Hyppää pääsisältöön

Miksi Normaaleja ihmisiä on niin ihana? Ylistetty sarja kertoo nuoruudesta kauniilla ja tunnistettavalla tavalla

Sally Rooneyn romaaniin perustuva sarja Normaaleja ihmisiä mukailee uskollisesti kirjaa ja on täydellinen audiovisuaalinen jatke romaanille. Kirjailija onkin ollut tiiviisti mukana sarjan tekemisessä. Ylen toimittaja Anniina Nirhamo perkaa sarjan ilmiömäisyyttä ja sitä, miksi se on niin onnistunut.

Normaaleja ihmisiä kertoo Mariannesta (Daisy Edgar-Jones) ja Connellista (Paul Mescal), joiden suhde alkaa lukion loppupuolella ja tarina jatkuu nelisen vuotta heidän yliopisto-opintojensa lopulle asti. Marianne ja Connell ovat kotoisin samasta pikkukaupungista mutta ovat päällisin puolin toistensa vastakohdat. Sarja perustuu irlantilaisen Sally Rooneyn samannimiseen, palkittuun romaaniin.

Sarjan alussa Marianne on yksinäinen ja kiusattu älykkö, joka asuu hulppeassa talossa kylmien perheenjäsentensä kanssa. Connellin rakastava yksinhuoltajaäiti on Mariannen perheen siivooja, Connell itse taas koulussa suosittu jalkapalloilija. Tarinan edetessä roolit vaihtuvat.

Sarja seuraa päähenkilöiden suhdetta ja kasvua, ihmissuhdetaitojen kehitystä, traumojen käsittelyä sekä oman paikan löytämistä. Marianne ja Connell ovat varmasti jollain tasolla sielunkumppaneita, mutta heidän keskinäinen vetovoimansa on ennen kaikkea fyysistä laatua.

Ja sarja on täydellinen! Kun kirjasta tehty filmatisointi on hyvä, se tuo tarinaan uusia ulottuvuuksia, jotka parhaimmillaan vain täydentävät kirjan tarinan audiovisuaaliseksi kokemukseksi. Sally Rooney on itse yksi sarjan tuottajista ja käsikirjoittajista, mikä varmasti lisää vaikutelmaa siitä, että sarja on onnistunut jatke kirjalle. Rooney oli mukana myös sarjan castingissa alusta alkaen.

Hiljaiset hetket kuvaavat päähenkilöiden sisäistä maailmaa

Molempien päähenkilöiden näyttelijät tekevät upeat roolisuoritukset, he todella ovat Marianne ja Connell. Sarja on melko hidastempoinen – tai viipyilevä, katsojasta riippuen. Mitään ei alleviivata turhaan, vaan kerronta on aukkoista ja hiljaisia hetkiä on usein.

Sarjan adaptoimiseen liittyen Rooney on kommentoinut, että romaani kertoo jossain määrin siitä, miten erilainen päähenkilöiden sisäinen maailma on verrattuna siihen, miltä he näyttävät ulospäin. Tämän tuominen ruutuun oli Rooneyn mukaan haastavinta, mutta mielestäni siinä onnistuttiin.

Paljon rakennetaan näyttelijöiden keskinäisen kemian sekä kasvoilla näyttelemisen varaan. Teetä keitetään usein (brittiläiseen tapaan) erityisesti silloin, kun ei tiedetä mitä sanoa. Sarja on monella tapaa hyvin kaunis, mutta ei silotellulla tavalla.

Seksikohtaukset ovat saaneet paljon huomiota

Normaaleista ihmisistä ei voi puhua mainitsematta seksikohtauksia ja niiden määrää. Sarjan pointti on päähenkilöiden välinen kemia ja seksikohtauksista voikin lukea paljon siitä, millaisia myös heidän muut ihmissuhteensa ovat.

Sarjassa mukana ollut läheisyyden koreografi Ita O’Brien on myös kehutun Sex Educationin seksikohtausten takana. O'Brien kertookin British Voguen haastattelussa, että luettuaan romaanin hän tajusi, miten intiimit kohtaukset kuvastavat myös henkilöiden sisäistä maailmaa.

