Hyppää pääsisältöön

Tabea Zimmermannin alttoviulu laulaa

Onko se jättikokoinen viulu vai minikokoinen sello? Alttoviulusta puhutaan niin paljon jonkinlaisena väliinputoajasoittimena arvostettujen sisariinsa nähden, että kai niissä puheissa jotain perääkin on. Ennen kaikkea tummasointinen alttoviulu on kuitenkin omanlaisensa sointiväri, osaavissa käsissä sisarustensa veroinen. Tabea Zimmermann on yksi jalon soittimen suurimmista taitajista. Yhdessä pianisti Javier Perianesin kanssa Zimmermann on rakentanut Iberian niemimaan ja latinalaisen Amerikan lauluista ja tangoista kunnianosoituksen alttoviulun syvälle lauluäänelle.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Levy koostuu Xavier Montsalvatgen, Manuel de Fallan, Enrique Granadosin, Pablo Casalsin ja Heitor Villa-Lobosin säveltämien laulujen transkriptioista, joita kehystävät Astor Piazzollan ja Isaac Albénizin tangosävelmät. Zimmermann ja Perianes ovat odotetun suvereeneja tämän ohjelmiston parissa ja kieltämättä Zimmermann saa alttoviulunsa soimaan nautittavan sävykkäästi seguidillojen ja tonadillojen rytmien ja tarinoiden maailmoissa.

Zimmermann on laulumelodioiden herkkä tulkki ja levyn sovitukset toimivat hienosti. Piazzollan Le Grand Tango, joka aloittaa koko levyllisen ei aina svengaa kahdella esittäjällään aivan yhteen, mutta muuten Perianesin ja Zimmermannin yhteistyö on jouhevaa. Zimmermannin lyyrinen ja sävykäs Cantilena toimii matkustuskieltojen kesässä matkana kuumaan etelään, ja on myös hieno osoitus alttoviulun arvosta aivan omana itsenään.

”Cantilena”. Xavier Montsalvatgen, Manuel de Fallan, Enrique Granadosin, Pablo Casalsin ja Heitor Villa-Lobosin lauluja sekä Astor Piazzollan ja Isaac Albénizin tangoja. - Tabea Zimmermann, alttoviulu, ja Javier Perianes, piano. (Harmonia mundi, HMM 902648)

Kuuntele Uudet levyt 23.6.2020, toimittajana Ville Komppa.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.