Hyppää pääsisältöön

Vala tukeva ja säänkestävä penkki betonista

Muutaman askeleen päässä Strömsön kuistilta on uimarannan pysäköintialue. Siellä seisoo usein ihmisiä odottamassa uintiseuraansa. Pysäköintipaikka on aika tylsä kohtauspaikka, joten mikä sopisi paremmin kuin tarjota edes istumapaikka, joka muodostuu muutamasta yksinkertaisesta betonikiekosta lipputangon juurella.

Uudet valetut kaivonkannet ovat aika kalliita, mutta vanhoja kaivonkansia on käyttöä vailla varastojen täytteenä. Kun vähän kyselee, voi hyvin löytää etsimänsä.

On aina mukava käyttää vanhaa ja käytöstä poistettua. Betoni ja sementti tuntuu ikävältä jätteeltä, mutta oikeassa paikassa voi vanhalle sementtisäkillekin tulla käyttöä.

Kaksi kiekkoa – vanha ja vasta valettu

Toinen kiekko on uusiokäytetty vanha kaivonkansi. Toinen on vastavalmistettu pigmentoidusta lattialaastista.

Ett brunslock
Uusiokäytetty kaivonkansi. Ett brunslock Kuva: Yle/Jim Björni Strömsö,penkit

Uusiokäytettävä kaivonkansi ei tarvitse muuta työstämistä kuin 16 mm:n reiän suoraan läpi ja kaksi pienempää reikää alapinnalle. Reikiä käytetään, kun kaivonkansi kiinnitetään jalkarakenteeseen ja lipputangon jalustaan.

Toisesta kiekosta ei saa kierrätyspisteitä. Se on vastavalettu, ja sitä voi pitää kokeiluna ja esteettisenä yksityiskohtana.

Tarvitaan vain lattialaastia, pigmenttiä ja vettä

Valan suureen saaviin. Varmistaakseni kiekon kestävyyden laitan astian pohjalle raudoitusverkon. Jos verkon alle panee muutaman pienen kiven, se jää vähän laastin sisään.

Armeringsjärn i plastbytta.
Raudoitusverkko muovisaavissa.. Armeringsjärn i plastbytta. Kuva: Yle/Jim Björni Strömsö,penkit

Ainekset:

  • 20 kg hienojakoista lattialaastijauhetta
  • 200 g kromioksidinvihreää pigmenttiä
  • 2,5 l vettä
Grönt pigment i en hink
Lattialaastia ja pigmenttiä Grönt pigment i en hink Kuva: Yle/Jim Björni Strömsö,Betong, Sarawak

Toiset sanovat, että pigmentti pitää sekoittaa veteen, toiset taas, että on parasta sekoittaa se kuivaan laastiin. Sekoitin pigmentin kuivaan laastiin, ennen kuin lisäsin veden, ja se toimi mainiosti.

Kun laasti on kuivunut, kiekko irrotetaan saavista ja sitten siihen porataan samanlaiset reiät kuin uusiokäytettyyn kaivonkanteen.

Sittdelen till en bänk.
Penkin istuinosa. Sittdelen till en bänk. Kuva: Yle/Jim Björni Strömsö,penkit

Lipputangon jalusta on penkin perusta

Strömsön lipputanko seisoo betonijalustalla, joka nousee 15 cm maasta. Jalusta on täydellisen sopiva käytettäväksi penkin tueksi. Hyvä istumakorkeus on noin 45 cm.

Ett flaggstångsfundament.
Lipputangon jalusta. Ett flaggstångsfundament. Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,lipputanko

Saadakseni jaloille tukevan kiinnityskohdan, porasin kaksi 18 mm:n reikää jalustaan. Reikiin sijoitin 16 mm:n kierretangot.

Kiinnitysmassaa ja vatupassia tarvitaan kierretankojen kiinnittämiseksi suoraan ja saamiseksi kiinni betonijalustaan.

Kiinnitysmassa on kestävää 2-komponentimassaa, jota käytetään raudan kiinnittämiseen betoniin ja kiveen. Massa jähmettyy nopeasti.

Säädettävät jalat epätasaiseen maastoon

Jalat ovat säädettävät, koska maa lipputangon ympärillä ei ole tasainen. Tein jalat 10 mm paksusta ja 60 mm leveästä lattaraudasta.

Jalat muodostuvat ylä- ja alaosasta. Jalan yläosa on hitsattu viidestä palasta, joista yhdessä on 16 mm reikä.

Ett underrede till en bänk
Ett underrede till en bänk Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,penkit

Kierretanko, joka pistää ylös lipputangon jalustasta, kulkee lattaraudan ja betonikiekkojen reikien läpi.

Kaksi 40 cm pitkää lattarautaa on tukena betonin alla. Kahteen noin 30 cm pitkään lattarautaan, jotka ovat jalkojen yläosat, poraan 10 mm reiät.

Jalkojen alaosat ovat säädettävät. Ne on myös tehty 10 x 60 mm:n lattaraudasta. Keskelle lattarautaa olen tehnyt raon kulmahiomakoneella.

En benkonstruktion till en bänk
Penkin säädettävät jalat En benkonstruktion till en bänk Kuva: Yle/Jim Björni Strömsö,penkit

Raossa pultti liukuu ylös ja alas ja sen voi kiristää, kun penkin korkeus on sopiva. Jotta pultti pitää yhdessä kaksi rautaa liukumatta, käytin kiristysprikkoja.

Tukeva ja säänkestävä tapaamispaikka

On mukavaa, kun on paikka, jossa odottaa. Istahtaa vain rentoutumaan. Tukeva ja säänkestävä penkki on paras kohtaamispaikka.

penkki
penkki Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,penkit