Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Seksitohtori Ruth – Yhdysvaltain ensimmäinen radioterapeutti on pelastanut monen elämän

Suorapuheinen seksiterapeutti Ruth Westheimer on muuttanut ja pelastanut monen elämän.
Suorapuheinen seksiterapeutti Ruth Westheimer on muuttanut ja pelastanut monen elämän. Suorapuheinen seksiterapeutti Ruth Westheimer on muuttanut ja pelastanut monen elämän. Yle TV1,Ruth Westheimer,Dokumenttiprojekti: Seksitohtori Ruth

TV1 keskiviikkona 24.6.2020 klo 22.00 - 23.35, Areenassa

Seksiterapeutti Ruth Westheimerin kalenteri on jatkuvasti täynnä. – ”En jää eläkkeelle. Olen onnekas, sillä minulla on viestintäministeri Pierre.”

Sihteeri Pierre Lehu on hoitanut Westheimerin kalenteria yli 36 vuoden ajan. Sihteeri haluaisi jo eläkkeelle, mutta terapeutti jatkaa työtään. Parivaljakko puhuu puhelimessa jopa 30 kertaa päivässä. ”Hänen perässään on vaikea pysyä, hän ei pysähdy”, Lehu kuvailee.

Koko Yhdysvaltojen tuntema seksiterapeutti, tohtori Ruth täytti kesäkuussa 92 vuotta.

Isoäiti-Freud pelasti monen elämän

Ruth Westheimer aloitti mediauransa vuonna 1980 radiossa, jossa hän rikkoi tabuja vastaamalla suoraan ja avoimesti kuuntelijoiden kysymyksiin seksistä sekä seksuaalisuudesta.

Yhdysvaltain radiokanavilla oli vielä 1980-luvulla kiellettyjen sanojen lista – tohtori Ruth sanoi ne kaikki. Vahvalla saksalaisella korostuksella puhuva terapeutti ilmestyi television puolelle vuonna 1984.

Suorapuheinen seksiterapeutti Ruth Westheimer on muuttanut ja pelastanut monen elämän.
Suorapuheinen seksiterapeutti Ruth Westheimer on muuttanut ja pelastanut monen elämän. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Seksitohtori Ruth

Isoäiti-Freudiksi kutsuttu Ruth Westheimer on saanut Yhdysvalloissa miljoonia ihailijoita puhumalla rehellisesti ja ennakkoluulottomasti seksistä, suhteista ja siitä miten ja ketä rakastamme – henkilökohtaisista onnellisuuden aiheista. Seksiterapeutti on muuttanut ja pelastanut monen elämän.

Tohtori Ruthista tuli television myöhäisohjelmien ja popkulttuurin tähti sekä kirjailija. Hän on puolustanut tinkimättömästi naisten oikeutta aborttiin ja seksuaalivähemmistöjä.

Kaikki eivät ole pitäneet tohtori Ruthin kaihtamattomasta seksipuheesta. Arvostelijat eivät ole hänen tahtiaan hidastaneet.

Vanhemmat kuolivat holokaustissa

Syntyjään saksanjuutalainen Ruth Westheimer, alun perin nimeltään Karola Ruth Sieger, asui lapsena lähellä Frankfurtia, kun natsit nousivat valtaan. Hänen äitinsä ja isoäitinsä laittoivat kymmenvuotiaan tytön Sveitsiin menevään junaan turvaan natseilta.

Suorapuheinen seksiterapeutti Ruth Westheimer on muuttanut ja pelastanut monen elämän.
Suorapuheinen seksiterapeutti Ruth Westheimer on muuttanut ja pelastanut monen elämän. Kuva: Magnolia Pictres Yle TV1,Ruth Westheimer,Dokumenttiprojekti: Seksitohtori Ruth

Vanhempansa holokaustissa menettänyt 17-vuotias Karola nousi sodan jälkeen laivaan Ranskassa ja matkasi kohti Palestiinaa, jossa hän koki ensirakkauden kibbutzilla. Elämä kuljetti Ranskaan Pariisin Sorbonnen yliopistoon ja edelleen Yhdysvaltoihin.

Palkittu dokumentti Seksitohtori Ruth kertoo monivaiheisen elämän kokeneesta naisesta, josta tuli Yhdysvaltain tunnetuin ja kiitetyin seksuaaliterapeutti. Naisesta, jolla on ollut amerikkalaiseen yhteiskuntaan valtava poliittinen ja sosiaalinen vaikutus.

Dokumentissa päästään juhlimaan tohtori Ruthin kesällä 2018 viettämää 90-vuotispäivää. Sanomalehti The New York Times uutisoi tapauksen etusivullaan: ”90 vuotta ja jatkuvaa puhetta seksistä”.

Ask Dr. Ruth. Ohjaus: Ryan White. Tuotanto: Magnolia Pictures / Hulu, Yhdysvallat, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.