Hyppää pääsisältöön

Lähde laivalla Savonlinnasta tai Kuopiosta halki Linnansaaren kansallispuiston

Kaksi meloojaa Oravin edustalla.
Matka Linnansaareen kulkee Oravin kanavan kautta. Kaksi meloojaa Oravin edustalla. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,Linnansaaren kansallispuisto,melonta,Kajakki,Linnansaari,Oravi

Kansallispuiston pääsaaren nimi on Linnansaari. Sinne voi meloa kajakilla tai mennä yhteysaluksella Oravista, joka on 40 kilometriä pohjoiseen Savonlinnasta.

Suomessa on 188 000 järveä ja yhtä monta saarta. Linnansaaren kansallispuiston maisema on kuin kansallisromanttinen maalaus.

Vy över LInnansaari nationalpark
Vy över LInnansaari nationalpark Kuva: YLE/Strömsö

Kulje höyrylaivalla halki kansallispuiston

Huippuvinkki lomailijoille on tehdä kesäinen höyrylaivamatka halki kansallispuiston. M/s Puijon kyytiin voi hypätä Savonlinnasta tai Kuopiosta. Yhtenä päivänä voi matkata yhteen suuntaan ja toisena päivänä toiseen.

Pysähdyspaikkoja on monia, joten voi valita, minkä välin haluaa matkustaa. Voi esimerkiksi nousta laivasta Oravissa tehdäkseen kokopäiväretken Linnansaareen.

Yöpyä voi omassa teltassa tai vuokrata mökin saarelta.

Saimaannorppa kaislikossa.
Saimaannorppa kaislikossa. Saimaannorppa kaislikossa. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,saimaannorppa,Linnansaari,Oravi,euroopanmajava,Kalliosinisiipi

Bongaa saimaannorppa kaislikosta

Kansallispuistossa voi nähdä harvinaisia eläimiä. Viisikymmentä uhanalaista saimaannorppaa voi lymyillä kaislikossa. Niitä on kuitenkin vaikea havaita, koska ne viettävät suurimman osan ajasta vedenpinnan alla.

Saimaannorppaa näkee eniten toukokuussa ja kesäkuun alussa. Silloin se vaihtaa karvansa ja makaa mielellään kallioilla ja hieroo pois vanhaa turkkiaan.

Keskikesällä saimaannorppa viihtyy parhaiten veden alla. Se voi jopa nukkua vedessä niin, että vain osa sen kuonoa pistää esiin vedestä. Silloin sitä on vaikea nähdä.

Trädstammar som gnagats av kanadensisk bäver.
Kanadanmajava jyrsii usein puunrunkoja, joihin uhanalainen valkoselkätikka on rakentanut pesänsä. Trädstammar som gnagats av kanadensisk bäver. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,Linnansaari,majavat

Näe kanadanmajava illalla

Suomeen istutetun kanadanmajavan voi nähdä, jos on ulkona myöhään illalla.

Sekä saimaannorppa että majava ovat arkoja eläimiä. Nähdäkseen ne vaaditaan sekä onnea että taitoa ja kykyä liikkua äänettömästi.

Majavan jälkiä voi sen sijaan nähdä päivänvalossakin. Lähellä paikkoja, joihin ne ovat rakentaneet pesänsä, voi nähdä poikkijyrsittyjä puunrunkoja.

Jos majava on uimassa sinut havaitessaan, se läpsyttää hännällään varoittaakseen perhettään. Sitten se sukeltaa ja katoaa.

Bäver i vattnet plaskar med stärten.
Majava varoittaa läpsyttämällä hännällään. Bäver i vattnet plaskar med stärten. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,majavat

Näe uhanalainen perhonen tai sen hapuilevan serkku

Uhanalaisen kalliosinisiiven voi löytää läheltä torppaa pääsaarelta.

Lentoaikanaan toukokuussa se munii maksaruohon lehdille. Myös isomaksaruoho voi kelvata munintapaikaksi.

Täällä voi nähdä myös sen lähisukulainen, tavallisen sinisiiven. Vaikka se muuten muistuttaa paljon kalliosinisiipeä, sen erottaa hapuilevasta lentotyylistä.

Två personer på en äng i Linnansaari nationalpark. En sjö syns i bakgrunden.
Aurinkoisena kesäpäivänä voi nähdä harvinaisen kalliosinisiiven torpan vieressä Linnansaaressa. Två personer på en äng i Linnansaari nationalpark. En sjö syns i bakgrunden. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,Linnansaari,butterfly

Lue lisää Linnansaaren kansallispuistosta Metsähallituksen vekkosivuilta.