Hyppää pääsisältöön

Rakastettujen radiotoimittajien juhannus – Risto Nordell on aattoillan parasta seuraa ja Outi Paananen heittäytyy hempeäksi

Toimittajat Risto Nordell ja Outi Paananen nojaavat puun runkoon ja katsovat kameraan.
Toimittajat Risto Nordell ja Outi Paananen nojaavat puun runkoon ja katsovat kameraan. Kuva: Tuuli Laukkanen Risto Nordell,juhannus,Yle Radio 1,Outi Paananen

Yle Radio 1:n suosittujen musiikkiohjelmien toimittajat Risto Nordell ja Outi Paananen lähestyvät keskikesän juhlaa musiikki edellä. Klassisen musiikin lisäksi kuullaan myös muuta juhannukseen sopivaa musiikkia. Nordell suunnittelee soittavansa esimerkiksi suomalaisia juhannusaiheisia lauluja ja Paanasen levylautaselta löytyy mm. Michel Legrandia ja Ella Fitzgeraldia.

Kolmetuntinen Riston Valinnan juhannus kuullaan Yle Radio 1:ssä juhannusaattona suorana lähetyksenä klo 19.02 alkaen. Outi Paanasen toimittama Narrin aamulaulun juhannuserikoinen esitetään juhannuspäivänä klo 19.02.

Nordellia ja Paanasta inspiroivat musiikin takaa löytyvät tarinat ja ihmiskohtalot. Kuulijalla on mahdollisuus heittäytyä monipuoliseen audiovirtaan, jossa on paljon musiikkia, tietoa ja virikkeitä.

– Toimittajalle kolmetuntinen juhannusohjelma on vapaamuotoinen, hauska haaste. Nyt on rennosti aikaa soittaa hyvää musiikkia ja kertoa tarinoita, Paananen sanoo.

Nordellin toimittamassa, monipuolisessa juhannusaattoillan lähetyksessä soi myös juhannukseen liittyvä eurooppalainen renessanssi- ja barokkiajan musiikki. Lisäksi kuulostellaan, miten juhannus sujuu siellä ja täällä:

– Soitan ihmisille eri puolille Suomea Helsingistä Kilpisjärvelle saakka ja tutkailemme juhannuksen tunnelmia ja viettotapoja. Kuulemme myös, millainen on italialainen juhannus. Perinnetutkija Juha Nirkko kertoo suomalaisen juhannuksen monista perinteistä.

Juhannusaattoillan lähetyksen parhaat muistot palkitaan illan lopuksi kuivatulla hapanjuurella

– Mietin, miten voisin yhteisöllisesti saada Riston Valinnan fanit yhteen juhannusaattoiltana ohjelman teemojen ääreen. Tämä toteutuu nyt niin, että ihmiset voivat lähettää minulle etukäteen sähköpostitse juhannusmuistojaan, joita luen lähetyksessä.

– Moni tuntee minut hapanjuurileipurina, joten parhaan muiston kirjoittajan palkitsen lähettämällä hänelle kuivattua taikinajuurta.

Lisäksi Riston Valinnan Facebook-juhannustapahtumassa kuulijat voivat jakaa kuvia kokoista, juhannusheiloista tai tunnelmista sekä tietenkin keskustella juhannuksen vietosta ja ohjelmasta.

– Se on vähän harmi, että kaikilla ei ole pääsyä Facebookiin, mutta tällainen maailma vaan nyt on. Toki ohjelmaa voi vallan hyvin kuunnella myös ilman Facebookia. Yritän myös ohjelman aikana osallistua itse keskusteluun, Nordell kertoo.

Jotkut luulevat, että olen tavattoman sivistynyt ihan luonnostaan. En ole. Jokaisen ohjelman eteen teen taustatyötä, jota 30 vuoden aikana kertynyt kokemus ja musiikkitietämys tukevat.― Outi Paananen

Musiikkitoimittajan valmistautuminen kolmetuntiseen lähetykseen alkaa musiikin valinnasta.

– Teen jokaiseen ohjelmaan paljon taustoittavaa työtä. Luen, etsin tietoja salapoliisin lailla, vietän aikaa kirjojen, internetin, levypinojen ja Youtuben äärellä. Esimerkiksi juhannusohjelmaan olen hakenut materiaaleja pitkin kevättä. Ohjelmassa kuullaan myös kuulijoiden toivomaa musiikkia, Paananen kertoo.

– Dominoefekti ohjaa musiikkivalintojani. Ensin keksin jonkun lähtökohdan, joka johtaa toiseen ja kolmanteen valintaan. Tällä kertaa lähdin liikkeelle Jussi Björlingin laulamista lauluista Ack Värmeland du skönä ja Sommarnatt. Eli lähdin kasaamaan lähetystä lopusta alkua kohti, Nordell kuvailee työprosessiaan.

– Soitan ohjelmassani taiteilijoiden pysyvintä perintöä eli musiikkia. Kerrottavaa löytyy niin valtavasti, että minun radiourani ei riitä niiden kertomiseen. Joku kerran kysyi minulta, mistä keksin aiheet ohjelmille. Asia on pikemmin päinvastoin, joudun pidättelemään tarinatulvaa, Paananen naurahtaa.

Juhannusaattoillan lähetykseen Nordell miettii musiikin lisäksi keskusteluaiheita, vieraita sekä ohjelmassa kuultavia runoja.

– Se on kuin palapelin kokoamista. Teen tarkan käsikirjoituksen, jotta voin poiketa siitä halutessani lähetyksen aikana. Se on kaikkein hauskinta, että tilanteiden muuttuessa voi poiketa käsiksestä.

Radiostudion uumenissa yleisöä ei näe eikä kuule – siksi kuulijoiden antama palaute on tärkeää

– Kaikenlainen, myös kriittinen kuulijapalaute on tervetullutta. Kuulijamme ovat todella sivistyneitä ja herkkäkorvaisia, jotka matalalla kynnyksellä kommentoivat ohjelmaa. Pyrin aina vastaamaan kuulijapalautteeseen, kun sitä ei nyt ihan sentään kaatamalla tule, Paananen sanoo.

– Koen onnistuneeni, jos juhannusaaton kuulijalle tulee ohjelman jälkeen olo, että hän on osallistunut kolmen tunnin juhannusjuhliin. Mielestäni ihmisen elämässä arki ja juhla menevät usein sekaisin. Juhlia ei enää jakseta kauheasti viettää ja kaikki on vaan samaa arkista touhua. On tärkeää, että silloin kun on juhla, sitä juhlitaan täysillä ja otetaan kaikki siihen kuuluvat elementit, kuten perinteet ja musiikki mukaan, Nordell pohtii.

Kolmetuntinen Riston Valinnan juhannus Yle Radio 1:ssä ja Areenassa juhannusaattona suorana lähetyksenä klo 19.02 alkaen.

Outi Paanasen toimittama Narrin aamulaulun juhannuserikoinen esitetään Yle Radio 1:ssä ja Areenassa juhannuspäivänä klo 19.02.