Hyppää pääsisältöön

Kahvi, farkut, ruisleipä – mitä menetämme, jos pölyttäjät katoavat? Testaa tietosi!

Pölyttäjiä omenapuussa.
Pölyttäjien harteilla on ihmiskunnan tulevaisuus. Tiedätkö miksi? Pölyttäjiä omenapuussa. Kuva: Mikko Ahmajärvi, grafiikka: Saara Paasikivi Pelasta pörriäinen

Kaikista maailman kasvilajeista suurin osa tarvitsee eläin- tai hyönteispölytystä. Jos pölyttäjien väheneminen jatkuu, maailman ruoantuotanto muuttuu. Tämä ei kuitenkaan ole ainut uhkakuva. Mihin kaikkeen pölyttäjiä tarvitaan? Testaa tietosi!

Vaikka pölyttäjäkadon kaikkia vaikutuksia ei voida täysin ennustaa, ne olisivat todennäköisesti erittäin merkittäviä. Maailman ruokatuotanto on pitkälle riippuvainen pölyttäjistä. Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana eläin- tai hyönteispölytyksestä riippuvaisten viljelykasvien tuotanto on kasvanut 300 prosenttia.

Pölyttäjäkatoa voidaan ehkäistä pyrkimällä kohti luonnonmukaisempaa maataloutta; lisäämällä luonnon monimuotoisuutta viljelyalueilla, ja vähentämällä torjunta-aineiden käyttöä. Uusien vaihtoehtoisten tuholaistorjuntakeinojen löytäminen on avainasemassa.

Maapallolla ei ole elämää ilman lajeja ja elinympäristöjä. Ja tässä ihmisen toiminnalla on suuri merkitys.

Asiantuntija:
Juha Pöyry
erikoisasiantuntija
Suomen ympäristökeskus (Syke)

Lähteet ja lisää aiheesta:
Sitra: Pölyttäjäkato
Jarkko Spoof/opinnäytetyö: Pölyttäjien merkitys maataloudelle

EDIT:
Poistettu linkki Pörriäistekolaskuriin. Laskuri suljettu/3.3.2021
Poistettu vanhentuneet linkit/14.6.2023