Hyppää pääsisältöön

Yle Puheen Tähtien kesä

Kuvassa Yle Puheen kesäaamun juontajat Laura Airaksinen ja Matti Airaksinen.
Kuvassa Yle Puheen kesäaamun juontajat Laura Airaksinen ja Matti Airaksinen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Yle Puhe,Matti Airaksinen,Laura Airaksinen

Yle Puheen kesässä kuullaan tuttuja tähtiä, odotettuja comebackeja ja uusia ystäviä. Yle Puheen kesäohjelmisto kuuluu radiossasi 29.6.-2.8. Ohjelmat kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Puheen Kesäaamu - Matti Airaksinen ja Laura Airaksinen

Arkisin klo 7.59-10, alkaen 29.6.

Puheen kesäaamu tuo kanavalle kaksi tuttua radioammattilaista, joita radion lisäksi yhdistää sukunimi, Airaksinen.

Matti Airaksinen ja Laura Airaksinen tuovat kesään iloa, uteliaisuutta ja havaintoja suomalaisesta kesästä. Kerran viikossa kahdesta tulee kolme kun studioon saapuu Viikon Airaksinen. Kesäaamussa vieraana käy viisi oman alansa ammattilaista, viisi muuta Airaksista.

Matti Airaksisen YleX:lle toimittama Parasta ennen! loi suomalaisen ysäribuumin, Laura Airaksinen on mm. YleQ -kanavalta tuttu juontaja ja muusikko.

Kuvassa Yle Puheen Vallattomia suhteita -ohjelmasarjan tekijä Riikka Suominen.
Kuvassa Yle Puheen Vallattomia suhteita -ohjelmasarjan tekijä Riikka Suominen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Yle Puhe

Vallattomia suhteita

Maanantaisin ja tiistaisin klo 10, alkaen 29.6.

Kun Riikka Suominen kirjoitti kirjan Suhteellisen vapaata, jossa hän käsitteli haluttomuutta parisuhteessa ja avoimia suhteita, hän huomasi, että ihmisillä oli aiheesta paljon sanottavaa. Parisuhdenormien räjäyttämiselle oli yhä tarvetta. Sinkkujen seksielämää ruoditaan avoimesti, mutta parisuhteiden ympäriltä tabuja ei ole purettu.

Vallattomia suhteita -ohjelmasarjassa kyseenalaistetaan vallitsevia näkemyksiä rakkaudesta ja seksistä, ja kuullaan tosia tarinoita suhteista, jotka eivät mahdu vallitsevaan normiin.

Kuvassa Tommi Liimatta.
Kuvassa Tommi Liimatta. Kuva: Tuuli Laukkanen Yle Puhe,Tommi Liimatta

Tommi Liimatan suuri serkkuteoria

Maanantaisin ja tiistaisin klo 11, alkaen 29.6.

Tommi Liimatan suuri serkkuteoria on antologiamuotoinen radiosarja, joka tutkailee maailmaa korvat edellä tunnin kerrallaan. Mukana on paljon asiaa, ripaus fiktiota sekä sopivasti kerronnallista hehkutusjäännöstä.

Ohjelman tyyli vaihtelee pseudodokumentista radiomonologeihin ja ties mihin muuhun. Jaksojen aiheet horjuvat pääosin kulttuurin piirissä, mutta ottavat välillä sivuaskeleita sen ulkopuolellekin. Yksi asia kuitenkin pysyy - Tommi Liimatan ääni ja perspektiivi. Saattaa siellä välillä kuulua myös näytteitä Liimatan c-kasettijorinoista (vuodet 1984-) sekä toisten ihmisten puhetta, emmehän toki ole fundamentalisteja.

Kuvassa toimittaja Panu Hietaneva ja hänen koiransa.
Kuvassa toimittaja Panu Hietaneva ja hänen koiransa. Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle Yle Puhe,Panu Hietaneva

Koiria ja ihmisiä - ihmiskunnan haukkuva historia

Arkisin klo 12.13, ajalla 29.6.-8.7.
Areenassa sarja on kuunneltavissa kokonaisuudessaan 29.6.

