Hyppää pääsisältöön

Tässä ovat suomalaisten hienoimmat ja rakkaimmat puutarhaprojektit – kaikkea bambuviljelmistä viikinkilaivoihin

Bildcollage av lusthus, insekthotell och fontän
Puutarha on huvi ja onni – sen näkee kuvasadosta Bildcollage av lusthus, insekthotell och fontän Kuva: Privat puutarhat,Strömsö

Rakastamme puutarhassa puuhastelua – siitä todistavat kaikki lähettämänne kuvat. Artikkelin lopussa on koko kuvasato, josta voit inspiroitua.

Puutarha antaa sekä rauhan sielulle että purkautumistien luovuudelle. Samaan aikaan puutarhatöistämme on hyötyä myös muille kuin ihmisille.

Inspiroiva hyönteishotelli

Tänä vuonna moni on auttanut pelastamaan pörriäisiä, mikä on johtanut hotellialan rakennusboomiin. Se voi johtua siitä, että moni on tarttunut Ylen kampanjaan pelasta pörriäinen. Tämän kerrostalon 9-vuotias Pontus Svensson on ripustanut kesämökille Tenholassa.

Hyönteisten hotelli, Pontus Svensson, Tenala
Rakennusmestari Pontus Svensson on löytänyt kaiken materiaalin hyönteishotelliinsa luonnosta. Hyönteisten hotelli, Pontus Svensson, Tenala Kuva: Privat puutarhat,Strömsö,galleriat (käytävät)

Vesa Lahdenpohja on käyttänyt minihotellissaan hyvin yksinkertaista mutta toimivaa konseptia. Kompaktia säilykepurkkiasumista.

Mehiläishotelli, Vesa Lahdenpohja, Lohja
Säilykepurkki ja jättitattaren varresta tehdyt huoneet – tästä hyönteishotellista puuttuu vain suojaverkko Mehiläishotelli, Vesa Lahdenpohja, Lohja Kuva: Privat puutarhat,Strömsö,galleriat (käytävät)

Kierrätys on muotia – kun vanhasta syntyy uutta

Kierrätysmateriaalit vaikuttavat olevan nouseva trendi puutarhayhteyksissä. Olemme saaneet paljon kuvia pienistä rakennelmista, jotka on tehty kirpputorilta tai varastojen nurkista löytyneistä materiaaleista.

Eivor Sundbäck Övermalaxista käyttää lähes yksinomaan sellaista materiaalia, jota sattuu löytämään tai jota jo on kotona. "Kuisti aamuauringossa on tehty laudoista, joita on jäänyt nurkkiin. Vapaata luomistyötä lauta laudan jälkeen" kertoo Eivor yhdestä monista tekeillä olevista projekteistaan.

Kuisti, Eivor Sundbäck, Övermalax
Otetaan, mitä löytyy – lopputulos on usein hyvä Kuisti, Eivor Sundbäck, Övermalax Kuva: Privat puutarhat,Strömsö,galleriat (käytävät)

Kasasta vanhoja tiiliä on syntynyt tyylikäs kalanruotoparketti kasvihuoneeseen, designista vastaa Cecilia Berg Tölbystä.

Kasvihuoneen lattia, Cecilia Berg, Tölby
Älä koskaan hävitä vanhoja tiiliä – koskaan ei voi tietää, milloin niitä tarvitaan. Kasvihuoneen lattia, Cecilia Berg, Tölby Kuva: Privat puutarhat,Strömsö,galleriat (käytävät)

YouTube-videon ja eri Facebook-ryhmien kautta kerättyjen materiaalien avulla Johanna Varjonen Maskusta on rakentanut kasvihuoneen, jossa hän viljelee tomaatteja, chilejä ja viiniköynnöksiä.

Kasvihuone, Johanna Varjonen, Masku
Det är detaljerna som gör helheten - ett gammalt salladsbestick blir ett stabilt handtag. Kasvihuone, Johanna Varjonen, Masku Kuva: Privat puutarhat,Strömsö,galleriat (käytävät)

Kokonaisuus muodostuu yksityiskohdista – vanhasta salaattiottimesta tulee tukeva ovenkahva.

Jokainen puutarhaharrastaja etsii ergonomisia ratkaisuja. Satu Kontiainen Hyvinkäältä on luonut selkäystävällisen lavankauluspuutarhan, jota voi muunnella tarpeen mukaan.

Ajatuksena on, että sangossa idätetyt perunat siirretään kuormalavojen päälle heti, kun sää sallii. Ajatuksen raudoitusverkosta tehdystä tuulensuojasta Satu on saanut Strömsöstä.

Istutuslaatikot, Satu Kontiainen, Hyvinkää
Viljele ja korjaa satoa seisten. Tämän vaikeampaa se ei ole. Kuormalavojen avulla saa oikean työskentelykorkeuden. Istutuslaatikot, Satu Kontiainen, Hyvinkää Kuva: Privat puutarhat,Strömsö,galleriat (käytävät)

Sonja Sundqvist-Pellisellä on hyvä vinkki siitä, miten kevätkukat saa sinne, minne haluaa puutarhassa. Talven aikana hän kaivaa maahan ruukkuja, jotka ovat täynnä tulppaaninsipuleita. Keväällä hän sitten sijoittaa ruukut uuteen paikkaan joka vuosi. Tällä kertaa itse suunniteltuun kivikoriin.

Kivikori sipuleilla, Sonja Sundqvist-Pellinen, Jakobstad
Viittä vaille kukassa. Kevät putkahtaa esiin yllättävistä paikoista Sonja Sundqvist-Pellisen luona Kivikori sipuleilla, Sonja Sundqvist-Pellinen, Jakobstad Kuva: Privat puutarhat,Strömsö,galleriat (käytävät)

Katso alta koko kuvasato

Kommentit