Hyppää pääsisältöön

Lipstikka on monien mahdollisuuksien kasvi – näin teet siitä maukasta yleissuolaa pastan, kalan ja äyriäisten seuraksi

Lasipurkki jossa lipstikkasuolaa
Tämä yleissuola sopii vaikkapa pikapastan maustamiseen Lasipurkki jossa lipstikkasuolaa Kuva: Alexandra Wärn puutarhat,liperi (kasvi),yrtit,Strömsö

Se nousee suurena ja ylväänä kaikista kasvimaan kasveista ensimmäisenä. Lipstikka eli liperi, joka ansaitsisi osakseen enemmän huomiota. Voit käyttää sitä liemikuutioiden sijaan pataruoissa ja keitoissa, persiljan ja lehtisellerin korvikkeena tai tehdä siitä Strömsön yleissuolaa.

Yleissuola lipstikasta

  • 1 nippu lipstikkaa
  • 1 nippu oreganoa
  • 1 persiljanoksa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sitruuna
  • 2 dl sormisuolaa
  1. Riivi yrteistä lehdet ja silppua ne.
  2. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Kuori sitruuna kuorimaveitsellä, älä ota mukaan kitkerää valkoista osaa.
  3. Sekoita sormisuola, yrttisilppu, valkosipulipalat ja sitruunankuori tasaiseksi tehosekoittimessa. Säilytä yleissuolaa puhtaassa tiiviskantisessa purkissa huoneenlämmössä.

Vinkkejä!
Tämä suola sopii erityisen hyvin grillatun kalan ja äyriäisten maustamiseen. Mutta myös oman arkipastasi mausteeksi. Sekoita vain vastakeitetyn pastan joukkoon hyvää oliiviöljyä ja voita ja mausta ripauksella lipstikkasuolaa. Päivällinen on valmis.

Lipstikan varsia voi käyttää lehtisellerin tapaan. Sekä lehdet että varret ovat kuitenkin hyvin voimakkaan makuisia, joten käytä niitä kohtuudella.

Lipstikkaa voi mainiosti kuivata. Ripusta varret kuivumaan keväällä heti kun ne ovat riittävän suuria (tilalle kasvaa uusia). Kuivatusta lipstikasta voit tehdä jauhetta, jota voi käyttää liemikuutioiden sijaan.

Strömsön puutarhassa kasvava lipstikka
Strömsön lipstikka saattaa olla metrin korkuinen jo kesäkuun alussa. Korjaa satoa siksi mieluusti jo toukokuussa. Strömsön puutarhassa kasvava lipstikka Kuva: Yle/Matias Jungar puutarhat,liperi (kasvi),yrtit,Strömsö

Lipstikkaa on todella helppo kasvattaa. Jos sitä sattuu kasvamaan naapurisi pihassa, kysy voisiko hän jakaa juurakkoa sinulle. Kun kerran olet istuttanut lipstikan kasvimaallesi, se nousee uskollisesti maasta joka vuosi.