Hyppää pääsisältöön

Tässä Strömsön yllättävimmät ruokalajit himogrillaajille

Strömsöön eri grilliruokia
Yllätä uudenlaisilla grilliruoilla. Strömsöön eri grilliruokia Kuva: Yle/Strömsö grillaus,Strömsö

Grilli on monipuolinen ruoanlaittoväline, kunhan kokkailussa vain käyttää hieman luovuutta. Näiden reseptien ideana on, että grillin ääressä voi viettää kokonaisen illan. Toki grillissä voi paistaa myös makkaraa ja pihvejä, mutta entäpä jos haastat itsesi ja laajennat grilliruokien repertuaariasi?

Käytä grilliä leivinuunina

Ficelle, bakade på grillen
Grillissä paistetut ohuet patongit – eli ficellet, jos haluat ylpeillä leipien ranskalaisella nimellä. Ficelle, bakade på grillen Kuva: YLE/Strömsö

Kun käytät grilliä leivinuunina, muista vain varmistaa, että lämpötila ei nouse liian korkeaksi, muuten leipomuksesi palavat nopeasti. Jos sinulla on kaasugrilli, jossa on useita polttimia, voit sammuttaa niistä yhden oikean paistolämpötilan saavuttamiseksi.

Jos olet onnekas ja omistat valurautapadan, voit hyvin paistaa siinä isompia leipiä.

Jos käytät hiiligrilliä, muista vain pitää etäisyys hiillokseen riittävänä. Tässä reseptit happamiin muffineihin ja ranskalaiseen ohueen patonkiin, jota kutsutaan ficelleksi.

Muffins bakade på grillen
Grillissä paistettuja kullankeltaisia muffineja – joissa on täytteenä marjoja. Muffins bakade på grillen Kuva: YLE/Strömsö

Maukasta lähikalaa grillattuna

Lahna on edullinen lähikala, joka on kuin tehty grillattavaksi. Jos valitsee riittävän suuren, mieluiten yli 1,5 kilon lahnan, ruodoistakaan ei ole harmia. Kun lahnan tarjoaa kokonaisena ja grillattuna sopivan kastikkeen kanssa, tuntuu melkein kuin olisi Välimeren rannalla (jos oikein kovasti kuvittelee).

Lahna grillillä
Lahna grillillä Kuva: YLE/Carina Ahlskog lahna,grillaus,Strömsö

Välimeren maissa kalat yleensä grillataan kokonaisena ja tarjotaan erilaisten lisukkeiden kanssa. Muutoin suosittelemme kalapaketteja, joihin tulee mitä tahansa kotimaista kalaa, esimerkiksi ahventa, siikaa tai kuhaa.

Suolaa kala ja täytä se esimerkiksi sipulilla, tomaatilla, voilla ja tillillä. Kääri kala folioon ja grillaa 7–10 minuuttia kummaltakin puolelta.

Kokonainen grifllaatu lahna kera salsakastikkeen lautasella
Kokonaisena grillattu lahna ja sauce viergeä – kylmää klassikkokastiketta, joka sopii äyriäisten ja kalan seuraksi. Kokonainen grifllaatu lahna kera salsakastikkeen lautasella Kuva: YLE/Carina Ahlskog lahna,grillaus,Strömsö,Anders Samuelsson

Salaatti, peruna, kesäkurpitsa ja muita oikoteitä vihreämpään grillimenuun

Tiedetään, tiedetään – grillattu salaatti kuulostaa melko omituiselta, mutta monet salaattilajikkeet sopivat erinomaisesti grillattavaksi. Etenkin napakat lajikkeet, kuten jäävuori- tai romainesalaatti, saavat mukavaa makua, kun ne käyttää nopeasti grillissä.

Grillatut vihannekset.
Salaatti grilliaromilla – huomattavasti parempaa kuin miltä kuulostaa ja näyttää. Grillatut vihannekset. Kuva: YLE/Carina Ahlskog Strömsö,vihannekset,grillaus

Älä koskaan heitä pois keitettyjä perunoita, sillä ne voi vielä hyödyntää! Grillatut keitetyt perunat sopivan maustevoin kanssa ovat hyvä valinta aina, kun haluat tarjota nopeasti jotain hyvää. Vältät samalla myös ruokahävikkiä.

Grilliruokien seuraksi sopivien maustevoiden ja grillatun caesarsalaatin reseptit saat täältä.

Annos perunaruoka.
Keitetyt perunat saavat uuden elämän nopeasti grillattuina. Annos perunaruoka. Kuva: YLE/Carina Ahlskog Strömsö,Ruoka-annokset

Kesäkurpitsat ovat löytäneet tiensä grilleihimme, ainakin ohueksi viipaloituina. Tässä kesäkurpitsa tarjotaan kokonaisena tomaattitäytteen sekä kuusenkerkkäöljyn, yhden alkukesän hauskimmista lisukkeista kanssa.

Kokonaisena grillatun kesäkurpitsan salaisuus on liottaa sitä suolaliuoksessa ennen grillaamista, jolloin sen maku voimistuu.

Grillad zucchini
Grillattu kesäkurpitsa ricottan ja tomaattitäytteen kanssa – grillattua kasvista parhaimmillaan. Grillad zucchini Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö

Kasvisosastomme päättyy lämpimään ruokaan, jossa yhdistyvät mainiot maut. Tiesitkö, että grillattu purjo ja vuohenjuusto tykkäävät toisistaan?

Paul Svenssons stuvade purjolök med getost
Grillattua ja muhennettua purjoa vuohenjuuston ja yrttien kera – maistuu yhtä hyvältä kuin näyttää. Paul Svenssons stuvade purjolök med getost Kuva: YLE/Strömsö

Sienislider – kun purilainen viedään uudelle tasolle

Portion med portobello slider och vårsallad.
Sienislider – kotitekoisen purilaisen päivitetty versio Portion med portobello slider och vårsallad. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,ruokaohjeet,Paul Svensson,kasvisruoat,ruokasienet,slider

Osterivinokkaat, portobellot tai isot grilliherkkusienet sopivat kaikki slidereihin. Slider tarkoittaa pientä hampurilaista.

Tähän ruokalajiin voit käyttää joko tavallisia hampurilaissämpylöitä tai pienempiä briossisämpylöitä.

Jauhelihasta tekaistun tavallisen pihvin sijaan täytä purilainen maukkailla sienillä ja lado väliin cheddaria ja varhaiskasviksista valmistettua salaattia.

Aterian makea päätös – raparperi tykkää grillaamisesta

Raparperikeitto vaniljajäätelön kera.
Raparperikeitto grilliaromilla ja jäätelöpallo – kesä lautasella! Raparperikeitto vaniljajäätelön kera. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,raparperi,jäätelö,jälkiruoat,Paul Svensson

Rakas raparperimme saa pikantin maun, kun sen käyttää nopeasti grillissä. Grillatusta raparperista valmistettu raparperikeitto tai raparperikiisseli ovat naurettavan helppotekoisia.

Jos haluat viedä raparperikokkailun seuraavalle tasolle, tee raparpericlafoutis eli ranskalainen pannukakku marenkihunnulla. Näyttävämpää jälkiruokaa saa hakea.

Grillillä valmistettu raparperipiiras kera marenkipeitteen.
Silmänruokaa grillistä – raparpericlafoutis, s'il vous plait. Grillillä valmistettu raparperipiiras kera marenkipeitteen. Kuva: Yle / Carina Ahlskog grillaus,raparperi,piirakka,Strömsö,Anders Samuelsson