Hyppää pääsisältöön

Saaristomeren kansallispuisto tarjoaa vedenalaisia luontopolkuja sekä snorklaajille että sukeltajille

Sukeltaja nostaa arkku merenpohjasta.
Heidi Arponen sukeltaa kirstua Stora Hästön edustalla Saaristomeren kansallispuistossa. Sukeltaja nostaa arkku merenpohjasta. Kuva: Yle/Strömsö/Kevin O'Brien Strömsö,sukeltajat,Saaristomeren kansallispuisto,vedenalainen luonto

Saaristomeren kansallispuiston voi nähdä vedenpinnan ylä- ja alapuolella. Metsähallitus on tehnyt kaksi vedenalaista luontopolkua sekä snorklaajille että sukeltajille Stora Hästön edustalle.

Saaristomeri on yksi maailman kauneimmista saaristoista, joka muodostuu yli 40 000 saaresta, karista ja luodosta. 8 000 niistä kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon.

En båt kör i sundet utanför Korpoström.
Stora Hästöhön voi lähteä Korpoströmistä. En båt kör i sundet utanför Korpoström. Kuva: YLE/Strömsö Korpoström,Strömsö,Saaristomeren kansallispuisto,kansallispuistot,Heidi Arponen

Mene pohjaan Stora Hästön edustalla

Tavallisesti kansallispuiston näkee vedenpinnan yläpuolella, mutta Saaristomeren kansallispuistosta 90 prosenttia on veden alla.

Luonnon kokemista varten Metsähallitus on tehnyt Stora Hästöhön kolme luontopolkua – yhden maalla kulkevan ja kaksi vedenalaista luontopolkua.

Stora Hästöhön pääsemiseen tarvitaan vene. Saaristokeskus Korpoström on hyvä lähtöpiste.

En ofarlig manet under vattenytan i Skärgårdshavets nationalpark.
En ofarlig manet under vattenytan i Skärgårdshavets nationalpark. Kuva: Yle/Strömsö/Kevin O'Brien meduusat,vedenalainen luonto,Strömsö,kansallispuistot,Saaristomeri,Saaristomeren kansallispuisto

Snorklaa pitkin vesipolkua

Toinen vedenalainen luontopolku on matalammassa vedessä kuin toinen. Veden syvyys on 1–1,5 metriä, ja siellä voi snorklata ja uida.

On helppo seurata keltaista nauhaa ja lukea infokilvet reitin varrella.

Reitin varrella näkee vaarattomia maneetteja ja erilaisia kasveja, kuten meriajokkaita, rakkolevää ja sinisimpukoita sekä leviä, jotka muodostavat nauhan kallioiden kanssa.

Ålgräs.
Suurin osa Saaristomeren kansallispuistosta on vedenpinnan alla. Kuvassa on meriajokasta Ålgräs. Kuva: Forststyrelsen/Mats Westerbom meriajokas,vesikasvit

Sukella hylkyä

Toinen vedenalainen luontopolku on 5 metrin syvyydessä, joten sen tutkimiseen tarvitaan sukelluslaitteita.

Saaristomeressä on monia hylkyjä, mutta sellaista ei tarvitse etsiä pitkään Stora Hästön edustalla. Metsähallitus on upottanut soutuveneenhylyn 5 metrin syvyyteen. Siitä voi nähdä mainiosti, miten hylky muuttuu osaksi merenpohjaa.

Luontopolku kuivalla maalla

Sille, joka ei halua kastella itseään, on saarella myös 1,3 km:n luontopolku. Siellä voi tutustua meren muutoksiin ja vesiensuojeluun.

Undervattensleder anvisade på en skylt på Stora Hästö.
Stora Hästössä on kaksi vedenalaista luontopolkua ja yksi polku kuivalla maalla. Undervattensleder anvisade på en skylt på Stora Hästö. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kyltit,vedenalainen luonto,Saaristomeren kansallispuisto

Saaristomeren monet vierailukohteet

Saaristomeren kansallispuistossa on monia muitakin käyntikohteita. Metsähallitus on luetellut 12 käyntikohdetta verkkosivuillaan. Tästä voit lukea lisää niistä.

Katso reportaasi Stora Hästön vedenalaisista luontopoluista.