Suomen kaunein luonto on 40 kansallispuistossamme. Tutustuminen kansallispuistoon on nautinto niin isoille kuin pienille. Niissä voi patikoida, meloa, ja yöpyä erämajoissa.
Kaikki kansallispuistot ovat Metsähallituksen ylläpitämiä. Tulen voi tehdä hoidetuilla tulentekopaikoilla ja usein lähellä on puuvaja, josta Metsähallitus tarjoaa ilmaiset polttopuut.
Ota mukaan omat varusteet
Ruoka on tuotava mukanaan, samoin makuualusta ja yöpymisvarusteet. Muista, että kaiken, minkä kannat puistoon, tuot myös pois mukanasi niin, että luonto säilyy puhtaana ja hienona jatkossakin.
Monet kansallispuistot tarjoavat juomaveden suoraan purosta tai järvestä. Maailman puhtain ilma on Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Jokainen kansallispuisto on ainutlaatuinen
Kaikissa kansallispuistoissa on ainutlaatuinen ja vaihteleva luonto.
Kansallispuistoissa voi liikkua omin neuvoin, mutta ei moottoriajoneuvolla. Patikoinnin ja melonnan lisäksi tarjolla on usein myös muuta toimintaa, esimerkiksi koskenlaskua, ratsastusta, kalastusta tai kiipeilyä.
Tässä on vinkit kahdeksasta kansallispuistosta, joissa Strömsö vieraili.
Jos haluat lisää tietoa kansallispuistoista, voit vierailla sivulla luontoon.fi Ehkä löydät kansallispuiston ihan kotinurkiltasikin.

Saaristomeren kansallispuisto tarjoaa vedenalaisia luontopolkuja snorklaajille ja sukeltajille.
Saaristomeren kansallispuisto on Turunmaan saaristossa. Kalliot ovat siellä sileitä ja laskevat jyrkästi mereen monien purjehtijoiden ihastukseksi.
Erityistä tälle kansallispuistolle on, että Metsähallitus on tehnyt kaksi vedenalaista luontopolkua, jotta kansallispuistoon voi tutustua veden alla.
Lue Saaristomeren kansallispuistosta.

Vieraile Isokarilla Selkämeren kansallispuistossa
Selkämeren kansallispuisto on Saaristomeren ja Merenkurkun välissä ja sen huomaa luonnosta.
Isokarilla Uudenkaupungin edustalla olevalla saarella on sekä kallioita että kivikkoa. Lisäksi siellä on riskiläyhdyskunta ja harvinaisia kasveja.
Isokarille pääsee yhteysaluksella Uudenkaupungin satamasta. Sinne voi tehdä päiväretken, mutta siellä voi myös yöpyä vanhassa luotsimökissä tai majakanvartijan asunnossa.
Lue Selkämeren kansallispuistosta ja Isokarista
Merenkurkun kivikkoisesta saaristosta löydät Eiffel-tornin serkun
Vuonna 1885 Gustav Eiffelin yritys rakensi majakan, joka seisoo Valassaarilla. Se oli kaksi vuotta ennen kuin Eiffel-torni rakennettiin Pariisiin, joten voi sanoa, että maalaisserkku tuli ensin.
Tarinan mukaan jättiläinen Finn pudotti kivisäkkinsä Merenkurkkuun, ja siksi se on niin kivikkoinen. Tarina ei kuitenkaan selitä maankohoamista, jossa Merenkurkulla on maailmanennätys. Maa kokoaa 8 mm vuodessa.
De Geer -moreenit, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintöalueeseen, ovat myös yksi Merenkurkun saariston nähtävyys.

Näe saimaannorppa Linnansaaren kansallispuistossa
Suomessa on 188 000 järveä ja suunnilleen yhtä monta saarta. Useimmat järvimaisemat ovat Tampereen itäpuolella.
Savonlinnan ja Kuopion välinen alue on monien mielestä Suomen kaunein järvimaisema. Linnansaaren kansallispuisto on Savonlinnan pohjoispuolella.
Pääsaareen Oraviin kulkee yhteysalus, mutta melonnasta pitävä voi hyvin meloa kansallispuistoon.
Saimaannorppan voi nähdä etenkin toukokuussa ja kesäkuun alussa.
Lue Linnansaaren kansallispuistosta.

Repoveden kansallispuisto tarjoaa esihistoriallisia kalliomaalauksia ja Suomen parhaan kiipeilyseinän
Kouvolan ja Mikkelin välissä sijaitsee Repoveden kansallispuisto, joka valittiin vuoden retkikohteeksi 2012.
Kaunis luontopolku Ketunlenkki on 5 km pitkä ja kulkee riippusillan yli. Yhdessä kohdassa on myös vaijerilossi, jolla saa vetää itsensä järven toiselle puolelle.
Lue Repoveden kansallispuistosta.

Päijänteen kansallispuistosta löydät hienoja hiekkarantoja
Päijänne on Jyväskylän ja Lahden välissä. Se on Suomen syvin ja pisin järvi ja sieltä voit löytää 50 asumatonta saarta.
Täällä voit patikoida jääkauden muovaamilla harjuilla tai nähdä veden nousevan höyrylaivaa varten Vääksyn kanavassa.
Kelventeellä on luontopolku, hienoja hiekkarantoja ja monia taukopaikkoja, joille voi pystyttää telttansa.

Patvinsuon kansallispuisto on sopiva paikka erämaasta ja koskemattomasta luonnosta pitäville.
Patvinsuon kansallispuisto tarjoaa erämaata ja laajoja soita ja nevoja. Täällä on myös autiojärvi, jolta puuttuu kesämökit ja moottoriveneet. Suomunjärvellä voi saada koko hiekkarannan itselleen.
Hiukan kansallispuiston ulkopuolelle Eero Kortelainen on rakentanut piilokojun, josta kuvaa eläimiä näiden luonnollisessa ympäristössä. Siellä on hyvä mahdollisuus nähdä ahma ja karhu.
Lue lisää Patvinsuon kansallispuistosta.

Oulanka on Suomen suosituin kansallispuisto
Oulangan kansallispuistossa on kuuluisa luontopolku Karhunkierros, joka alkaa Sallasta ja päättyy Kuusamoon. Se on 80 km pitkä, ja sen varrella on monia erämajoja.
Keskellä puistoa on leirintäalue ja Metsähallituksen luontokeskus. Puiston eteläosassa on Pieni Karhunkierros, joka on lyhyt mutta aika vaativa luontopolku kauniin maastonsa korkeuserojen vuoksi.
Oulanka on virtaavien vesien kansallispuisto. Oulankajoki virtaa hitaasti ja soveltuu mainiosti melontaan. Kitkajoki on koskinen. Seikkailumielinen vieras uskaltautuu ehkä koskenlaskuun.