Hyppää pääsisältöön

Puutarharunoilu – koko perheen puuhaa kesäksi

Piristä kesää pienellä puutarharunoilulla. Ota koko perhe mukaan kirjoittamaan sanakiviä, niin teillä on hauska sanapeli, josta riittää ohjelmaa juhliin ja arkeen.

Kiviä tekstillä
Muodosta kivistä pieniä vapaamuotoisia runoja tai tervehdyksiä Kiviä tekstillä Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,kivet

Ajatus on sama kuin jääkaappimagneettirunoilussa, joka oli muodissa pari vuotta sitten, mutta nyt kirjoitetaan sanakivillä ulkona.

kivet sangossa pöydällä ja kahdet kynät
Teksti erottuu parhaiten mustalla tussilla valkoisista kivistä. kivet sangossa pöydällä ja kahdet kynät Kuva: Lee Esselström /YLE Strömsö,kivet

Tarvitset litteitä koristekiviä, mustan vedenkestävän tussin ja sangon tai laatikon, jossa säilytät kiviä.

Pese kivet ja anna niiden kuivua auringossa. Kirjoita sanat kiviin vedenkestävällä tussilla.

Ota koko perhe avuksi sanapajaan. Älkää unohtako tärkeitä pikkusanoja, kuten ja, vaan, luo, kohti, päin. Levittäkää sanakivet mielellään pöydälle, niin näette, mitä sanoja vielä tarvitaan.

Tarvitaan sekä adjektiiveja, kuten vihreä ja ihana, substantiiveja, kuten kivi ja puu, sekä verbejä, kuten haaveilla ja juosta. Inspiraatio uusiin sanoihin löytyy parhaiten katselemalla jo kirjoitettuja sanoja.

Sanko täynnä kiviä tekstillä
Mitä enemmän kiviä, sitä enemmän on sanoja valittavana. Sanko täynnä kiviä tekstillä Kuva: Carina Ahlskog /YLE Strömsö (saari),kivet

Yhdyssanojen kirjoittaminen erikseen antaa lisää valinnanmahdollisuuksia. Kirjoita yhteen kiveen ”mansikka” ja toiseen ”paikka”, ”toisin” yhteen kiveen ja ”päin” toiseen ja niin edelleen sen sijaan, että kirjoittaisit ”mansikkapaikka” ja ”toisinpäin”. Sillä tavalla sanakivivarastossasi on enemmän valinnanvaraa.

Suosittelen tekemään pari sataa kiveä, koska on sitä hauskempaa yrittää keksiä säkeitä, mitä enemmän on sanoja valittavana.

Kivet tekstillä maalla kasvien välillä
Anna sanakivien inspiroida sanojen yhdistelyyn Kivet tekstillä maalla kasvien välillä Kuva: Carina Ahlskog /YLE Strömsö,kivet

En mielelläni keksi runonsäettä etukäteen, vaan annan sanojen tulla ja sen jälkeen on hauska yrittää koota säkeitä, tervehdyksiä tai sanakivien rivejä sangosta otetuista kivistä.

Kiviä tekstillä
Järjestele runonsäkeitä kukkapenkkiin Kiviä tekstillä Kuva: Minna Mäkelä /YLE Strömsö,kivet

Tee puutarharunoilusta osa kesän juhlia tai asettele kivistä puutarhaan reittejä, jotka johtavat yllätyksen luo. Sellaisia voivat olla vaikkapa kypsät mansikat.

Voit kirjoittaa puutarharunoja kivillä sorakäytäville, portaille, juhlapöytään tai parvekkeelle.

Kiviä tekstillä maalla kasvien välillä
Täytä kukkapenkit puutarharunoudelle, kunnes kasvit pääsevät vauhtiin. Kiviä tekstillä maalla kasvien välillä Kuva: Carina Ahlskog /YLE Strömsö,kivet