Hyppää pääsisältöön

Sandran multasormista syntyi kokonainen kukkakauppa – "Floristiikkaan kaivataan enemmän ympäristötietoisuutta"

Jos Sandraa pyytää tekemään kukka-asetelman, luvassa on värikkäitä kasviksia, olkea, kanaverkkoa, juuttinarua ja itse kasvatettuja kukkia.

Kaikki alkoi blogista Sandras gröna fingrar. Nyt Sandra Neuman on perustanut ympäristöystävällisen kukkakaupan, joka käyttää mielellään muovittomia materiaaleja ja paikallisia luonnontuotteita.

Sandra Neuman håller upp en blombukett.
Sandra Neuman sitoo kukkakimppuja, jotka sisältävät sekä kotimaisia viljeltyjä kukkia ja kasviksia että elementtejä luonnosta. Sandra Neuman håller upp en blombukett. Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,floristiikka,puutarhat,kukat

Hän on työskennellyt alalla 14 vuotta, ensin puutarhurina, joka on suuntautunut kukkiin, ja sitten hän opiskeli floristiksi ruotsinkielisessä ammattiopistossa Vaasassa opettajanaan Strömsön oma hovifloristi Owe Salmela.

Paikallinen floristiikan tilamyymälä

Owen estetiikka, luonnonmateriaalien sekoittaminen kukka-asetelmiin, on tarttunut.

Mutta syy siihen, että Sandra uskaltautui perustamaan oman yrityksen Floristgaragetin, on filosofia, että floristiikkaan kaivataan enemmän ympäristötietoisuutta. Floristgaraget on tilamyymälä Sandran omalla tilalla.

- Minua on häirinnyt, että paljon kukkia heitetään pois ja että floristiikassa käytetään paljon muovia, sanoo Sandra, joka ei käytä sellofaania eikä kukkasientä.

En boll av halm framför en porslinsskål med blomsterarrangemang.
Olkia voi käyttää asetelmissa kukkasienen sijaan. En boll av halm framför en porslinsskål med blomsterarrangemang. Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,olki,muovittomuus,floristiikka,puutarhat

Olki ja kanaverkko

Kukkasienen sijaan Sandra tekee palloja oljesta tai kanaverkosta. Esimerkiksi hautajaisten kukka-asetelmiin käytetään perinteisesti paljon muovia kädensijaan ja kehikkoon. Sandran sydämenmuotoiset asetelmat, joissa on olkipohja tai oksarakenne, ovat kuitenkin saaneet kiitosta.

boll av hönsnät i en vaker porslinsskål.
Kanaverkosta on helppo muotoilla pallo, joka on kukka-asetelman tukena. boll av hönsnät i en vaker porslinsskål. Kuva: Yle/Alexandra Wärn Chicken wire,Strömsö,floristiikka,puutarhat,kukat,ekologisuus,muovittomuus

Omia luonnonläheisiä materiaaleja

- Kanaverkon kanssa on helppo toimia. Se taipuu helposti ja siihen on helppo asetella kukkia haluamallaan tavalla, Sandra sanoo.

Hän käyttää luonnonmateriaaleja kuten mustikanvarpuja tai puutarhansa antimia: vuorenkilvenlehtiä ja kukkia, kuunliljan lehtiä, tuoksuherneitä, koristeomenapuun marjaterttuja, retiisejä, tikkuja ja oksia.

Luonnonmateriaalit saa kestämään oikealla tekniikalla.

Färglada grönsaker, morötter, rädisor, chili, samt jutesnöre.
Värikkäät kasvikset ja juuttinaru kuuluvat Sandra Neumanin asetelmiin. Färglada grönsaker, morötter, rädisor, chili, samt jutesnöre. Kuva: Yle/Alexandra Wärn vihannekset,Strömsö,puutarhat,väri,porkkanat,chili,retiisi (retiisi, vihannekset),juutti

Tulisuutta kimppuun chilillä

Sandra käyttää myös värikkäitä kasviksia. Hän on spontaani ja käyttää sitä, mitä on saatavilla.

- Chilit ja omenat ovat hienoja asetelmissa. Kimpun on oltava myös sellainen, josta vastaanottaja pitää. Jos vastaanottaja pitää chilistä, voi olla mukavaa lisätä sitä kimppuun.

Eriväriset retiisit sopivat myös hyvin mukaan, kuten myös porkkanat, sipulit, hienot valkosipulit, punasipulit ja yrtit. Oreganon kukat ovat kauniita, ja rosmariini ja ruohosipuli sopivat myös mukaan

Raja kulkee ehkä kurpitsassa. Se on liian suuri ja tomaatit voivat olla vähän sottaisia.

Händer skär snitt på blomstjälk med vass kniv.
Kukkien varret pitää leikata nivelten välistä. Händer skär snitt på blomstjälk med vass kniv. Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,floristiikka,leikkokukat,Leikkaus

Vinkki: Tee suuret leikkauspinnat

Sandra vinkkaa tekemään suuret leikkauspinnat, jotta kukkakimppu säilyy pitempään. Tee viilto viistoon varren nivelten väliin. Vesi imeytyy huonommin lähellä niveliä.

Toinen vinkki on, ettei lehtien saa antaa maata vedessä. Silloin alkaa mätänemisprosessi, mikä heikentää kimpun kestävyyttä. Sen sijaan pitää huolehtia, että kaikki varret ulottuvat veteen.

Sandralla ei ole mitään suosikkiasetelmaa, mutta hän pitää eniten epäsymmetrisyydestä.

Ett blomsterarrangemang med sparris och rädisor i porslinsskål.
Sandra Neumanin kukka-asetelma. Ett blomsterarrangemang med sparris och rädisor i porslinsskål. Kuva: Yle/Alexandra Wärn floristiikka,Strömsö,auringonkukat,puutarhat,kukat