Hyppää pääsisältöön

Kaupunkikierros Lisa Batiashvilin opastuksella viihdyttää

Kun konserttiviulisti tekee kaupallisen viihdelevyn, minulla yleensä nousevat karvat väärällä tavalla pystyyn - hunaja kun ei sovi ruisleivän päälle. DG:n julkaisema, Lisa Batiashvilin tähdittämä City Lights on kuitenkin keskimääräistä onnistuneempi makuyhdistelmä, mistä kiitos kuuluu erinomaisen tuotantotiimin lisäksi myös Batiashvilin tyylikkään sielukkaalle viihdesoitolle.

Lisa Batiashvili / City Lights
Lisa Batiashvili / City Lights Uudet levyt

Levyn tarina rakentuu eri kaupunkeihin linkittyvistä uusista tai uusvanhoista iskusävelistä. Legrandin, Chaplinin ja Morriconen ikivihreät saavat seurakseen Bachin, Dvorakin ja Johann Straussin hittimelodioita. Katie Melualta on tilattu Lontoo-aiheinen kappale, ja Helsinkiä on keksitty edustamaan Jarkko Riihimäen kansanlaulusovitus. Muuten sovituksista vastaa pääasiassa Batiashvilin georgialainen maanmies, kapellimestari Nikoloz Rachveli, ja hyvin vastaakin.

Rachveli saa laajalta poimitut kappaleet soimaan yhtenäisesti ja tyylikkäästi. Jopa levyn kymmenminuuttinen päätösraita, potpuri Giya Kanchelin mystisen minimalismin pohjalta, yhdistää onnistuneesti Kanchelin mustavalkoisen intensiteetin ja Muistojen bulevardi -kelpoisen retroglamourin.

Yleensä tähtiviulistit heruttavat tällaisten viihdelevyjen melodiikkaa kliseisen sieluttomasti, mutta Lisa Batiashvililta herutus sujuu keskimääräistä tyylikkäämmin. Hän on selvästi kasvanut kuunnellen Georgian yleisradion vastinetta Lauantain toivotuille. Dvorakin yhdeksännen sinfonian hitaassa osassa Batiashvililla alkaa loppua jousi kesken, mikä viimeistään paljastaa, että eiväthän viihdehitit aina ole luontevaa viulumusiikkia, mutta tilanne korjautuu riittävän lennokkaalla versiolla Dinicun Ciocarliasta.

Siinä Batiashvili ei vedä vertoja Grigoras Dinicun kevyelle livertelylle, ja muissakin hiteissä kannattaa hakeutua alkuperäisversioiden äärelle, jos sielua etsii. Mutta tämän levyn ideana onkin tehdä laaja mutta yhtenäinen kaupunkikierros, jossa solistin karisma pääsee esiin - ja siinä DG:n tiimi on onnistunut.

"City Lights", säv. Chaplin, Bach, Legrand, Siegel, Johann Strauss, Morricone, Piazzolla, Dvorak, Melua, Koncz ja Rachveli. - Lisa Batiashvili, viulu, ja Till Brönner, trumpetti, sekä Berliinin RSO ja Georgian FO/Nikoloz Rachveli. (Deutsche Grammophon, 4838586)

Kuuntele Uudet levyt 16.6.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Sorsapuiston sijaan Puistokonsertti näkyy ja kuuluu suorana Areena-lähetyksenä Tampere-talosta – osallistu Kesäpäivä Kangasalla -yhteislauluun ja nauti Santtu Matias Rouvalin johtamasta konsertista

  Katso Puistokonsertti suorana lähetyksenä Areenasta!

  Onneksi kaikkea kivaa ei ole peruttu. Perinteinen Tampereen Puistokonsertti lähetetään suorana Areenassa lauantaina 8.8. klo 18. Eläydy konserttiin omalla tyylilläsi ja kotoisessa ympäristössäsi. Esityksessä kuullaan lyhyitä klassisen musiikin helmiä ja muutamia kaikille tuttuja lauluja. Pääset laulamaan sydämesi kyllyydestä Kesäpäivä Kangasalla -yhteislaulua Tampereen Filharmonian säestämänä sekä voit herkistyä konsertin lopuksi Sibeliuksen Finlandian sävelistä ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johtaessa orkesteria.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua