Hyppää pääsisältöön

Kiveyksestä puutarhassa tulee siisti ja kestävä, josta perustus on vakaa – tästä saat parhaat vinkit

Riippumatta siitä, aikooko tehdä pienen vai suuren kiveyksen, suunnittelu on kaiken a ja o, mikäli haluaa pitkäaikaisen ja kestävän tuloksen. Tärkein työ on se, mitä ei näy, kun kiveys on valmis, nimittäin perustus.

Tässä ovat parhaat vinkkini onnistuneeseen kiveykseen.

Suunnittele, luonnostele ja mittaa

Aloita merkkaamalla kiveyksen paikka. Mittaa ja tee luonnos alueesta.

Piirrustus
Piirrustus Kuva: YLE/Strömsö Strömsö,kiveys

Miten suuri alueen pitäisi olla? Mihin sitä käytetään ja miten raskas liikenne aluetta rasittaa?

Jos olet epävarma, palkkaa ammattilainen perustustöihin, se kannattaa pitkän päälle.

On tärkeää myös merkitä mahdolliset maan alla olevat sähköjohdot ja kaapelit.

Perustus muodostuu monista kantavista kerroksista

Roudan vuoksi kiviä ei voi latoa suoraan maahan. Kerros kivimurskaa tai soraa, niin kutsuttu kantava kerros, läpäisee vettä ja johtaa sen pois, minkä ansiosta maa pysyy tasaisena ja vakaana monta vuotta.

Kantavan kerroksen paksuus määräytyy sen mukaan, miten suuri rasitus alueelle kohdistuu. Paksumpi kantava kerros ja karkeampi sora kestää suuremman kuormituksen.

Puutarhakäytävälle, jolla kävellään ja pyöräillään, riittää 15–25 cm paksu kantava kerros 0–16-millistä murskesoraa.

Jos haluaa kiveyksen pihatielle, jolla ajetaan autolla, kantavan kerroksen pitää olla vähintään 35–40 cm. Soran pitää olla 0–32-millistä tai yhdistelmä 0–32- ja 0–16-millistä murskesoraa. Hienompijakoinen sora tulee päällimmäiseksi.

Voi olla tarpeen kaivaa syvemmältä, jos maaperä on savinen tai läpäisee muuten huonosti vettä.

Suodatinkangas parantaa vakautta

Suodatinkangas erottaa maaperän sorasta, mikä lisää vakautta. Samalla suodatinkangas estää juuririkkakasvien pääsyn kiveyksen läpi.

Suodatinkankaaseen leikataan riittävät saumanvarat tai se asetetaan jatkoskohdista vähintään 40 cm päällekkäin.

Maakangas
Maakangas Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,kiveys

Tärytä kaikki kerrokset

Eri kantavat kerrokset tärytetään, jotta perustus asettuu ja siitä tulee vakaa.

Maatäryttimen
Maatäryttimen Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,kiveys

Muista 1–2 cm:n kallistus poispäin talosta veden poisvalumista varten.

Ylimmäksi levitetään 5–10 cm:n kerros sepeliä, joka on raekooltaan 0–4 mm tai 0–8 mm. Tärytä myös sepelikerros, ennen kuin alat latoa kiviä.

Stenläggning på Strömsö
Kiveyksen tekoa Strömsössä Stenläggning på Strömsö Kuva: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Strömsö,kiveys

Valitse sopiva tyyli ja sopivat kivet

Vasta nyt päästään siihen osaan, joka näkyy. Itse kiveykseen. Voit asetella kivet vapaasti tai käyttää ohjauslankaa saadaksesi suoria linjoja tai pyöristettyjä muotoja.

Katukiviä
Katukiviä Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,kiveys

Betonilaattoja, jotka ovat täsmälleen samankokoisia, on helpompi latoa kuin vaihtelevan kokoisia luonnonkiviä. Valitse kivet, jotka sopivat talon ja alueen tyyliin.

Kivien välisten saumojen pitää olla vähintään 3 mm, jotta saumaushiekka toimii ihanteellisesti. Harjaa hiekka kivien väliin, kastele ja täytä saumoja, kunnes ne ovat täynnä.

Stenläggning.
Stenläggning. Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,kiveys

Hoitoa ajatellen ei voi liikaa korostaa perusteellisen pohjatyön tärkeyttä. Kiveys ei ole helppohoitoinen, jos kiviä pitää latoa uudelleen talven routavaurioiden jälkeen.

Jos kiveys tulee nurmikkoa vasten, voi olla fiksu latoa kiveys nurmikon tasolle, ettei synny vaikeasti hoidettavia reunoja, joihin ei pääse käsiksi ruohonleikkurilla.

Toimi luonnon myötäisesti - älä sitä vastaan

Vaikka käyttää suodatinkangasta tai muuta juuririkkaruohojen kasvamista estävää materiaalia, rikkaruohojen siemeniä on ilmassa kaikkialla.

Luonto pitää paljasta laikkua puutarhassa avoimena haavana, joka pitää parantaa. Erilaiset siemenet tekevät sen vuoksi kaikkensa parantaakseen haavan, joka on meidän silmissämme kaunis kiveys.

Jos haluaa saada helppohoitoisen puutarhan, pitää toimia luonnon myötäisesti eikä sitä vastaan. Onko joitakin kasveja, joita voisit ajatella kasvavan saumoissa?

Oman kiveykseni saumoissa kasvaa polkuhaarikkoa ja harmaa-ajuruohoa ja pienet koivuntaimet, joita eksyy saumoihin toisinaan, nyppään pois.

Stenläggning med ogräs.
Stenläggning med ogräs. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,kiveys

Saumaushiekkaa ja lihasvoimaa myrkkyjen sijaan

Suuremmilta kiveyksiltä tai pihateiltä saumat pitää harjata tasaisin väliajoin, mielellään varhain keväällä ennen kuin syksyn siemenet ehtivät itää, sekä kerran loppukesästä ennen kuin kesän rikkaruohonsiemenet ehtivät saada sijaa.

Älä odota liian kauan. Ei-toivottuja kasveja on sitä vaikeampi poistaa, mitä kauemman ne ehtivät juurtua.

Saumat voi sulkea liimalla, joka sekoitetaan saumaushiekkaan, jotta estetään ei-toivottujen siementen juurtuminen. Mutta ekologinen, muoviton ja luonnollinen vaihtoehto on paras: vanha kunnon saumaushiekka ja reilu harja.

Suositukseni on, ettei puutarhassa koskaan käytetä myrkkyjä, koska siellä on ihmisiä, eläimiä ja hyönteisiä. Vaikka me omistamme tonttimme, on se meillä vain lainassa luonnolta.