Hyppää pääsisältöön

Solvaaminen on niin tavanomaista, että se uhkaa jo demokratiaa: “Lastentarhassa ollaan sivistyneempiä kuin missään muualla tällä hetkellä”

Kuvituskuva, jossa käsissä kuningaspelikortit, joista toinen räyhää ja toinen itkee.
Kuvituskuva, jossa käsissä kuningaspelikortit, joista toinen räyhää ja toinen itkee. Kuva: Antti Ollikainen pelikortit,KulttuuriCocktail

Solvaamiselle ei ole mitään käyttöä oikeassa elämässä, ja haukku tekee aina haavan. Solvaus ei myöskään ole koskaan vitsi, vaikka sitä yritettäisiin naamioida huumorin viittaan. Näin sanovat tietokirjailijat Ari Turunen ja Petri Laukka, jotka ovat kirjoittaneet aiheesta kirjan Solvaajat – Herjaamisen hävytön historia.

Solvaaja ei koskaan myönnä olevansa väärässä, ja alatyyliset henkilöön menevät kommentit kuuluvat hänen työkalupakkiinsa. Hänen egonsa on ylikorostunut, ja hän turvautuu tarvittaessa valheeseen räyhätessään. Jos solvaajaa kritisoi, hän uhriutuu, ja kääntää asetelman päälaelleen. Eikä solvaaja lopeta koskaan inttämistään, hänen on saatava aina viimeinen sana.

Kuulostaako ihmistyyppi tutulta? Solvaajien tyypillisiä ominaisuuksia ovat itsekorostus, valehtelu, uhriutuminen ja kyvyttömyys rauhoittua. Tähän johtopäätökseen ovat tulleet Ari Turunen ja Petri Laukka, jotka ovat kirjoittaneet aiheesta tietokirjan Solvaajat – Herjaamisen hävytön historia (2020).

Solvaaminen voi tuntua tämän ajan ilmiöltä, mutta solvaajia on ollut joukossamme aina. Tänä päivänä solvaajat saavat kuitenkin enemmän näkyvyyttä kuin koskaan aikaisemmin. Se onnistuu sosiaalisen median avulla.

Vastakkainasettelu ja toisten määrittely toisarvoisten ominaisuuksien perusteella rapauttaa järjestelmää ja päätöksentekoa.― Ari Turunen

Olemme niin turtuneita jatkuville solvauksille, että noteeraamme niistä vain törkeimmät, jotka päätyvät otsikoihin. Samaan aikaan katsomme itse tosi-tv:tä, jossa osallistujia häpäistään viihteen nimissä. Myös monessa niin sanotussa keskusteluohjelmassa haetaan tieten tahtoen vastakkainasettelua, ei niinkään asiallista ja aitoa ajatusten vaihtoa.

Räyhäämisestä on tullut arkipäiväistä ja viihteellistä. Eikä ole yhdentekevää, että solvaamisesta ja ilkeydestä on tullut valtavirtaa.

– Se, että asioista ei voida keskustella rakentavasti, uhkaa demokratiaa. Vahva vastakkainasettelu ja toisten määrittely toisarvoisten ominaisuuksien perusteella rapauttaa järjestelmää ja päätöksentekoa, kun kaikki perustuu mielikuviin eikä faktoihin, Turunen sanoo.

Pääkalloja puhekuplien sisällä.
Pääkalloja puhekuplien sisällä. KulttuuriCocktail

Turunen ja Laukka uskovat, että sosiaalisen median algoritmit ovat vaikuttaneet vahvasti nykyiseen räyhäämiskulttuuriin. Kun somepostaus herättää tunteita, suuntaan tai toiseen, se on koukuttavampi ja saa meidät todennäköisemmin reagoimaan. Vaikuttaa siltä, että äärimmäiset ja tunteelliset kommentit nousevat parhaiten esiin sosiaalisen median virrassa.

Koska somekanavat ovat liiketoimintaa, jättiyhtiöille on tärkeää, että roikumme niissä mahdollisimman tiiviisti ja pitkään. Silloin ne saavat mainostajia ja tahkoavat voittoa. Valitettavasti näyttää myös siltä, että nimenomaan negatiiviset tunteet pitävät meitä tiukimmin otteessaan. Siksi algoritmi alkaa suosia niitä, koska sitoutumista (engagement) haetaan.

