Hyppää pääsisältöön

Jugend soi raukeina, mutta vahvoina asetelmina

Jugendin lennokkaat kiehkurat, champagnen kupliva huuma ja juovuttavan hehkuvan värit vangittuina selkeisiin pintoihin ja grafiikkaan, hillitty mutta uskalias symboliikka ja ihmismielen syvyyksien kiihottavat salaisuudet… Kuinka ilmaista Jugend-tyylin viivanvetoja musiikissa? Ehkä se käy parhaiten laulujen kautta, sanovat Camilla Tillingin ja Paul Riviniusin uuden Jugendstil-julkaisunsa myötä, jossa parivaljakko esittää Mahlerin, Bergin ja Schönbergin tuttujen laulusarjojen ohella 1900-luvun taitteen hieman harvinaisempia Jugend-helmiä, nuorta Korngoldia ja Zemlinskyä.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Teini-ikäisen Erich Korngoldin Einfache Lieder soi Hollywoodin kultakaudelta paremmin tunnetulle Korngoldille tyypillisesti kutsuvine melodioineen ja notkeine harmonioineen. Alban Bergin Sieben frühe Lieder -kokonaisuuden varhainen modernismi kukoistaa kun se asettuu Korngoldin romanttisen ilmaisun perään. Lisäksi Tilling ja Rivinius tavoittavat Bergissäkin samankaltaista Ensimmäistä maailmansotaa edeltäneen kultaisen aikakauden tunnelmaa kuin Korngoldissa, sopivan savuisena ja kohtalokkaana.

Schönbergin opettajan ja mentorin Alexander von Zemlinskyn Walzer-Gesänge vuodelta 1898 palauttaa somasti turvallisempaan romanttiseen ilmaisuun, kauniitahan nämäkin pienet valssilaulut ovat. Ne ovat kuitenkin vain välipala siirryttäessä Arnold Schönbergin samoihin aikoihin säveltämään Neljään lauluun op. 2, jonka myötä mittautuu myös tämän levyn syvyys. Erwartungin ja goldenen Kammin, kultaisen kamman pidätelty pysähtynyt odotus ja rakkauden lupaus purkautuu haltioituen Erhebungissa. Jännittävää miten Korngold ja Zemlinsky auttavat näkemään myös Bergin ja Schönbergin varhaisessa, romanttisessa ilmaisussa Jugendin piirteitä ja henkeä: sarjan päättävä Metsän aurinko, Waldsonne piirtyy kuin maalauksessa. Samalla tavoin Tilling ja Rivinius pidättäytyvät Gustavin Mahlerin Rückert-Liederissä patetiasta rakentaen tutuista lauluista Jugend-tyylisiä raukeita mutta vahvoja asetelmia.

”Jugendstil: songs 1898–1916”. Korngoldin, Bergin, Zemlinskyn, Schönbergin ja Mahlerin lauluja. - Camilla Tilling, sopraano, ja Paul Rivinius, piano. (Bis, BIS-2414)

Kuuntele Uudet levyt 23.6.2020, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.