Hyppää pääsisältöön

Tabea Zimmermannin alttoviulu laulaa

Onko se jättikokoinen viulu vai minikokoinen sello? Alttoviulusta puhutaan niin paljon jonkinlaisena väliinputoajasoittimena arvostettujen sisariinsa nähden, että kai niissä puheissa jotain perääkin on. Ennen kaikkea tummasointinen alttoviulu on kuitenkin omanlaisensa sointiväri, osaavissa käsissä sisarustensa veroinen. Tabea Zimmermann on yksi jalon soittimen suurimmista taitajista. Yhdessä pianisti Javier Perianesin kanssa Zimmermann on rakentanut Iberian niemimaan ja latinalaisen Amerikan lauluista ja tangoista kunnianosoituksen alttoviulun syvälle lauluäänelle.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Levy koostuu Xavier Montsalvatgen, Manuel de Fallan, Enrique Granadosin, Pablo Casalsin ja Heitor Villa-Lobosin säveltämien laulujen transkriptioista, joita kehystävät Astor Piazzollan ja Isaac Albénizin tangosävelmät. Zimmermann ja Perianes ovat odotetun suvereeneja tämän ohjelmiston parissa ja kieltämättä Zimmermann saa alttoviulunsa soimaan nautittavan sävykkäästi seguidillojen ja tonadillojen rytmien ja tarinoiden maailmoissa.

Zimmermann on laulumelodioiden herkkä tulkki ja levyn sovitukset toimivat hienosti. Piazzollan Le Grand Tango, joka aloittaa koko levyllisen ei aina svengaa kahdella esittäjällään aivan yhteen, mutta muuten Perianesin ja Zimmermannin yhteistyö on jouhevaa. Zimmermannin lyyrinen ja sävykäs Cantilena toimii matkustuskieltojen kesässä matkana kuumaan etelään, ja on myös hieno osoitus alttoviulun arvosta aivan omana itsenään.

”Cantilena”. Xavier Montsalvatgen, Manuel de Fallan, Enrique Granadosin, Pablo Casalsin ja Heitor Villa-Lobosin lauluja sekä Astor Piazzollan ja Isaac Albénizin tangoja. - Tabea Zimmermann, alttoviulu, ja Javier Perianes, piano. (Harmonia mundi, HMM 902648)

Kuuntele Uudet levyt 23.6.2020, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.