Sarja käsittelee koskettavalla tavalla myös sitä, miten sattumanvaraista elämä on, miten yksi valinta vaikuttaa toiseen ja miten suuri merkitys kohtaamillamme ihmisillä voi olla.

Jos Connell ja Marianne eivät kaikesta epätodennäköisyydestä huolimatta olisi tutustuneet lukioikäisinä, Connell olisi mennyt eri yliopistoon ja hänen elämänsä olisi näyttänyt aivan erilaiselta. Samoin Marianne oppi Connellilta paljon ja sai tältä esimerkiksi sitä turvaa, mitä ei lapsuudenkodissaan saanut.

Jokainen on normaali omalla tavallaan

Ennen kaikkea sarja kertoo nuoruudesta, hyväksynnän tarpeesta, epävarmuudesta sekä ihmissuhteiden valtarakennelmista. Se kuvaa myös ulkopuolisuuden kokemusta ja vaikeutta kommunikoida – tai edes tietää, mitä haluaa muilta.

Vaikka päähenkilöt ovat nuoria, ei kyseessä ole mitenkään erityisesti nuortensarja. Mariannen ja Connellin tarina on kahden nuoren aikuisen kasvutarina, joka on aika tavallinen ja joka jää myös kesken.

Kuitenkin sen kaltaisia aitoja, herkkiä, intensiivisiä ja todentuntuisia tarinoita soisi olevan enemmän niin kirjallisuudessa kuin televisiossakin: todentuntuisia ja tunnistettavia kuvauksia nuorista aikuisista. Myös sarjan päänäyttelijä Daisy Edgar-Jones on epäillyt tarinan suosion perustuvan siihen, että draama syntyy yleisinhimillisistä aiheista.

Se onnistuu välittämään ja herättämään niin paljon tunteita. Sarjassa on sellaisia kohtauksia, jotka kuvaavat ystävyyttä ja rakkautta niin että ihan pakahduttaa. Kaiken kruunaa 2010-luvun indiemusiikki.

Milleniaalien ääni Sally Rooney

Romaani Normal People (2018) oli yksi viime vuoden englanninkielisen maailman kirjatapauksista. Teos ilmestyi suomeksi tänä keväänä Kaijamari Sivillin kääntämänä ja Otavan kustantamana nimellä Normaaleja ihmisiä.

BBC:n ja Hulun yhteistyönä tuottama kirjaan perustuva sarja julkaistiin huhtikuussa ja se saatiin nopeasti myös Yle Areenaan. Viimeistään sarjan myötä Normaaleista ihmisistä on tullut ilmiö myös Suomessa.

Vuonna 1991 syntyneen Rooneyn esikoisromaani Conversations with Friends (2017) oli jo hitti. Se suomennettiin keväällä 2019 (Keskusteluja ystävien kesken, Otava, suom. Kaijamari Sivill). Rooneyn molemmissa teoksissa on hyvin paljon samoja teemoja.

Hän kuvaa terävästi 2010-luvun parikymppisten yliopisto-opiskelijoiden mielenmaisemaa ja ihmissuhteita sivuten niin luokkaeroja, mielenterveysongelmia, taitelilijuutta kuin huijarisyndromaakin.

Kaiken yllä häilyy se niin montaa modernin ajan ihmistä vaivaava tuttu irrallisuuden ja merkityksettömyyden tunne. Toki Rooneyta on tituleerattu milleniaalien ääneksi, mikä tietysti kirjailijaa itseään hieman ahdistaa.

Lopuksi varoitus: sarja saattaa aiheuttaa akuuttia himoa leikata otsatukka.

Kirjoittaja on Ylen toimittaja, joka vapaa-ajallaan ahmii kirjoja ja sarjoja sekä kirjoittaa ja podcastaa niistä.

Muokkaus 22.6. Poistettu linkitys ulkoiselle blogisivustolle.