Hyppää pääsisältöön

Prisma: Miten välttää syöpä?

Kirurgi Richard Babor selvittää, miten ehkäistä syöpäsairauksia.
Uusiseelantilainen kirurgi Richard Babor selvittää, miten ehkäistä syöpäsairauksia. Kirurgi Richard Babor selvittää, miten ehkäistä syöpäsairauksia. Kuva: Frances Oliver Photgraphy Ltd©2018. Storymaker/TVNZ Yle TV1

TV1 keskiviikkoisin 24.6. - 15.7.2020 klo 19.00 - 19.45, uusinta lauantaisin klo 14.20 ja maanantaisin klo 23.40, Areenassa

Voimmeko välttyä sairastumasta syöpään? Miten voisimme vaikuttaa elämäntavoillamme terveyteen?

Uusiseelantilainen kirurgi Richard Babor on leikannut potilaita parinkymmenen vuoden ajan, myös syöpäpotilaita. Neliosaisessa dokumenttisarjassa Miten välttää syöpä? Babor lähtee selvittämään ravinnon, elämäntapojen, geeniperimän ja ympäristötekijöiden vaikutusta syöpäsairauksiin. Hän haluaa tavoittaa uusimman tutkimustiedon ja kumota syöpään liittyvät myytit.

Sarjan aloitusjaksossa Richard Babor tutkii, kuinka ruokavaliolla voidaan estää syöpää. Minkälainen olisi kaikkein vaikuttavin ruokavalio? Hän selvittää myös superruokien väitettyjä terveysvaikutuksia. Mikä vaikutus ylipainolla ja laihduttamisella on riskiin sairastua syöpään?

Toisessa jaksossa Babor keskittyy levon ja stressin sekä alkoholin ja tupakan rooliin syöpäsairauksissa. Kuinka paljon elintapojen muutoksella kuten liikuntaa lisäämällä voitaisiin ehkäistä sairastumista?

Kirurgi Richard Babor tutustuu sarjan kolmannessa jaksossa huipputeknologiaan ja mitä sillä olisi annettavaa syöpien ehkäisyssä. Hän myös syöpäkoiran, joka osaa tunnistaa syövän näytteestä hajun perusteella. Mitä ihmiskunnalle merkitsisi, jos syöpä voitaisiin voittaa geenitekniikan avulla?

Aurinko, ilmansaasteet ja kemikaalit vaikuttavat kaikki ihmisen terveyteen, mutta mikä rooli niillä on syöpäsairauksissa? Dokumenttisarjan päätösjaksossa Richard Babor tutkii, miten jo ihmisen ensimmäinen henkäys voi vaikuttaa hänen terveyteensä.

How Not To Get Cancer. Tuotanto: Storymaker/TVNZ. Uusi-Seelanti, 2019.