Grilli on monipuolinen ruoanlaittoväline, kunhan kokkailussa vain käyttää hieman luovuutta. Näiden reseptien ideana on, että grillin ääressä voi viettää kokonaisen illan. Toki grillissä voi paistaa myös makkaraa ja pihvejä, mutta entäpä jos haastat itsesi ja laajennat grilliruokien repertuaariasi?
Käytä grilliä leivinuunina

Kun käytät grilliä leivinuunina, muista vain varmistaa, että lämpötila ei nouse liian korkeaksi, muuten leipomuksesi palavat nopeasti. Jos sinulla on kaasugrilli, jossa on useita polttimia, voit sammuttaa niistä yhden oikean paistolämpötilan saavuttamiseksi.
Jos olet onnekas ja omistat valurautapadan, voit hyvin paistaa siinä isompia leipiä.
Jos käytät hiiligrilliä, muista vain pitää etäisyys hiillokseen riittävänä. Tässä reseptit happamiin muffineihin ja ranskalaiseen ohueen patonkiin, jota kutsutaan ficelleksi.

Maukasta lähikalaa grillattuna
Lahna on edullinen lähikala, joka on kuin tehty grillattavaksi. Jos valitsee riittävän suuren, mieluiten yli 1,5 kilon lahnan, ruodoistakaan ei ole harmia. Kun lahnan tarjoaa kokonaisena ja grillattuna sopivan kastikkeen kanssa, tuntuu melkein kuin olisi Välimeren rannalla (jos oikein kovasti kuvittelee).
Välimeren maissa kalat yleensä grillataan kokonaisena ja tarjotaan erilaisten lisukkeiden kanssa. Muutoin suosittelemme kalapaketteja, joihin tulee mitä tahansa kotimaista kalaa, esimerkiksi ahventa, siikaa tai kuhaa.
Suolaa kala ja täytä se esimerkiksi sipulilla, tomaatilla, voilla ja tillillä. Kääri kala folioon ja grillaa 7–10 minuuttia kummaltakin puolelta.

Salaatti, peruna, kesäkurpitsa ja muita oikoteitä vihreämpään grillimenuun
Tiedetään, tiedetään – grillattu salaatti kuulostaa melko omituiselta, mutta monet salaattilajikkeet sopivat erinomaisesti grillattavaksi. Etenkin napakat lajikkeet, kuten jäävuori- tai romainesalaatti, saavat mukavaa makua, kun ne käyttää nopeasti grillissä.

Älä koskaan heitä pois keitettyjä perunoita, sillä ne voi vielä hyödyntää! Grillatut keitetyt perunat sopivan maustevoin kanssa ovat hyvä valinta aina, kun haluat tarjota nopeasti jotain hyvää. Vältät samalla myös ruokahävikkiä.
Grilliruokien seuraksi sopivien maustevoiden ja grillatun caesarsalaatin reseptit saat täältä.

Kesäkurpitsat ovat löytäneet tiensä grilleihimme, ainakin ohueksi viipaloituina. Tässä kesäkurpitsa tarjotaan kokonaisena tomaattitäytteen sekä kuusenkerkkäöljyn, yhden alkukesän hauskimmista lisukkeista kanssa.
Kokonaisena grillatun kesäkurpitsan salaisuus on liottaa sitä suolaliuoksessa ennen grillaamista, jolloin sen maku voimistuu.

Kasvisosastomme päättyy lämpimään ruokaan, jossa yhdistyvät mainiot maut. Tiesitkö, että grillattu purjo ja vuohenjuusto tykkäävät toisistaan?

Sienislider – kun purilainen viedään uudelle tasolle

Osterivinokkaat, portobellot tai isot grilliherkkusienet sopivat kaikki slidereihin. Slider tarkoittaa pientä hampurilaista.
Tähän ruokalajiin voit käyttää joko tavallisia hampurilaissämpylöitä tai pienempiä briossisämpylöitä.
Jauhelihasta tekaistun tavallisen pihvin sijaan täytä purilainen maukkailla sienillä ja lado väliin cheddaria ja varhaiskasviksista valmistettua salaattia.
Aterian makea päätös – raparperi tykkää grillaamisesta

Rakas raparperimme saa pikantin maun, kun sen käyttää nopeasti grillissä. Grillatusta raparperista valmistettu raparperikeitto tai raparperikiisseli ovat naurettavan helppotekoisia.
Jos haluat viedä raparperikokkailun seuraavalle tasolle, tee raparpericlafoutis eli ranskalainen pannukakku marenkihunnulla. Näyttävämpää jälkiruokaa saa hakea.