Solvaajat pärjäävät somessa hyvin. Suuttumus ja närkästyminen aiheuttavat nopeita reaktioita. Petri Laukka päätyi tähän havaintoon, kun hän seurasi tiiviisti Twitteriä ja Facebookia kirjaprojektia varten.

– Etenkin Twitter on todellinen päästelykanava, ja siellä käytetään kovempaa kieltä. Siellä myös törmää sattumalta ihmeellisyyksiin, kun taas Facebook on enemmän kuplan muotoinen jo kaverivalintojen vuoksi.

Myös valtiomiehet, kuten Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tai Turkin Recep Tayyip Erdoğan, käyttävät häikäilemättä Twitteriä hyväkseen. Twitterissä populistit ja räyhääjät saavat huomiota. Erdoğan oli alun perin kieltämässä Twitteriä maassaan, kunnes tajusi, että siitä onkin hänelle itselleen hyötyä.

– Hän hoksasi, että voi naputella sinne omia viestejään ja olla todella jyrkkä ja mahtava ja mahtipontinen maan isä, Laukka sanoo.

Algoritmit ruokkivat tunteenomaista ja aggressiivista käyttäytymistä.― Ari Turunen

Turunen huomauttaa, että sosiaalinen media on ollut osa populistien voittokulkua. On helpompaa etsiä syyllisiä kuin miettiä aktiivisesti, mitä voimme itse tehdä vaikkapa globaalin talouskriisin keskellä. Osa valtiojohtajista on myös korona-aikana keskittynyt toisten syyttelyyn enemmän kuin ongelmanratkaisuun.

– Tiettyjä väestöryhmiä puhuttelee se, että pystytään aina löytämään joku konkreettinen vihollinen. Väitän, että sosiaalisen median algoritmit ovat ohjanneet tätä keskustelua. Ne ruokkivat tunteenomaista ja aggressiivistakin käyttäytymistä. Tietyt poliitikot ovat huomanneet, että some on loistava kanava levittää omia ajatuksia ja saada kannattajia. Ilman sosiaalista mediaa Donald Trump tuskin olisi Yhdysvaltojen presidentti.

Turusen mukaan olisi tärkeää puhua näkyvämmin siitä, ohjaako somekeskusteluja kone vai ihminen. Yhä enemmän vaikuttaa siltä, että algoritmit päättävät puolestamme, mitkä asiat nousevat esille ja mitkä eivät.

– Algoritmihan valitsee kaikkein kärkevimmät kärjistykset ja suuntaa ne tietyille ryhmille. Toisin sanoen, sehän ei ole normaalia keskustelua, mitä sosiaalisen median alustoilla käydään, koska algoritmi sitä ohjaa eivätkä ihmiset.

Särkyneitä sydämiä puhekuplissa.
Särkyneitä sydämiä puhekuplissa. KulttuuriCocktail

Ilkeämieliset solvaukset puolin ja toisin tuhoavat keskustelun edellytykset. Aidossa keskustelussa toisen kuunteleminen on avainasemassa, ei oman erinomaisuuden korostaminen.

– Lastentarhassa opetetaan lapsia kunnioittamaan toisia ja puhumaan toisille arvostavasti. Toivoisin, että kansanedustajat ja somehuutelijat muistaisivat saman ohjeen. Tuntuu siltä, että lastentarhassa ollaan paljon sivistyneempiä kuin missään muualla tällä hetkellä, Turunen sanoo.

Laukka ja Turunen huomauttavat, että solvaus ei ole koskaan vitsi. Toisinaan ilkeitä kommentteja selitellään huumorilla, ja herjauksen kohde leimataan tosikoksi. Sekin on vallankäyttöä.

Huumoria pitää olla, jopa rankkaa ja mustaa huumoria, mutta vitsien kanssa tulee olla tarkkana omien etuoikeuksien suhteen.

– Huumori voi lipsahtaa vallankäytön puolelle, jos aletaan nauraa toisten ominaisuuksille. Jos huumoria esitetään ylhäältä alaspäin tietystä valta-asemasta kohteelle, jolla ei ole samaa valtaa samalla foorumilla siihen vastata, se on arveluttavaa. Silloin se on solvaavaa, Laukka sanoo.

