Hyppää pääsisältöön

Patvinsuon kansallispuisto on erämaata ja koskematonta luontoa rakastavan paikka

Aapasuo Patvinsuon kansallispuistossa.
Näkymä suolle Patvinsuon kansallispuistossa Aapasuo Patvinsuon kansallispuistossa. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,Patvinsuo,suo,Letto

Suomessa on vain noin 150 ahmaa. Niitä on lähes mahdotonta nähdä luonnossa, mutta Itä-Suomen rajaseuduilla on soita ja erämaita, joissa petoeläimet viihtyvät.

Villi erämaa ja kaunis aapasuo

Patvinsuon kansallispuisto levittäytyy lähellä Lieksaa. Se on lakeuksien hiljaisuudesta ja koskemattomasta luonnosta pitävien paikka. Se levittäytyy laajalle ja muodostuu soista, nevoista ja letoista.

Täällä on aapasoita. Aapasoita on pohjoisella havumetsävyöhykkeellä. Patvinsuo on suojeltu Natura 2000 -ohjelmassa erityisen luonnonympäristönsä vuoksi. Kostea maaperä syntyy sulavesistä ja kivennäismaasta.

Ett tranbär på mossa i en myr.
Aapasuot muodostuvat nevoista, letoista ja korvista. Ett tranbär på mossa i en myr. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Patvinsuo,suo,karpalo (luonnonmarjat),kansallispuistot,Aapasuo

Karhu tallustelee suon yli

Täällä kävijä voi nähdä merkkejä majavista. Koska näköala on laaja, voi onnekas kävijä onnistua näkemään karhun tallustelemassa suon yli muutaman kerran vuodessa.

Petoeläimiä nähdäkseen pitää pystyä olemaan hiljaa ja liikkumatta. Jos haluaa vangita petoeläimen kamerallaan, siihen on suurempi mahdollisuus piilokojusta, joka on lähellä kansallispuistoa.

Ett träd fällt av bäver i ett vattendrag.
Majavan jälkiä. Lähelle pesää rakentava majava on kaatanut puita. Ett träd fällt av bäver i ett vattendrag. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,Aapasuo,majavat,Patvinsuo

Valokuvaajien piilokoju

Eero Kortelainen on rakentanut piilokojuja voidakseen kuvata eläimiä luonnossa. Hän ruokkii niitä kalalla ja jauhelihalla houkutellakseen ne paikalle.

Tikkoja, kotkia ja korppeja on runsaasti. Karhut ja sudet ovat harvinaisempia. Mutta alueella on ahmoja, joten on hyvä mahdollisuus nähdä tämä harvinainen eläin luonnossa – jos jaksaa olla hiljaa ja liikkumatta.

Gömslen för fotografer i ödemark.
Eero Kortelainen on rakentanut piilokojun voidakseen kuvata erämaan petoja. Gömslen för fotografer i ödemark. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,ahma,Patvinsuo,Lieksa,maja

Ahma näkyvissä

Piilokojuun tullaan varhain iltapäivällä, laitetaan kamera kuntoon ja sitten vain odotetaan. Pedot ovat yöeläimiä, joten kesän valoisat yöt ovat parasta aikaa niiden kuvaamiseen.

Jo hämärässä alkaa kuulua korppien varoituksia. Nyt on tulossa petoeläin. Näkyviin voi ilmestyä kettu.

Vieraskirjasta voi lukea karhu- ja ahmahavainnoista. Ja aika usein ahmanaaras ilmestyy etsimään ruokaa poikasilleen – kunhan vain istuu kojussa ihan hiljaa.

En järv i ett träd.
Ahma etsimässä ruokaa poikasilleen. En järv i ett träd. Kuva: YLE/Strömsö ahma,Strömsö,Lieksa,Patvinsuo,Patvinsuon kansallispuisto,petoeläimet

Ui erämaajärvessä

Ahmojen keskellä vietetyn unettoman ja jännittävän yön jälkeen voi pulahtaa Suomunjärveen, suureen järveen Patvinsuon kansallispuistossa. Siellä on myös sauna, jonka vierailija voi vuokrata Metsähallitukselta.

Lue lisää Patvinsuon kansallispuistosta tästä.

Bastu vid stranden av suomunjärvi i Patvinsuo nationalpark.
Patvinsuon kansallispuistossa on erämaasauna, jonka voi vuokrata Metsähallitukselta. Suomunjärven rannoilla ei ole muita mökkejä. Bastu vid stranden av suomunjärvi i Patvinsuo nationalpark. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Sauna (elokuva),saunat,Patvinsuo,kansallispuistot,Patvinsuon kansallispuisto,Suomunjärvi