Hyppää pääsisältöön

Sinfoniaa romanttisimmillaan

Cesar Franck piti 1880-luvulla ranskalaisten aikalaistensa D’indyn, Lalon, Chaussonin, Dukasin ja Saint-Saënsin rinnalla perinteistä romanttista sinfoniaa pinnalla Euroopassa – mutta heidän sinfonioitaan soitetaan nykyisin harvoin, lukuunottamatta ehkä Saint-Saënsin Kolmatta eli Urkusinfoniaa. Cesar Franckin Sinfonia d-molli on sekin monelle klassisen musiikin ystävälle tuttu, joskin konserttiohjelmissa melko harvoin näkyvä 1800-luvun lopun kultaisen ajan herkkupala.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Franck Sinfonia d-molli on voimakkaasti vaikuttunut myöhäisromanttisista esikuvistaan, ilmeisimpinä Wagner ja Liszt. Sinfonisessa muuntelussa on ehkä myös jotain brahmsmaista, ja toki taustalla kummittelevat – ensiosan pääteman ”Muss es sein”, ”Onko sen oltava niin” mottoa myöten – romantiikan perustajat Beethoven ja Goethe. Jälkimmäinen tulee mieleen erityisesti läpi sinfonian toistuvasta faustisen etsivästä kromaattisuudesta, joka vastapainonaan hehkuvan rakkausteeman kanssa on kuin Faustin ja Gretchenin tarinaa. Samoin toisen osan harpun ja englannintorvin sävyttämästä laulusta tulee mieleen Goethen harpunsoittaja. Leimallisesti Franckia sinfoniassa on sen syklisyys: musiikilliset materiaalit palaavat muuntuneina ja uudessa ympäristössä vieden kohti voittoisaa loppua, mikä niin ikään muistuttaa Beethovenista.

Franckin huomattavasti harvemmin kuultu Sinfoniset variaatiot pianolle ja orkesterille täydentää Gustavo Gimenon johtaman Luxemburgin filharmonisen orkesterin uutukaisen, ja pianistikin on ensiluokkainen Denis Kozhukin. Alle kahdenkymmenen minuutin mitassaan Sinfonisten variaatioiden luulisi mahtuvan pianosolistien konsertto-ohjelmistoihin useamminkin, vaikkapa jonkin toisen lyhyemmän teoksen pariksi. Hauskat variaatiot keskellä ja niitä reunustavat hyväntuulisen seurustelevat ja tunnelmoivat alkusoitto ja finaali kasvattavat tästä pienestä muunnelmakappaleesta varsin vaikuttavan sinfonisen herkkupalan!

Cesar Franck: Sinfonia d-molli sekä Sinfoniset muunnelmat. - Denis Kozhukin, piano, ja Luxemburgin filharmoninen orkesteri, joht. Gustavo Gimeno. (Pentatone, PTC5186771)

Kuuntele Uudet levyt 23.6.2020, toimittajana Ville Komppa.

 • Kapellimestari Juha Kangas on Kokkolan musiikkielämän rakentaja – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 27. marraskuuta!

  Kun kapellimestari Juha Kangas palasi viuluopintojen jälkeen Helsingistä takaisin Keski-Pohjanmaalle, hän ryhtyi Kokkolassa viuluopettajan työn ohessa Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston oppilasorkesterin kapellimestariksi. Työskentely lapsiorkesterin kanssa oli alusta pitäen tavoitteellista ja johti lopulta Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin syntymiseen ja orkesteritoiminnan vakiintumiseen Kokkolassa.

 • Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Saara Aittakummun ja Laura Salovaaran vuonna 2008 perustama sopraano- ja alttolaulajista koostuva Kaari-ensemble jatkaa tasaista kehittymistään. Salovaara vastaa ensemblen kuorosoinnin kehittämisestä ja kuoronjohtaja Aittakumpu jakaa aikansa muun muassa Polyteknikkojen Kuoron, Kamarikuoro Kampin Laulun ja mieskuoro Valkian kesken.

 • Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten teostensa äänimaailmaa

  Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten te

  Isobritannialainen säveltäjä Anna Clyne tuli ensin tutuksi etenkin elektroakustisen musiikin tekijänä, mutta on sittemmin päässyt näyttämään kyntensä myös orkesterimusiikin alueella. Uusin julkaisu tehnyt tuloaan jo kauan. Käytännössä se on kooste Clynen teosten orkesteritaltioinneista vajaan kymmenen vuoden ajanjaksolta neljän eri kapellimestarin johtamana.