Hyppää pääsisältöön

"Kuin olis kattonu itteensä yläasteella" - Uuden-Seelannin au pairien fiilikset kasvattavan kokemuksen jälkeen

Au pairit Uudessa-Seelannissa -sarjan au pairit istuvat meren äärellä kaupungin siluetti taustalla.
Au pairit -ohjelmaan osallistuminen on unohtumaton kokemus. Au pairit Uudessa-Seelannissa -sarjan au pairit istuvat meren äärellä kaupungin siluetti taustalla. Kuva: Yle / Tom Hollow Au pairit,Au pairit Uudessa-Seelannissa

Viisi au pairia, Ada, Emel, Jane, Jussi ja Sini, lähtivät viime syksynä eksoottiseen Uuteen-Seelantiin au paireiksi toiveinaan muun muassa itsenäistyminen, rohkaistuminen ja elämänmuutos. Mitä he ajattelevat nyt matkan ja jaksojen näkemisen jälkeen?

– Tulin paljon rohkeammaksi ja itsevarmemmaksi. Itsenäistyminen oli myös iso osa matkaa. Olin miettinyt miten pärjään kun muutan omilleni, ja kyllä mä nyt tiedän että tuun pärjäämään, Ada kertoo kokemuksestaan. Myös Sini kokee rohkaistuneensa.

– En enää välitä mitä muut minusta puhuvat yhtä paljon kuin ennen. Matkan aikana tajusin, ettei minua enää ahdista tilanteet, joissa olen ainoa, joka ei juo. Minulla voi olla hauskaa, vaikka muut ympärilläni joisivatkin alkoholia.

– Koen että musta tuli vahvempi, se tekee ihmeitä kun on toisella puolella maailmaa ilman läheisiä ja sitä omaa rauhaa. Opin sopeutumaan vaikeampiin tilanteisiin, kertoo Emel.

Au pairit seisovat selin kameraan päin One Tree Hillin näköalapaikalla vierekkäin kädet kädessä, kädet taivasta kohti
Sini, Ada, Jussi ja Emel valloittivat Uuden-Seelannin. Au pairit seisovat selin kameraan päin One Tree Hillin näköalapaikalla vierekkäin kädet kädessä, kädet taivasta kohti Kuva: Emelin kotialbumi. Au pairit,Au pairit Uudessa-Seelannissa

Au pair -pestin jälkeen reppureissaamaan jäänyt Jussi oppi nauttimaan elämästä täysin siemauksin.

– Nyt tiedän miltä tuntuu olla täysin omillaan toisella puolella maailmaa. Välillä tuli kuvausten jälkeen matkatessa fiilis, että hemmetti, jos voin olla tyytyväinen ja nauttia elämästä nukkuen 40 päivää yksin teltassa, niin pystyn nauttimaan elämästä ihan missä vaan, hän kertoo innoissaan.

Jane taas oppi, ettei rehellisyys aina peri maata.

– Sen lisäksi, että opin ajamaan vasemmalla puolella tietä, opin myös että rehellisyys ja avoimuus ei aina kannata, ainakaan meidän porukan seurassa.

“Kadun sydämeni pohjasta”

Tällaisella matkalla tulee tehtyä monenlaisia temppuja ja irtiottoja. Myös sellaisia, jotka olisi mieluusti jättänyt väliin.

– Kadun sydämeni pohjasta erästä humalassa tehtyä harkitsematonta stunttia, enkä nyt tarkoita sitä takaperinvolttia sinne kuiluun, Jussi vuodattaa liittyen 8. jakson tapahtumiin.

Jussi au pair seisoo katuvan näköisenä pidelleen päätään, taustalla ambulanssi.
Nyt ei mennyt Jussilla kaikki putkeen. Jussi au pair seisoo katuvan näköisenä pidelleen päätään, taustalla ambulanssi. Kuva: Yle / Martti Niskanen Au pairit,Au pairit Uudessa-Seelannissa

Siniä harmittaa, millaisiksi välit isäntäperheen kanssa ajautuivat.

– Oli ikävä huomata, että minun isäntäperheeni ei ollutkaan aivan sellainen kuin alussa kuvittelin. Jälkikäteen minua on jäänyt harmittamaan se, miten perheeni kanssa välit vain menivät huonompaan suuntaan loppua kohden. Toivoin ns. toista perhettä suomen perheeni lisäksi, mutta sitä en saanut, Sini harmittelee.

Kun päivät täyttyvät lapsien hoidosta, välillä unohtaa olevansa toisella puolella maailmaa.

– Nyt kun miettii sitä meidän reissua josta on melkein puoli vuotta, niin olisin nauttinut ylipäätään Uudesta-Seelannista, kulttuurista, maisemista ja kaupungista enemmän, Jane tunnustaa.

Katso videot au pairien fiiliksistä reissun jälkeen

Areenan YouTubessa on katsottavissa kaksi videota, joilla au pairit avaavat ohjelmassa nähtyjä ja mietityttämään jääneitä asioita sekä kertovat fiiliksistään kokemuksen jälkeen.

– Kyllä on kasvanu tässä puolessa vuodessa aika paljon. Välillä tuntu että olis kattonu itteensä yläasteella, Emel nauraa.

Videolla Emel ja Sini mm. puhuvat riidoistaan, Jussi ja Ada puhuvat väleistään ja Jane kertoo eräästä surullisenkuuluisasta ruokapöytäkeskustelusta.

Au pairit Uudessa-Seelannissa sekä muut kaudet näet Yle Areenassa!