Hyppää pääsisältöön

Yle Uutiset uudisti journalistisia periaatteitaan – työhön osallistui koko uutis- ja ajankohtaistoiminnan henkilöstö

Yle Uutisten toimitus
Periaatteita uudistava työ on toteutettu Ylessä osallistavasti. Yle Uutisten toimitus Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Yle Uutiset,Yle,yleläisiä

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalismin periaatteita on uudistettu. Journalistinen periaatekeskustelu ja uudistusten kirjaus on jatkuvaa työprosessia Ylessä. Edellisen kerran journalistisia periaatteita arvioitiin vuoden 2018 alussa.

“Periaatetyön tarkoituksena oli entisestään kirkastaa ja selkeyttää ajatteluamme journalismista mutta myös tehdä Ylen uutisjournalismista läpinäkyvämpää. Tehtävänämme on tarjota uutta, merkityksellistä tietoa joka auttaa ymmärtämään maailmaa ja kertoa se journalismin keinoin. Toimiva ja avoin yhteiskunta tarvitsee luotettavaa journalismia”, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

“Itse periaatepaperissa on pyritty irtiottoon juhlallisuudesta, tekstin pitää sopia ajatteluun arjessa ja työn keskellä. Periaatteen ytimen muodostavat yhdeksän toimintaohjetta, jotka ovat yleläisen journalistin huoneentaulu, yhdeksän käskyä jotka on helppo muistaa. Kun käymme keskustelua Ylen journalistisesta linjasta, voimme perustellusti sanoa että näin Ylen uutistoiminnan väki ajattelee ja pyrkii toimimaan”, sanoo Jokinen.

Tärkeänä tavoitteena oli myös keskustella Ylen journalismista. Periaatteita uudistava työ on toteutettu Ylessä osallistavasti ja siinä on kuultu laajasti uutistoiminnan koko henkilöstön ideoita ja ajatuksia.

Periaatteet koskevat kaikkea Ylessä tehtävää uutis- ja ajankohtaistoiminnan sisältötyötä. Näiden periaatteiden tarkoitus on vahvistaa luottamusta sekä tuoda julki journalististen ratkaisujen perusteita yleisöille. Periaatteet täydentävät Journalistin ohjeita ja Ylen ohjelmatoiminnan eettisiä sääntöjä. Ne ovat linjassa alan yhteisten ohjeiden kanssa ja Ylen uuden strategian kanssa.

Luottamus Ylen uutisia kohtaan on vahvaa, esimerkiksi koronauutisoinnissa Yleä piti melko tai erittäin luotettavana 90 %. Tämä ilmenee Helsingin yliopiston tuoreesta Median auktoriteetti ja yleisön luottamus -kyselytutkimuksesta.