Jo Platon sanoi, että julkinen herjaaminen on mielenhäiriön merkki. Olen tästä ihan samaa mieltä― Ari Turunen

Vaikka räyhääjät saavat näkyvyyttä, Laukka ja Turunen muistuttavat, että suurin osa ihmisistä ei solvaa toisia. Ehkä somessa lapsillekin itsestäänselvät käyttäytymissäännöt unohtuvat helpommin, koska vastapuolen ilmeet ja eleet jäävät näkemättä.

Toki jäljelle jää pieni joukko ihmisiä, joilla on taipumusta häiriökäyttäytymiseen aina ja kaikkialla.

– Jo Platon sanoi, että julkinen herjaaminen on mielenhäiriön merkki. Olen tästä ihan samaa mieltä, Turunen toteaa.

Mutta kuinka voimme toimia, jotta mopo ei ala ainakaan itsellämme keulia? Sekä Turunen että Laukka korostavat, että someräyhääjälle ei kannata vastata lainkaan. Vastaväitteet ruokkivat vihapuhetta, vaikka olisivat kuinka faktaperäisiä tahansa. Argumentoinnin laadulla ei ole somessa juurikaan väliä.

– Koko koneisto perustuu siihen, että täytyy pitää meteliä ja ääntä. Vastaamisesta innostuu sekä solvaaja että algoritmi, Turunen muistuttaa.

Keskustelu pitäisikin saada pois sosiaalisen median alustoilta niin kauaksi aikaa, että niitä ohjaavat algoritmit ovat läpinäkyviä ja puolueettomia. Ja koska algoritmit ovat suuria liikesalaisuuksia, parasta olisi käydä keskusteluja kasvotusten ihan oikeassa elämässä.

Pääkalloja puhekuplien sisällä.
Pääkalloja puhekuplien sisällä. KulttuuriCocktail

Kriittisessä keskustelussa ja solvaamisessa on selvä ero, sillä kriittinen keskustelija ei mene koskaan henkilökohtaisuuksiin. Hän ei esimerkiksi kommentoi vastapuolen ulkonäköä tai halvenna hänen ajatuksiaan. Kriittinen keskustelija pystyy myös muuttamaan omaa mielipidettään, jos tosiasiat muuttuvat.

Solvaaja puolestaan ei muuta mielipidettään, koska hän on itseään korostava kommunikoija. Hän sortuu tarvittaessa valehteluunkin, jos se tukee hänen omia päämääriään.

– Mielipide ei ole koskaan sama asia kuin totuus. Sen kun keskustelussa ja somessa muistaa, niin ollaan jo aika pitkällä, Laukka sanoo.

Omasta ahtaasta vinkkelistä on helppo karjua menemään.― Petri Laukka

Toisen ajatuksista kannattaa myös kiinnostua, ennen kuin niitä ampuu alas. Laukka muistuttaa, että kun vastaan tulee mielipide, joka ärsyttää, tulisi kysyä toiselta osapuolelta, millä perusteilla hän on päätynyt ajattelemaan kuten ajattelee, eikä syyttää suoralta kädeltä henkilöä ja ajatusta, jonka hän on esittänyt.

– Omasta ahtaasta vinkkelistä on helppo karjua menemään. Meillä jokaisella on kuitenkin sen verran älyä, että pystymme toimimaan myös rauhallisesti.

Samaa mieltä on Turunen. Mitään ei voi oppia, jos ei kuuntele muita.

– Toisilla ihmisillä voi olla hyviäkin näkemyksiä, jotka voivat muuttaa omaa tapaasi elää. Se onkin se juttu, että pystymmekö ottamaan vastaan näkemyksiä, jotka ovat erilaisia kuin meidän oma maailmankuvamme. Tämä on asia, mitä itse kunkin kannattaa pohtia ja katsoa peiliin, myös minun.

Petri Laukka piti kirjan kirjoittamisen jälkeen pitkän somepaaston. Ari Turunen ei käytä aktiivisesti sosiaalista mediaa muutenkaan.

Kommentit