö med en vajerflotte.
Elisabeth Morney vetää Ketunlossia järven yli. Elisabeth Morney drar sig över en sjö med en vajerflotte. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,lautta,vaijeri,Repoveden kansallispuisto,Repovesi, Kouvola

Suomen paras kiipeilykallio

Kiipeilijöiden suursuosikki Olhavanvuori on 50 metriä korkea pystysuora kallioseinämä, joka on Repoveden kansallispuiston lounaislaidalla.

Jos on aloittelija, voi laskeutua alas ylös kiipeämisen sijaan. Jos pystysuora seinämä tuntuu pelottavalta, voi harjoitella lähistöllä olevilla pienemmillä kallioilla.

Ohjaajan ja kunnon varusteiden käyttöä suositellaan.

Elisabeth Morney firar ner sig med rep längs med bergsklippa i Repovesi nationalpark.
Elisabeth Morney harjoittelee kalliolta laskeutumista Repoveden kansallispuistossa. Timo Toivonen valvoo. Elisabeth Morney firar ner sig med rep längs med bergsklippa i Repovesi nationalpark. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Repoveden kansallispuisto,Repovesi, Kouvola,seinäkiipeily,vuoret

Esihistorialliset kalliomaalaukset

Repoveden kansallispuistossa on monessa paikassa 6 000 vuotta vanhoja kalliomaalauksia.

Yksi niistä on Olhavanvuoren juurella. Se ei näy selkeästi, mutta on silti uskomatonta, että punainen väri on säilynyt. Kalliomaalausten luona kiipeily tai uusien lohkareiden asettelu ei ole sallittua.

Toinen paikka, jossa kalliomaalauksia näkyy, on hiukan kansallispuiston ulkopuolella. Verlan pahvitehtaan pysäköintialueella on suurempi maalaus, joka näkyy toiselle puolelle vesistöä.

Timo Toivanen och ELisabeth Morney sitter i en roddbår och tittar på en hällmålning vid Olhavanvuori.
Olhavanvuoren kalliomaalaus on 6 000 vuotta vanha. Timo Toivanen och ELisabeth Morney sitter i en roddbår och tittar på en hällmålning vid Olhavanvuori. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Repovesi, Kouvola,Repoveden kansallispuisto,rock painting

Verlan pahvitehdas – Unescon maailmanperintöalue

Verlan tehdasmiljöö ja pahvitehdas on kiinnostava käyntikohde. Se on hyväksytty Unescon maailmanperintölistalle viime vuosisadalta säilyneenä tehdasmiljöönä.

Kansallispuistosta on noin 45 km Verlan tehdasmiljööseen.

Jos haluat tietää lisää Repoveden kansallispuistosta, voit tutustua Metsähallituksen kotisivuihin.

Tästä voit lukea lisää Unescon maailmanperintökohde Verlasta.

Katso reportaasi Repoveden kansallispuistosta.