Hyppää pääsisältöön

Cheek ei ollut ainoa tulella viestittänyt – tuli on usein läsnä meidän viesteissämme ja toiminnassamme

Cheek esiintyy lavalla.
Cheek esiintyy lavalla. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press Cheek

Cheek kysyi Liekeissä-kappaleessaan: Kuka se on, joka kesällä tulee ja sytyttää Suomen lavat perässään tuleen? Samassa kappaleessa artisti kertoi myös, että liekkeihin bensaa sataa.

Myöhemmin Cheek paljasti kirjassaan salasuhteen ex-missin kanssa ja kommentoi asiaa sanoilla: “Tiesin, että leikin tulella.”

Cheek on ollut rakastettu, mutta myös ristiriitainen hahmo, joka on saanut monelta suomalaiselta päreet palamaan. Loppuun palaminen oli puolestaan aihe, joka nousi välillä esiin artistin haastatteluissa ja riimeissä.

 Cheek esiintyy Valot Sammuu konsertissa Lahden mäkimontussa.
Cheek esiintyy Valot Sammuu konsertissa Lahden mäkimontussa. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press Cheek,Lahti,CHEEK - Valot sammuu

Cheekin ura päättyi ilotulituksiin Lahden mäkimontussa Valot sammuu -konsertissa. Jokainen uusi vuosi on perinteisesti alkanut ilotulituksella, mutta sillä voidaan viestittää myös urheiluvoiton tai syntymäpäivien kunniaksi. Lapsia varoitetaan leikkimästä tulella, vaikka moni pääseekin puhaltamaan kakkukynttilöitä juhlissaan.

Tulen sytyttämisellä voi myös ilmaista tyytymättömyyttä.

Jos kynttilöiden laittaminen kakkuun on tärkeä perinne, myös takkatuli on merkittävä tunnelmanluoja. Tulevaisuus näyttää, tuleeko pienhiukkaspäästöjen takia yhä useampi tuli sammumaan ja takkatulivideo tilalle tunnelmaa kohottamaan. Näyttävä valoshow korvaa nykyään ilotulituksen jo monessa tilanteessa.

Ryhmä mellakkapoliiseja kävelee kadulla, jossa palaa iso nuotio.
Ryhmä mellakkapoliiseja kävelee kadulla, jossa palaa iso nuotio. Kuva: Wael Hamzeh / EPA mellakkapoliisi,tuli

Tulen sytyttämisellä voi myös ilmaista tyytymättömyyttä. Se viesti on huomattu tänä kesänä useassa yhdysvaltalaisessa kaupungissa. Pitkään ihmisiä korventanut vääryys on kipinä mellakalle ja sitten roihahtaa. Surua ilmaistaan tulella silloin, kun uhrin haudalle tai muistopaikalle viedään kynttilä.

Sanotaan, että kokkotulien eräs alkuperäinen tarkoitus on ollut pitää pahat henget loitolla.

Suomessa näin kesällä moni tavallinen mökkiläinen viestittää tulella myönteisiä asioita. Kesämökillä saunan piipusta nousee savu ja grillissä kytee lupaava hiillos. Ne ovat merkkejä mökkinaapureille, että isäntä tai emäntä on liekeissä eli innostunut ja kokee onnistuvansa asioissa.

Juhannuskokko palaa suomalaisella rannalla ja vieressä on punainen mökki.
Juhannuskokko palaa suomalaisella rannalla ja vieressä on punainen mökki. Kuva: Tuula Nyberg / YLE juhannus,kokko

Juhannuskokko on yksi selkeimmistä tulella viestimisen muodoista. Sanotaan, että kokkotulien eräs alkuperäinen tarkoitus on ollut pitää pahat henget loitolla.

Hyttystulet taas keksittiin karkottamaan pahaa ininää. Jos juhlija menee liian lähelle kokkoa, hänestä saattaa tuntua kuumottavalta, mutta myös hyttysten pistojen jälkeen iho voi olla tulessa.

Takassa on tuli ja hiillosta.
Takassa on tuli ja hiillosta. Kuva: Tomi Natri/All Over Press Takka,tuli

Siellä missä on tulta, siellä on usein myös räjähdysherkkä tunnelma. Toivotaan mahdollisimman turvallista juhannusta kaikille. Se on kuitenkin varmaa, että monella suomalaisella on aattona sokka irti, kuten juhlimisen puolesta soihtua kantaneen Cheekin kappaleessa.

Kokko palaa pimeässä.
Kokko palaa pimeässä. Kuva: Tomi Natri/All Over Press kokko,tuli

Aristoteleen kantapäässä keskustellaan tulella viestimisestä ja juhannuskokoista. Vieraana ovat Åbo Akademin tutkijatohtori Sonja Hukantaipale ja arkeologi Jasse Tiilikkala. Ohjelmassa pohditaan myös, onko kokossa sopivaa paistaa makkaraa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri