Hyppää pääsisältöön

Maalaa suurikokoisia perhosia – ihana katseenvangitsija perennojen kasvamista odotellessa

Jos jotain olen puutarhasta oppinut niin sen, että kaikki vaatii aikaa! Kestää kauan, ennen kuin kukkapenkit ovat reheviä ja korkeita ja jotkin kohdat voivat näyttää paljailta pitkän aikaa. Pelastuksena voi olla muutama ihana taiteellinen koriste työnnettäväksi kukkapenkkiin.

Mikä voisikaan sopia sinne paremmin kuin muutama ihana, suurikokoinen perhonen? Perhosissa riittää valinnanvaraa. Valitsin kolme tavallisinta perhostamme, eli neitoperhon, suruvaipan ja nokkosperhosen.

Näillä kolmella on myös samanmuotoiset siivet, ja se helpottaa kuviosahausta.

Perhoskirja.
Perhoskirja. Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,perhoset,Camilla Forsén-Ström

Perhoskilpien tarvikkeet:

  • puulevy
  • kuviosaha
  • mustaa ulkomaalia
  • pyörösauvaa
  • akryylivärejä
  • siveltimiä
  • väritöntä lakkaa

Sahaa ja pohjamaalaa

Mallin tekemiseen tarvitset suurehkon paperin. Taita paperi keskeltä kahtia. Katso valitsemasi perhosen kuvaa ja piirrä toinen siipi samanmuotoiseksi ja vartalo niin, että se tulee keskelle taitetta.

Leikkaa siipi, taita se toiselle puolelle ja piirrä toinen siipi. Tällä tavalla molemmat siivet ovat samanmuotoisia. Leikkaa irti koko perhonen ja käytä sitä mallina puulevyn päällä.

Sahaa yksi tai useampi perhonen puulevystä. Hio reunat hiekkapaperilla. Maalaa sitten useampi kerros maalia molemmille puolille. Anna kuivua kerrosten välissä.

Perhosia puista
Perhosia puista Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,perhoset,Camilla Forsén-Ström

Päätin maalata perhosten kuviot vapaalla kädellä, siis piirtämättä ensin apuviivoja mallin mukaan. Jos haluat piirtää ensin lyijykynällä, niin keskity suuriin kokonaisuuksiin.

Ajattele suurempia värialueita pienten yksityiskohtien sijaan.

Perhonen
Suruvaippa. Perhonen Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,perhoset,Camilla Forsén-Ström

Komeasiipinen suruvaippa

Aloita maalaamalla siipien keltaiset reunat. Maalaa ulospäin siveltimellä niin, että siveltimenvedot luovat varovaisia viivoja. Maalaa ohuesti, musta pohja saa kuultaa alta ja luoda vaikutelman hauraasta siivestä.

Ota ohuempi sivellin ja maalaa siniliilat täplät lähelle keltaisia reunoja, mutta jätä väliin mustaa pintaa. Vaihda leveämpään siveltimeen ja maalaa siivet ruskeanliiloiksi ohuesti ja aika karkein siveltimenvedoin.

Sekoita väriin hiukan valkoista ja vedä vaaleampia alueita vartaloon ja siipiin.

Tarvitset malliksi valokuvan, jos haluat tehdä jonkin tietyn perhoslajin, mutta mielikuvitusperhosetkin voivat olla kauniita.

Lisää yksityiskohtia, kuten keltaisia pilkkuja siipien yläosaan ja mustia pilkkuja siipien kärkiin.

Neitoperho on puna-oranssi-ruskea

Tämän kauniin perhosen päävärit ovat punainen, oranssi ja ruskea. Yläsiivet maalaat punaoranssilla sävyllä. Jätä ulkoreunat ja siipien yläosa vielä mustaksi.

Perhonen.
Neitoperhonen Perhonen. Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström,butterfly

Sekoita vaaleanharmaa-beige väri ja maalaa siiven ulkokärjet ja jatka yläsiipiin. Maalaa ohuesti ja muista siveltimen suunta: ulospäin!

Maalaa sitten kaksi rengasta, yksi kumpaankin alasiipeen samalla värillä kuin siivenkärjet. Renkaat saavat olla hiukan soikeat. Sitten jatkat samalla värillä alasiipien sisäreunaan.

Jos katsot neitoperhosen kuvaa, niin siinä on kaksi viivaa kummallakin puolella. Alasiivet maalataan sitten ruskeiksi, mutta samoin kuin yläsiivissäkin reunat jätetään mustiksi. Siinä on neitoperhon pohja!

Fjärilsmålning
Fjärilsmålning Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,Camilla Forsén-Ström,tunturit

On yksityiskohtien aika, eli toisin sanoen ”silmien” yläsiivissä, keltaisten laikkujen, joissa on sinistä. Renkaiden alaosaan tulee siniset ”kasvot". (Ainakin minusta ne näyttävät siltä.)

Päätät itse, miten tarkkoja yksityiskohtia haluat tehdä.

Perhonen
Nokkosperhonen Perhonen Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,Nokkosperhonen,Camilla Forsén-Ström

Nokkosperhosella on siniset täplät siivenkärjissä

Tämän perhosen väritys on kelta-oranssi. Aloita oranssinvärisistä pinnoista. Jätä kaikki siivenreunat mustiksi ja maalaa vähän vartaloakin.

Nokkosperhosella on kolme selkeää täplää yläsiiven yläreunassa. Jätä nekin mustiksi.

Kun olet maalannut valmiiksi oranssit alueet, töpötä keltaisella mustien täplien väliin ja ylemmän ja alemman siiven liittymäkohtaan.

Pidä esillä valokuvaa perhosesta ja katso siitä mallia. Siitä näet myös selvästi, että nokkosperhosellakin on sinisiä täpliä siivenkärjissä, joita kehystävät vaaleat viivat siiven suuntaisesti. Muutama ripaus valkoista ja pari mustaa täplää, niin alat olla valmis!

Perhonen
Tieteellinen nimi takapuolella. Perhonen Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,butterfly,Camilla Forsén-Ström

Komea etupuoli – informatiivinen takapuoli

Koska kilpi on maalattu molemmilta puolilta, niin takapuolta voi hyvin käyttää faktojen kertomiseen. Kirjoita ohuella siveltimellä ja jos haluat antaa enemmän tietoa, lisää mukaan vielä tieteellinen nimikin.

Kun kuva ja teksti ovat valmiit ja kaikki on kuivunut, lakkaa kilpi niin, että se kestää tuulen ja tuiskun.

Jotta perhoset saa koristamaan kukkapenkkiä, niihin tarvitaan jonkinlainen pyörösauva, keppi tai rima. Lopputulos on siistein, jos senkin maalaa mustaksi.

Perhosia puutarhassa.
Perhosia puutarhassa. Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström,butterfly