Hyppää pääsisältöön

“Kesän päättyessä suljettiin aurinko” – Jouni Teittisen nostalgiset runot vievät lapsuuden kesäpäiviin

Runoilija Jouni Teittinen
Runoilija Jouni Teittinen Runoilija Jouni Teittinen Kuva: Raili Tuikka / Yle Jouni Teittinen,Tanssiva karhu,Palkintoehdokas,runoilijat,kirjallisuus,Tanssiva karhu 2020

Jouni Teittinen pohtii esikoisrunokokoelmassaan ajan olemusta ja sukeltaa lapsuusmuistoihin. Sydäntasku on ehdolla Ylen Tanssiva karhu-runopalkinnon saajaksi.

Runokirjan kannessa on punasävyinen vanha valokuva: kolme lasta kirmailee meren rannalla. Yksi heistä tasapainoilee kädet levällään kiven päällä, toinen tähyää merelle. Kolmas tallustelee rantahiekassa. Valokuvan on ottanut Teittisen äiti kesälomareissulla Norjan Lofooteilla liki 30 vuotta sitten. Kuvassa on Jouni Teittinen kahden veljensä kanssa.

Sydäntasku ei ole dokumentti kirjoittajansa omasta lapsuudesta, mutta perhealbumista löytynyt valokuva johdattaa teoksen teemoihin ja tunnelmaan.

Teittisen teoksen lukeminen muistuttaa lapsuudenaikaisen valokuva-albumin selailua. Teoksen runoissa lapsuutta katsotaan nostalgian linssin läpi. Ne ovat tuokiokuvia kadonneista lapsuuden kesäpäivistä, riipaisevan haikeita ja valokuvamaisen pysähtyneitä.

Sinun on täytynyt nukahtaa, ei täällä muitakaan ole, / vain ravut pirskovat pienet varjonsa hiekkaan ja lapsi, / neljän, huuhtoo kyykyssä parhaita kiviään.

Useinkaan emme voi valita, mitä muistiin jää ja mitä pyyhkiytyy pois.

Runojen lapsuuskuvien kautta avautuvat teoksen teemat: kyse on paitsi muistamisesta, myös unohtamisesta. Teoksessa on runoja, joiden fontti on ikään kuin huuhtoutunut rantaveteen ja joista ei kaikin osin saa selvää. Jotkin runoista taas muistuttavat valokuvia, joita ei koskaan otettu:

Tässä et hymyile Saabin kuumalla penkillä / matkalla rannalle tai kotiin / etkä tässä ole muiden kanssa keinuilla. / Tässä ette istu pienessä keittiössä, selaa samoja kuvia / jotka nyt taas levität eteesi pöydälle / katsellaksesi kuinka helposti ne jättävät sinut taakseen

– Useinkaan emme voi valita, mitä muistiin jää ja mitä pyyhkiytyy pois. Ajattelen, että myös unohtuneet asiat ovat tärkeitä, Jouni Teittinen sanoo.

Runoilija itse kertoo muistavansa omaa lapsuuttaan melko huonosti.

– Se on vähän häirinnyt minua ja varmaan juuri sen takia unohtamisen teema alkoi kiinnostaa, hän sanoo.

– Lapsuus on niin määräävä aika ihmisen elämässä. Jos kokee, ettei muista sitä niin hyvin kuin haluaisi niin sitten herää kysymys, että mitä sellaista itsestä jää tavoittamatta, mitä voisi tavoittaa, jos muistaisi paremmin.

Lapsuuden miettiminen tuli ajankohtaiseksi myös, kun Teittinen itse tuli muutama vuosi sitten isäksi. Vanhemmaksi tulo avaa uusia näkökulmia myös omaan lapsuuteen.

– Muistissa tapahtuu varmaan ihan tiedostamattomia kytkentöjä. Kun vaikka näkee lapsensa uppoutuva legojen näpräämiseen tai syövän puuroa, tulee muistumia itsestä samassa tilanteessa samassa ikävaiheessa.

Tämä hetki määrittyy niin tulevasta kuin menneestä käsin.

Sydäntaskussa lapsuutta katsotaan monesta näkökulmasta ja eri aikakerrostumien läpi. On runoja, joissa aikuinen katsoo taaksepäin omaan lapsuuteensa ja toisaalta runoja, joissa lapsi ikään kuin katsoo aikuisuuttaan. Usein eri katseet ja aikatasot sekoittuvat ja risteävät.

– Olen tavoitellut sitä, että aika kerrostuu ja ei kerrota vain siitä hetkestä missä itse olemme. Tämä hetki määrittyy niin tulevasta kuin menneestä käsin. Menneisyys taas määrittyy siitä käsin, mitä siitä on tullut joskus tulevaisuudessa.

Sydäntasku on Jouni Teittisen esikoisteos. Runoilijaksi ryhtymistä hän ei varsinaisesti koskaan suunnitellut, mutta tekstiä syntyi pöytälaatikkoon rykäyksittäin vuosien varrella. Sydäntaskun syntymän kannalta ratkaisevaa oli osallistuminen Nuoren Voiman Liiton kirjoituskilpailuun. Teittinen sijoittui kolmen parhaan joukkoon ja päätti, että yrittää kirjoittaa kokonaisen teoksen. Aikaa Sydäntaskun tekemiseen meni lopulta useampi vuosi. Elettävänä oli muutakin elämää: syntyi kaksi lasta ja Teittinen pääsi tohtorikoulutettavaksi Turun yliopistoon.

Teittinen sanoo, että hidas tekeminen sopii myös hänen luonteenlaadulleen.

– Olen hirveä jaanaaja! hän naurahtaa.
– Haluan palata tekstiin ja käännellä sitä. Sellainen tekotapa sopii hyvin juuri runouteen ja koen olevani siinä tekstilajissa kotonani.

Katastrofeissa nostalgia nousee pintaan.

Teittisellä on tekeillä edelleen myös kirjallisuudentutkimuksen alan väitöskirja post-apokalyptisestä kirjallisuudesta. Teittinen tarkastelee ajan ja ajallisuuden kysymyksiä täydellisen tuhon jälkeistä maailmaa kuvaavassa fiktiossa.

Ensin Teittinen ajatteli, etteivät väitöskirja ja hänen runonsa liity toisiinsa millään tavalla.

– Sitten oivalsin, että molemmat käsittelevät ajallisuutta ja sitä, miten käsillä oleva hetki määrittyy tulevaisuuden kautta. Väitöskirjassa käsittelen sitä isossa, globaalissa mittakaavassa, runoteoksessa taas pienemmin ja yksityisemmin. Siinä mielessä hankkeet ovat ristipölyttäneet toisiaan.

Post-apokalypsiin liittyy ajassamme tietysti huoli ympäristön tilasta ja siitä, mitä maapallolle on tapahtumassa. Tässä hetkessä tekemämme valinnat vaikuttavat tulevaisuuteen ja lopulta niitä arvioidaan sen kautta, millaiseksi tulevaisuus aikanaan muodostuu.

Sydäntaskussakin on joitain suoria viitteitä ihmisen ongelmallisesta suhteesta luontoon. Maailmanlopun jälkeiset ajat näkyvät kuitenkin ennen kaikkea juuri runojen nostalgisissa kuvissa.

Hiekkalaatikko on pihan perällä, keinun vieressä. / Se ei enää liiku. / Laatikossa lapsi tutkii vikaa, uutta vuotoa /kunnes pieneen, vihreään sihtiin / jää osa ja heti alkaa etsiä konettaan, tykyttää pientä signaalia kohti esiin tihkuvaa iltaa

– Keinu on tyhjä, on liikkumatonta ja hiljaista. Kyllä sitä voi katsoa myös katastrofinjälkeisenä maisemana, jos on sille päälle sattuu, Teittinen sanoo.

– Ja katastrofeissahan myös nostalgia aina nousee pintaan.

Jouni Teittinen (s.1982)

Turkulainen runoilija ja kirjallisuudentutkija

Esikoisteos Sydäntasku (Poesia, 2019)

Voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon 2019

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri