Hyppää pääsisältöön

Sinfoniaa romanttisimmillaan

Cesar Franck piti 1880-luvulla ranskalaisten aikalaistensa D’indyn, Lalon, Chaussonin, Dukasin ja Saint-Saënsin rinnalla perinteistä romanttista sinfoniaa pinnalla Euroopassa – mutta heidän sinfonioitaan soitetaan nykyisin harvoin, lukuunottamatta ehkä Saint-Saënsin Kolmatta eli Urkusinfoniaa. Cesar Franckin Sinfonia d-molli on sekin monelle klassisen musiikin ystävälle tuttu, joskin konserttiohjelmissa melko harvoin näkyvä 1800-luvun lopun kultaisen ajan herkkupala.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Franck Sinfonia d-molli on voimakkaasti vaikuttunut myöhäisromanttisista esikuvistaan, ilmeisimpinä Wagner ja Liszt. Sinfonisessa muuntelussa on ehkä myös jotain brahmsmaista, ja toki taustalla kummittelevat – ensiosan pääteman ”Muss es sein”, ”Onko sen oltava niin” mottoa myöten – romantiikan perustajat Beethoven ja Goethe. Jälkimmäinen tulee mieleen erityisesti läpi sinfonian toistuvasta faustisen etsivästä kromaattisuudesta, joka vastapainonaan hehkuvan rakkausteeman kanssa on kuin Faustin ja Gretchenin tarinaa. Samoin toisen osan harpun ja englannintorvin sävyttämästä laulusta tulee mieleen Goethen harpunsoittaja. Leimallisesti Franckia sinfoniassa on sen syklisyys: musiikilliset materiaalit palaavat muuntuneina ja uudessa ympäristössä vieden kohti voittoisaa loppua, mikä niin ikään muistuttaa Beethovenista.

Franckin huomattavasti harvemmin kuultu Sinfoniset variaatiot pianolle ja orkesterille täydentää Gustavo Gimenon johtaman Luxemburgin filharmonisen orkesterin uutukaisen, ja pianistikin on ensiluokkainen Denis Kozhukin. Alle kahdenkymmenen minuutin mitassaan Sinfonisten variaatioiden luulisi mahtuvan pianosolistien konsertto-ohjelmistoihin useamminkin, vaikkapa jonkin toisen lyhyemmän teoksen pariksi. Hauskat variaatiot keskellä ja niitä reunustavat hyväntuulisen seurustelevat ja tunnelmoivat alkusoitto ja finaali kasvattavat tästä pienestä muunnelmakappaleesta varsin vaikuttavan sinfonisen herkkupalan!

Cesar Franck: Sinfonia d-molli sekä Sinfoniset muunnelmat. - Denis Kozhukin, piano, ja Luxemburgin filharmoninen orkesteri, joht. Gustavo Gimeno. (Pentatone, PTC5186771)

Kuuntele Uudet levyt 23.6.2020, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.