Hyppää pääsisältöön

Eiffel-tornin pikkusisko on Unescon maailmanperintöalueella Merenkurkun saaristossa

Valassaarten majakka.
Valassaarten majakka on Gustav Eiffelin piirtämä. Valassaarten majakka. Kuva: YLE/Strömsö Merenkurkku,Strömsö,Valassaaret,majakat,Eiffel,Eiffel-torni,saaristot,Raippaluoto,Björkö,UNESCO,UNESCOn maailmanperintöluettelo

Vuonna 1885 Gustav Eiffelin yritys rakensi majakan, joka seisoo Valassaarilla. Se tapahtui kaksi vuotta ennen kuin Eiffel-torni rakennettiin Pariisiin, joten voi sanoa, että maalaisserkku syntyi ensin.

Valassaarten majakka on 36 metriä korkea. Kun se saapui, se otettiin maihin väärältä puolelta saarta, joten se piti vetää pari kilometriä saaren toiselle puolelle.

Vuoteen 1964 asti majakka oli miehitetty ja lähetti valomerkkejä väylille Henry-Lepauten liikkuvan linssin avulla.

Majakka hankittiin karikkoisten ja matalien vesien vuoksi. Majakka päätettiin hankkia, kun samana yönä haaksirikkoutui viisi alusta.

Skylt på Valsörarnas fyr med texten Henry-Lepaute Paris 1885.
Gustav Eiffelin yritys rakensi majakan. Henry-Lepauten yritys varusti sen edistyksellisillä liikkuvilla linsseillä, jotka lähettivät valomerkkejä Valassaarten majakalta. Skylt på Valsörarnas fyr med texten Henry-Lepaute Paris 1885. Kuva: YLE/Strömsö majakat,Strömsö,Eiffel,Valassaaret,Henry-Lepaute

Karikkoisesta saaristosta ja maankohoamisen maailmanennätyksestä tuli Unescon maailmanperintöalue

Tarinan mukaan jättiläinen Finn, pudotti kivisäkkinsä Merenkurkkuun, ja siksi siitä tuli niin karikkoinen. Tarina ei kuitenkaan selitä maankohoamista, jossa Merenkurkulla on maailmanennätys. Maa kohoaa 8 mm vuodessa.

De Geer-moräner i Kvarkens skärgård.
Merenkurkun De Geer -moreenit ovat muistutus jääkaudesta. De Geer-moräner i Kvarkens skärgård. Kuva: YLE/Strömsö Merenkurkku,Strömsö,moreenimuodostuma,isostasia,De Geer -moreeni

Kun mannerjää suli 10 000 vuotta sitten, se veti mukanaan maamassoja ja kiviä. Harjuja kutsutaan De Geer moreeneiksi. Ainutlaatuisen maisemansa vuoksi Merenkurkun saaristo / Höga kusten nimettiin maailmanperintökohteeksi vuonna 2006.

Moreenit näkee parhaiten näkötorni Saltkaretista, joka sijaitsee Svedjehamnissa Björkössä. Jos haluaa tutustua maailmanperintöön sisätiloissa, voi käydä Pohjanmaan museon Terranova -näyttelyssä Vaasassa.

Stenig stig på Valsörarna.
Luontopolku yli Valassaarten on 3 km yhteen suuntaan. Stenig stig på Valsörarna. Kuva: YLE/Strömsö Valassaaret,Strömsö,Merenkurkku,saaristot,kivet

Kulje luontopolku

Saltkaretilta lähtee myös pari luontopolkua, Bodvattnetin kierros (4 km) ja pitempi polku (8 km), joka kulkee parin asumattoman saaren yli Paniken ja Björkön välillä.

Pidemmän luontopolun kiertämistä varten pitää varata venekuljetus etukäteen.

Luontopolkuja on monia ja niiden varrella voi törmätä saarilla laiduntaviin lampaisiin. Perinteisesti lampaat viedään saariin kesälaitumille.

Tästä voit lukea lisää Bodvattnetin kierroksesta ja Björkö-Panike vaellusreitistä.

Tuvull i kvarkens skärgård.
Tuvull i kvarkens skärgård. Kuva: YLE/Strömsö tupasvilla,Valassaaret,Merenkurkku,saaristot,Strömsö,UNESCO,UNESCOn maailmanperintöluettelo

Runsas linnusto

Merenkurkussa on kuitenkin muutakin katseltavaa. Linnuista kiinnostuneille täältä löytyy runsas linnusto. Suomen 240 lintulajista 160 pesii Vaasan seudulla.

Bongaa hylje

Jos liikkuu Merenkurkun ulkosaaristossa, voi sattumalta nähdä hylkeiden paistattelevan päivää kivien päällä. Niitä voi kuitenkin olla vaikea nähdä, sillä ne viihtyvät parhaiten vedenpinnan alla.

Hylkeet ovat perinteisesti olleet tärkeitä alueelle. Hylkeistä saatiin sekä ruokaa että vaatteita, ja niiden ansiosta tänne asettui asutusta jääkauden jälkeen.

Två sälhuvuden guppar i havet.
Hylkeet oleskelevat pääosin vedessä ja pistävät vain kuononsa pintaan hengittääkseen. Två sälhuvuden guppar i havet. Kuva: Yle/Andy Ödman hylkeet,Saaristomeri

Paikalliset raaka-aineet ovat herkullisia

Merenkurkku tarjoaa monenlaisia raaka-aineita, kuten kalaa, marjoja, sieniä, hyljettä, lammasta, hirveä ja merilintua. Herkuttelijan pitäisi saada makuaistinsa tyydytettyä.

Tässä on innoitusta Tapaslautanen à la Merenkurkku

Lue lisää Unescon maailmanperintöalueesta Metsähallituksen sivuilta.