Hyppää pääsisältöön

Keräilijät ja kokoelmat x 5

Moni näyttely ja vierailukohde on saanut alkunsa yhden ihmisen intohimosta ja keräilyharrastuksesta. Egenland esittelee viisi yleisölle avointa kokoelmaa ja ihmiset niiden takana. Katso videot!

Koriste
Koriste
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta

1. Elvis-tupa – Elvis elää Vaajakoskella!

Kaikki alkoi fanituksesta ja Elviksen kuvia sisältäneistä purkkapapereista. Kun Marjatta Kinnunen ehti eläkeikään, hänen kotinsa ja vinttinsä pursuivat Elvis-tavaraa.

Miniän ehdotuksesta pihapiiriin rakennettiin mökki, Elvis-tupa, jonne tavarat saatiin esille.

Nyt tupia löytyy pihalta jo kaksi. Kinnunen on pitänyt niitä auki ohikulkijoille yli kymmenen kesää. Kummassakin mökissä on uskomaton määrä Elvis-tavaraa: on kelloja, nalleja, levyjä, kirjoja, koruja, laukkuja, vaatteita ja sateenvarjoja.

Ja mikä on paikan osoite? Elviskuja 1 tietysti.

Koriste
Koriste

2. Pieni Plokimuseo – maailman ainoa plokeille omistettu museo Iniössä

Tiedätkö mikä on ploki, eli pylpyrä, rissa tai väkipyörä? Se selviää tässä museossa, jossa on esillä satoja näitä purjehduksessa käytettäviä apuvälineitä.

Museon perustajan, Jukka Torikan, keräily sai alkunsa sisustuslehdestä, jossa hän huomasi plokista tehdyn pöytälampun. Sellainen oli saatava, ja sen sai vain itse tekemällä.

Keräilijän intohimo on synnyttänyt maailman ainoan Plokimuseon, joka on samalla mitä luultavimmin maailman pienin merenkulkumuseo.

Ja ne plokithan ovat kiekon ja köyden yhdistelmästä muodostuvia välineitä, joiden avulla suuriakin taakkoja voidaan liikuttaa hyvin yksinkertaisella laitteistolla.

Koriste
Koriste
Tätä ei tehdä järjellä. Tätä tehdään tunteella ja sydämellä.― Jukka Torikka, pieni Plokimuseo
Koriste
Koriste

3. Art Bank – Salvador Dalín taidetta ja reinkarnaatio Paraisilla

Art Bank on Pohjoismaiden ainoa pysyvä Salvador Dalí -yksityisnäyttely Paraisten keskustassa. Omistaja Ted Wallin on kerännnyt Dalín taidetta surrealistitaiteilijan kuolemasta, eli vuodesta 1989 lähtien.

Kokoelmaan kuuluu noin 80 esinettä kuten huonekaluja, valaisimia ja veistoksia. Esineet ovat Dalín suunnittelemia ja auktorisoituja, mutta eivät uniikkeja: niitä on vain museoissa.

Mutta tässä tulee kuitenkin näyttelyn suurin vetonaula:

– Dalí ei ikinä kuollut. 23. tammikuuta 1989 hän siirtyi neljänteen ulottuvuuteen, mutta jätti taiteellisen sielunsa tänne reinkarnoituvaksi minuun, paljastaa Wallin.


Koriste
Koriste

4. Ikuri Arcade – puolisalainen flipperihalli Tampereella

Tätä paikkaa ei mainosteta kaikille. Vain aidosti kiinnostuneet pelaajat saavat tietää, missä flipperihalli sijaitsee.

Kun paikalle löytää, niin huumaantuu kymmenistä flippereistä, jotka kilisevät, kolisevat, piippaavat, vilkkuvat ja välähtelevät. Kasarijuoma Hart Sport pulputtaa automaatissa.

Ikuri Arcade sai alkunsa vuonna 2012, kun Janne Toukkarin ja Jussi Kaholan flipperit eivät mahtuneet enää heidän koteihinsa. Piti siis perustaa pelihalli.

Aluksi flippereitä oli 15. Nyt niitä löytyy yli 30, ja lisäksi muutama muukin retropeli.

– Tänne voi tulla tutustumaan ihan ekaa kertaa flippereihin tai verestämään vanhoja muistojansa niiden parissa, kertoo Kahola.

Koriste
Koriste

5. Willa Fantti – Yli 20 000 norsun ällistyttävä kokoelma Nastolassa

Willa Fantti on oikea norsulandia. Sen keskellä jököttää valtava ilmatäytteinen norsuliukumäki ja ympärillä 13 pientä mökkiä, täynnä norsutavaraa.

Täältä löytyy pehmonorsuja, posliininorsuja, norsutauluja, norsuleluja, puisia norsuja, norsuastioita, norsukastelukannuja, norsutulitikkuja, norsukravatteja; melkein mitä vaan.

Elefanttiesineet ovat suosittuja keräilykohteita, koska niiden uskotaan tuovan onnea. Onnenamuletista lähti liikkeelle myös Willa Fantin perustajan Auli Jyllinvuori-Mäkisen norsukeräily.

– Tältä se näyttää kun lähtee niin sanotusti lapasesta, kommentoi Jyllinvuori-Mäkinen kokoelmaansa.

Willa Fantti on suljettu kesän 2020, mutta videosta voi katsella sen norsukokoelmaa.

Koriste
Koriste

Egenlandin kohteet kartalla:

Egenland – yleisön oma matkaopas

Egenland on kaksikielinen kulttuuriohjelma ja matkaopas. Yhteistyössä yleisön kanssa tarjoamme inspiraatiota ja vinkkejä kotimaan matkailuun. Esittelemme omaleimaista ja vaihtoehtoista kulttuuria: kiinnostavia paikkoja, ihmisiä ja tapahtumia.

Egenlandin kartalta löydät 120 matkakohdetta ympäri Suomea.

Tutustu kohteisiin Yle Areenassa:

  • Katsottavissa yli sata lyhyttä videota ja kolmen kauden 26 tv-jaksoa.
  • Paljon lisätietoa: syventäviä lukujuttuja ja teemapaketointeja.
  • Neljännen kauden uudet tv-jaksot julkaistaan 31.5.2021 alkaen.

Välähdyksiä nähtävyyksistä ja ihmisistä nähtävyyksien takana: Egenland Instagramissa @egenland

Haluatko vaihtaa vinkkejä matkakohteista Suomessa? Tervetuloa Facebook-ryhmään Poikkea polulta/På andra vägar. Ryhmää ylläpitää Egenland-toimitus.