Hyppää pääsisältöön

Drag-artistit valtaavat Yle Areenan! Missä piilee kultti-ilmiöksi kohonneen sarjan suosion salaisuus?

10 drag queenia värikkäissä vaatteissa.
Kesän kuumimmassa realityssä etsitään Ison-Britannian ainutlaatuisinta ja lahjakkainta drag-artistia 10 kilpailijan joukosta. 10 drag queenia värikkäissä vaatteissa. Kuva: LEIGH KEILY / Passion Distribution Ltd Yle Areena

Huippusuosittu, kuudella Emmyllä palkittu RuPaul’s Drag Race on ollut ilmiö jo kymmenen vuoden ajan, mutta nyt sarja saa tuoretta twistiä, kun kisa käydään Yhdysvaltojen sijaan ensimmäistä kertaa Isossa-Britanniassa.

Mutta mistä koostuu kyseisen Yle Areenassa katsottavissa olevan sarjan menestysresepti? Saammeko esitellä: 5 syytä ahmia RuPaul's Drag Race UK!

1. Mieletöntä monitaituruutta

Sarjaa on kutsuttu drag-artistien versioksi Huippumalli haussa ja Muodin huipulle -sarjoista, mutta poseeraus- ja muotiluomuskykyjen koettelemisen lisäksi se on paljon muutakin. Drag racessa nähdään viikoittain vaihtuvia haasteita, joilla koetellaan kilpailijoiden karismaa, ainutlaatuisuutta, rohkeutta ja lahjakkuutta. Haasteet saattavat liittyä niin tanssimiseen, laulamiseen, stand up -komediaan, näyttelemiseen, ompelemiseen kuin maskeeraukseenkin – eli kaikkeen, mitä showbisnekseltä saattaa odottaa. Nämä kilpailijat eivät todellakaan ole yhden tempun poneja!

2. Selkkauksia ja sisaruutta

Sarjan kiherryttävimpiä ja sydäntä lämmittävimpiä kohtauksia ovat kilpailijoiden väliset takahuonekeskustelut. Kun joku artisteista uskaltaa avata elämänsä kipukohtia kilpasiskoilleen, ei Werk Roomista puutu myötätuntoa tai lohduttavia sanoja. Toisinaan lämmin tunnelma kuitenkin kihahtaa kiehumispisteen yli: kyseessä on loppujen lopuksi kilpailu, ja tämän taitelijat tuntuvat myös muistavan. Jenkkikausien varrella kilpailijoiden välisiä konflikteja kuvaamaan onkin muodostunut lentävä lausahdus "Tämä ei ole RuPaulin paras ystävä -kisa!"

3. Huikeita muodonmuutoksia

Jokaisessa jaksossa nähdään viikoittain vaihtuvan teeman perusteella kilpailijoiden loihtimia runway-tyylejä. Kauden varrella drag-artistit pääsevät hyppäämään niin Iso-Britannian kuningattaren kuin Bond-tytönkin saappaisiin. Takahuonekuvauksen avulla katsoja pääsee mukaan prosessiin, josta selviää, että drag-illuusion luominen on kaukana yksinkertaisesta: meikki, peruukit, kehonmuokkaus ja oikeanlaiset vaatteet vaativat niin vaivaa, luovuutta kuin taitoakin. Toisiaan oivaltavampia ja esteettisempiä lopputuloksia silmäillessä ei voi muuta kuin huokailla ihastuksesta!

4. Tuomariston tähtiloistoa

RuPaul’s Drag Race UK:ta luotsaa nimensä mukaisesti maailman tunnetuin drag-artisti RuPaul. Hän on drag queen, laulaja, näyttelijä, tv-kasvo, yksi maailman isoimmista tähdistä sekä tietenkin oman nimikkosarjansa päätuomari. RuPaulin lisäksi paneelissa istuvat vuorottelevat vakiotuomarit Graham Norton, Michelle Visage ja Alan Carr sekä viikottain vaihtuva vieraileva tuomari. Koska kisaa käydään Isossa-Britanniassa, ovat vierailevat tuomarit tietenkin maan ykköstähtiä: sarjan aikana kilpailijoita pääsevät arvioimaan muun muassa Games of Thronesista tuttu Maisie Williams, Spice Girlsin Geri Halliwell sekä 60-luvun it-girl Twiggy.

5. Taistelutahtoa ja kaikkensa antamista

Jokaisen jakson lopuksi kisan kaksi kehnointa joutuu lip sync - eli huulisynkkaushaasteeeseen. Se ratkaisee, jatkuuko kisa vai päättyykö se: ”Sashay” vai ”Shantay”? ”Shantay, you stay” tarkoittaa, että kisa jatkuu ja ”Sashay away”, että kisa on ohi. Usein juuri näissä taistoissa nähdään kisan henkeäsalpaavimmat hetket, sillä harva haluaa luopua mahdollisuudesta kruunuun ilman kunnollista taistelua. RuPaul kehottaakin kilpailijoita aina ennen taistoa lipsynccaamaan henkensä edestä – ja näin he myös tekevät!

Kahdeksan tunnin mittaisen jakson päätteeksi yksi kymmenestä kilpailijasta kruunataan Britannian Drag Race -kisan voittajaksi. Mutta kuka vie tittelin? Katso koko sarja Areenasta, niin tiedät enemmän!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua