Hyppää pääsisältöön

Strömsö vinkkaa kahdeksasta kansallispuistosta sinulle, joka pidät ainutlaatuisen luonnon kokemisesta

Nokipannu nuotiolla Lemmenjoen kansallispuistossa.
Taukopaikka Lemmenjoen kansallispuistossa. Nokipannu nuotiolla Lemmenjoen kansallispuistossa. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,tuli,kahvi,Lemmenjoen kansallispuisto

Suomen kaunein luonto on 40 kansallispuistossamme. Tutustuminen kansallispuistoon on nautinto niin isoille kuin pienille. Niissä voi patikoida, meloa, ja yöpyä erämajoissa.

Kaikki kansallispuistot ovat Metsähallituksen ylläpitämiä. Tulen voi tehdä hoidetuilla tulentekopaikoilla ja usein lähellä on puuvaja, josta Metsähallitus tarjoaa ilmaiset polttopuut.

Ota mukaan omat varusteet

Ruoka on tuotava mukanaan, samoin makuualusta ja yöpymisvarusteet. Muista, että kaiken, minkä kannat puistoon, tuot myös pois mukanasi niin, että luonto säilyy puhtaana ja hienona jatkossakin.

Monet kansallispuistot tarjoavat juomaveden suoraan purosta tai järvestä. Maailman puhtain ilma on Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Minna Koramo vandrar längs karhunkierros i Oulanka nationalpark.
Minna Koramo patikoi Karhunkierroksen joen vartta Oulangan kansallispuistossa. Minna Koramo vandrar längs karhunkierros i Oulanka nationalpark. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,Oulangan kansallispuisto,Oulankajoki,Karhunkierros,Metsähallitus

Jokainen kansallispuisto on ainutlaatuinen

Kaikissa kansallispuistoissa on ainutlaatuinen ja vaihteleva luonto.

Kansallispuistoissa voi liikkua omin neuvoin, mutta ei moottoriajoneuvolla. Patikoinnin ja melonnan lisäksi tarjolla on usein myös muuta toimintaa, esimerkiksi koskenlaskua, ratsastusta, kalastusta tai kiipeilyä.

Tässä on vinkit kahdeksasta kansallispuistosta, joissa Strömsö vieraili.

Jos haluat lisää tietoa kansallispuistoista, voit vierailla sivulla luontoon.fi Ehkä löydät kansallispuiston ihan kotinurkiltasikin.

Vy över LInnansaari nationalpark
Suomessa on 188 000 järveä. Tämä on näköala yli Linnansaaren kansallispuiston, joka sijaitsee pohjoiseen Savonlinnasta. Vy över LInnansaari nationalpark Kuva: YLE/Strömsö

Saaristomeren kansallispuisto tarjoaa vedenalaisia luontopolkuja snorklaajille ja sukeltajille.

Saaristomeren kansallispuisto on Turunmaan saaristossa. Kalliot ovat siellä sileitä ja laskevat jyrkästi mereen monien purjehtijoiden ihastukseksi.

Erityistä tälle kansallispuistolle on, että Metsähallitus on tehnyt kaksi vedenalaista luontopolkua, jotta kansallispuistoon voi tutustua veden alla.

Lue Saaristomeren kansallispuistosta.

Sukeltaja nostaa arkku merenpohjasta.
Saaristomeren kansallispuistossa voit sekä sukeltaa että snorklailla. Sukeltaja nostaa arkku merenpohjasta. Kuva: Yle/Strömsö/Kevin O'Brien Strömsö,sukeltajat,Saaristomeren kansallispuisto,vedenalainen luonto

Vieraile Isokarilla Selkämeren kansallispuistossa

Selkämeren kansallispuisto on Saaristomeren ja Merenkurkun välissä ja sen huomaa luonnosta.

Isokarilla Uudenkaupungin edustalla olevalla saarella on sekä kallioita että kivikkoa. Lisäksi siellä on riskiläyhdyskunta ja harvinaisia kasveja.

Isokarille pääsee yhteysaluksella Uudenkaupungin satamasta. Sinne voi tehdä päiväretken, mutta siellä voi myös yöpyä vanhassa luotsimökissä tai majakanvartijan asunnossa.

Lue Selkämeren kansallispuistosta ja Isokarista

Lotta Lindholm fotograferar växter.
Lotta Lindholm valokuvaa kasveja Isokarilla. Lotta Lindholm fotograferar växter. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,Katajaluoto,Selkämeren kansallispuisto

Merenkurkun kivikkoisesta saaristosta löydät Eiffel-tornin serkun

Vuonna 1885 Gustav Eiffelin yritys rakensi majakan, joka seisoo Valassaarilla. Se oli kaksi vuotta ennen kuin Eiffel-torni rakennettiin Pariisiin, joten voi sanoa, että maalaisserkku tuli ensin.

Valassaarten majakka.
Valassaarten majakka. Kuva: YLE/Strömsö Merenkurkku,Strömsö,Valassaaret,majakat,Eiffel,Eiffel-torni,saaristot,Raippaluoto,Björkö,UNESCO,UNESCOn maailmanperintöluettelo

Tarinan mukaan jättiläinen Finn pudotti kivisäkkinsä Merenkurkkuun, ja siksi se on niin kivikkoinen. Tarina ei kuitenkaan selitä maankohoamista, jossa Merenkurkulla on maailmanennätys. Maa kokoaa 8 mm vuodessa.

De Geer -moreenit, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintöalueeseen, ovat myös yksi Merenkurkun saariston nähtävyys.

Lue Merenkurkun saaristosta.

De Geer-moräner vid Svedjehamn, Björkö
De Geer -moreenit, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintöalueeseen, ovat Merenkurkun saariston nähtävyys. De Geer-moräner vid Svedjehamn, Björkö Kuva: YLE/Joakim Lax Merenkurkku,UNESCOn maailmanperintöluettelo,maailmanperintökohteet,Björkö,Björkö,moreenimuodostuma

Näe saimaannorppa Linnansaaren kansallispuistossa

Suomessa on 188 000 järveä ja suunnilleen yhtä monta saarta. Useimmat järvimaisemat ovat Tampereen itäpuolella.

Savonlinnan ja Kuopion välinen alue on monien mielestä Suomen kaunein järvimaisema. Linnansaaren kansallispuisto on Savonlinnan pohjoispuolella.

Pääsaareen Oraviin kulkee yhteysalus, mutta melonnasta pitävä voi hyvin meloa kansallispuistoon.

Saimaannorppan voi nähdä etenkin toukokuussa ja kesäkuun alussa.

Lue Linnansaaren kansallispuistosta.

Två kajakpaddlare i kanalen utanför Oravi i Linnansaari nationalpark.
Oravi on hyvä lähtöpiste Linnansaaren kansallispuistoon melomiseen. Två kajakpaddlare i kanalen utanför Oravi i Linnansaari nationalpark. Kuva: YLE/Strömsö melonta,Strömsö,Linnansaaren kansallispuisto,kansallispuistot

Repoveden kansallispuisto tarjoaa esihistoriallisia kalliomaalauksia ja Suomen parhaan kiipeilyseinän

Kouvolan ja Mikkelin välissä sijaitsee Repoveden kansallispuisto, joka valittiin vuoden retkikohteeksi 2012.

Kaunis luontopolku Ketunlenkki on 5 km pitkä ja kulkee riippusillan yli. Yhdessä kohdassa on myös vaijerilossi, jolla saa vetää itsensä järven toiselle puolelle.

Lue Repoveden kansallispuistosta.

Olhavanvuori klättervägg i Repovesi nationalpark.
Olhavanvuori Repoveden kansallispuistossa on yksi Suomen parhaista kiipeilypaikoista. Olhavanvuori klättervägg i Repovesi nationalpark. Kuva: YLE/Strömsö Olhavanvuori,Repovesi, Kouvola,Repoveden kansallispuisto,Strömsö,kiipeily

Päijänteen kansallispuistosta löydät hienoja hiekkarantoja

Päijänne on Jyväskylän ja Lahden välissä. Se on Suomen syvin ja pisin järvi ja sieltä voit löytää 50 asumatonta saarta.

Täällä voit patikoida jääkauden muovaamilla harjuilla tai nähdä veden nousevan höyrylaivaa varten Vääksyn kanavassa.

Kelventeellä on luontopolku, hienoja hiekkarantoja ja monia taukopaikkoja, joille voi pystyttää telttansa.

Lue Päijänne kansallispuisto.

Båten Elbatar förtöjd vid Kelvennes brygga i Päijänne nationalpark.
Kelvenne Päijänteen kansallispuiston sydän. Båten Elbatar förtöjd vid Kelvennes brygga i Päijänne nationalpark. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kansallispuistot,Suomen kansallispuistot,Päijät-Häme,Päijänteen kansallispuisto,veneet,Kelvenne

Patvinsuon kansallispuisto on sopiva paikka erämaasta ja koskemattomasta luonnosta pitäville.

Patvinsuon kansallispuisto tarjoaa erämaata ja laajoja soita ja nevoja. Täällä on myös autiojärvi, jolta puuttuu kesämökit ja moottoriveneet. Suomunjärvellä voi saada koko hiekkarannan itselleen.

Hiukan kansallispuiston ulkopuolelle Eero Kortelainen on rakentanut piilokojun, josta kuvaa eläimiä näiden luonnollisessa ympäristössä. Siellä on hyvä mahdollisuus nähdä ahma ja karhu.

Lue lisää Patvinsuon kansallispuistosta.

En järv i ett träd.
Eero Kortelaisen piilokojusta on hyvät mahdollisuudet nähdä ahma luonnollisessa ympäristössään. En järv i ett träd. Kuva: YLE/Strömsö ahma,Strömsö,Lieksa,Patvinsuo,Patvinsuon kansallispuisto,petoeläimet

Oulanka on Suomen suosituin kansallispuisto

Oulangan kansallispuistossa on kuuluisa luontopolku Karhunkierros, joka alkaa Sallasta ja päättyy Kuusamoon. Se on 80 km pitkä, ja sen varrella on monia erämajoja.

Keskellä puistoa on leirintäalue ja Metsähallituksen luontokeskus. Puiston eteläosassa on Pieni Karhunkierros, joka on lyhyt mutta aika vaativa luontopolku kauniin maastonsa korkeuserojen vuoksi.

Oulanka on virtaavien vesien kansallispuisto. Oulankajoki virtaa hitaasti ja soveltuu mainiosti melontaan. Kitkajoki on koskinen. Seikkailumielinen vieras uskaltautuu ehkä koskenlaskuun.

Lue Oulangan kansallispuistosta.

Koskenlaskua Kitkajoella.
Oulangan kansallispuistossa voi laskea koskea pitkin Kitkajokea Venäjän rajalle asti. Koskenlaskua Kitkajoella. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,Oulangan kansallispuisto,Kitkajoki,Kuusamo,vuosiloma,vapaa-aika,vapaa-ajantoiminnat,kansallispuistot,Suomi,koskenlasku