Ohjelma perkaa ihmisen ja koiran vuosituhansia kestänyttä kumppanuutta. Millaisia erilaisia merkityksiä ihminen on antanut koiralle eri ajassa ja paikassa? Millaisia uskomuksia koiraan on liitetty erilaisissa kulttuureissa ja uskonnoissa?

Suomessa on nykyään 700 000 koiraa ja koiria rekisteröidään vuosittain enemmän kuin maahamme syntyy lapsia. Omistajat maksavat lemmikkiensä terveydestä jopa tuhansia euroja vuodessa, mutta koirarodun valinta on myös identiteettikysymys. Ihminen kesytti koiran avuksi metsästykseen, mutta vuonna 2019 vain aniharva käy metsällä koirien kanssa. Kuinka tällaiseen tilanteeseen on tultu? Miksi koiralla on erityisasema ihmisten sydämissä?

Toimittajana Panu Hietaneva.

Kuvassa näkymä Tokion kaduilta.
Kuvassa näkymä Tokion kaduilta. Kuva: Tuuli Laukkanen Yle Puhe

Maailman metropoleja suomalaisin silmin

Arkisin klo 12.13, ajalla 9.-17.7.
Areenassa sarja on kuunneltavissa kokonaisuudessaan 1.7.

Matkustaminen on nyt kiellettyjen listalla, mutta Puheen uusi kaupunkisarja vie mielikuvamatkalle maailman metropoleihin. Vieläkö Pekingissä tuijotetaan länsimaisia turisteja? Entä uskaltaako Rio de Janeirossa yöpyä favelassa sijaitsevassa hostellissa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Salme Unkurin toimittama kaupunkisarja. Oppaana enemmän tai vähemmän tunnetut suomalaiset.

Kuvassa Yle Puheen Mitä ihmettä, Japani? -ohjelmasarjan toimittajat Heikki Valkama ja Juuso Pekkinen.
Kuvassa Yle Puheen Mitä ihmettä, Japani? -ohjelmasarjan toimittajat Heikki Valkama ja Juuso Pekkinen. Kuva: Jukka Lintinen ja Tuuli Laukkanen / Yle Yle Puhe,Juuso Pekkinen,Heikki Valkama,Mitä ihmettä, Japani

Mitä ihmettä, Japani?

Arkisin klo 12.13, ajalla 20.-31.7.
Areenassa sarja on kuunneltavissa kokonaisuudessaan 29.6.

Miksi jokaisella naisella pitää olla nuori rakastaja? Miksi japanilainen design on niin pelkistettyä ja samalla yltiösöpöä? Miten samassa maassa fanitetaan tuhansia vuosia vanhoja kirjoja, koukutetaan ihmiset videopeleihin ja rakastetaan robotteja?

Juuso Pekkinen ja Heikki Valkama sukeltavat japanilaisuuden ytimeen. Välillä se tapahtuu vakavasti, välillä koko studio repeää naurusta. Pekkinen ja Valkama puivat asiantuntijavieraiden kanssa japanilaisten rakkautta suomalaiseen saunaan ja kuumiin kylpyihin sekä pohtivat, miten japanilaiset emojit ovat muuttaneet maailmaan. Ja miten ihmeessä säveltäjä saa Japaniin listaykkösen.

Kuvassa Tuija Pehkonen.
Kuvassa Tuija Pehkonen. Kuva: Jukka Lintinen ja Tuuli Laukkanen / Yle Yle Puhe,Tuija Pehkonen

Tuija Pehkonen

Torstaisin ja perjantaisin klo 10, alkaen 2.7.

Toimittaja ja mediapersoona Tuija Pehkonen tapaa kesän ohjelmasarjassaan kiinnostavia, särmikkäitä, aitoja, suomalaisille tuttuja ihmisiä, joiden kanssa pysähdytään kunkin vieraan tarinoiden ja ajatusten äärelle.

Ohjelmasarjassa on mukana erilaisilla mittareilla menestyneitä suomalaisia, kun studioon astelevat vuorollaan Alma, Samuli Edelmann, Anna-Leena Härkönen, Roni Bäck, Mikko Ilonen, Iina Kuustonen, Jukka Hildén, Sami Sykkö, Laura Lepistö ja Sara Sieppi.

Ohjelman ilmapiiri on lämminhenkinen mutta rehellinen. Siinä kurkistetaan pintaa syvemmälle, annetaan aikaa, kuunnellaan ja keskustellaan. Vieraat avaavat elämänsä käännekohtia, jotka ovat tuoneet heidät siihen pisteeseen, jossa he ovat nyt.

Kuvassa Yle Puheen Huumorihommia -ohjelmasarjan toimittaja Ville Kormilainen.
Kuvassa Yle Puheen Huumorihommia -ohjelmasarjan toimittaja Ville Kormilainen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Yle Puhe

Huumorihommia

Torstaisin ja perjantaisin klo 11, alkaen 2.7.
Areenassa sarja on kuunneltavissa kokonaisuudessaan 2.7.

Huumori on vaistonvaraista eikä sitä voi selittää. Nauramme, mutta emme aina osaa selittää miksi ja mille. Mitä huumori oikeastaan on ja mikä tekee joistain ihmisistä hauskoja?

Stand up -komiikkaa itsekin harrastavan, toimittaja Ville Kormilaisen toimittaman Huumorihommien kolmas tuotantokausi keskittyy pelkästään stand up -komediaan ja suomalaisiin koomikoihin.

Kuvassa Yle Puheen kesäpäivän toimittaja Anna Cadia.
Kuvassa Yle Puheen kesäpäivän toimittaja Anna Cadia. Kuva: Anne Hämäläinen Yle Puhe

Puheen kesäpäivä - Anna Cadia

Arkisin klo 15-17, alkaen 29.6.

Puheen Aamusta tuttu toimittaja ja dj Anna Cadia tähdittää Yle Puheen kesän iltapäiviä.

Kuvassa Yle Puheen Pieni suuri urheilutarina -ohjelmasarjan kuva.
Kuvassa Yle Puheen Pieni suuri urheilutarina -ohjelmasarjan kuva. Kuva: Tuuli Laukkanen Yle Puhe

Pieni suuri urheilutarina

Kuullaan Puheen kesäpäivässä
Areenassa sarja on kuunneltavissa kokonaisuudessaan 29.6.

Kaikki suuret urheilutarinat eivät ole suuria. Ne voivat olla myös pieniä. Eivätkä ne välttämättä edes kerro urheilusta.

Ohjelmasarjassa tavikset sekä hieman tunnetummat suomalaiset kertovat hauskoja tarinoita edesottamuksistaan urheilun maailmassa sekä sen liepeillä. Käsittelyssä mm. Mika Halvarin kaiman 15 minuuttia julkisuudessa. Toimittajana Teemu Skinnari.

Kuvassa Yle Puheen Vuonna 2000 -ohjelmasarjan pääkuva.
Kuvassa Yle Puheen Vuonna 2000 -ohjelmasarjan pääkuva. Kuva: Tuuli Laukkanen Yle Puhe

Vuonna 2000

Arkisin klo 06.00

Puheen kesässä palataan vuoteen 2000, jolloin Tarja Halonen valittiin presidentiksi, Keskustapuolue nousi kuntavaalien suurimmaksi puolueeksi ja Nokian osakkeen hinta oli korkeimmillaan. Vuoteen, jolloin Jolon saarella kaapattiin länsimaisia turisteja joukossaan kaksi suomalaista, Kursk-ydinsukellusvene upposi Barentsinmerellä ja Arsi Harju voitti kultaa Sydneyn olympialaisissa. Toimittajana Jussi Wistrand.

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.