Hyppää pääsisältöön

Lapinlahden lintujen matkassa Elävän arkiston heinäkuuhun

Lapinlahden Linnut
Lapinlahden Linnut Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Lapinlahden Linnut

Heinäkuu lupaa usein helteitä ja onkin suomalaisten yleisin lomakuukausi. Perinteisesti heinäkuu on ollut heinänteon aikaa, mistä kuun nimikin tulee.

Vaikka heinäkuu on yleensä kesän kuumin kuukausi, kuukaudelle sattuu tietysti myös sadepäiviä. Erityisesti kuun loppupuolella olevalla naistenviikolla on oletettu satavan. Viikon päätteeksi Jaakko heittää kylmän kiven veteen ja vesien uskottiin alkavan tuolloin viilentyä.

Kuun loppupuolella on myös Unikeon päivä, jota juhlitaan näyttävästi varsinkin Naantalissa. Eino Leinon päivää vietetään Runon ja suven päivänä.

Säistä huolimatta, pitkille lomapäiville voi tulla välillä tekemisestä puutetta. Silloin avuksi tulee Elävä arkisto ja sen runsas ja monipuolinen sisältö.

Heinäkuun toivottuja

Jos nyt kuitenkin käy niin, etteivät heinäkuun helteet tulekaan ja jopa sataa, ei hätää. Silloin voi nauttia kesästä mukavasti sisätiloissa Lapinlahden lintujen seurassa. 2.7. julkaistaan Areenaan kolme Lintujen tv-sarjaa, Seitsemän kuoleman syntiä, Maailman kahdeksan ihmettä ja Kuudesti laukeava. Loppukuusta 23.7. on vuorossa Kotikadun 15. kausi. Aivan kuun lopulla, 30.7., päästään Areenassa Karjalan kunnaille.

Karjalan kunnailla, Peter Franzen, Laura Birn, Markku Pölönen, yle tv1
Karjalan kunnailla Karjalan kunnailla, Peter Franzen, Laura Birn, Markku Pölönen, yle tv1 markku pölönen

Heinäkuun sattumuksia

Heti kuun alkajaisiksi paljastui vuonna 1982 vakava ympäristörikos, kun Dragsfjärdistä löytyi mereen upotettuina 200 myrkkytynnyriä. Matkustus Ruotsista Tanskaan helpottui vuonna 2000 Juutinrauman sillan lopultakin valmistuttua. Kylmän sodan loppua ilmensi Varsovan liiton lakkauttaminen vuonna 1991. Heinäkuun ensimmäinen on myös YK:n osuustoiminnan päivä.

Juutinrauman silta rakenteilla
Juutinrauman silta Juutinrauman silta rakenteilla Kuva: Jan Kofod Winther / Ruotsin matkailuneuvosto sillat

Ilmailun kehitys sai uutta puhtia ensimmäisen zeppelinin lennon myötä vuonna 1900. Lähes sata vuotta myöhemmin Metallica koetteli tärykalvoja Ruisrockissa vuonna 1999. Pitkän sotimisen päätteeksi Vietnam lopulta yhdistyi vuonna 1976.

Eräänlainen syntymän ihme oli ensimmäinen kloonattuna syntynyt nisäkäs, Dolly-lammas vuonna 1996. Jatkosodan lopulla neuvostopartisaanit tekivät tuhoisan hyökkäyksen Seitajärvelle vuonna 1944.

Kesällä 1945 suomalaiset pääsivät ihailemaan auringonpimennystä. Pariisin olympialaisissa 1924 tapahtui jotain ainutlaatuista, kun Paavo Nurmi voitti tunnin välein sekä 1 500 että 5 000 metrin juoksut. 1951 otettiin vuotta aiemmin avatussa Linnanmäen huvipuistossa käyttöön kestosuosikki vuoristorata. Espanjassa taas alkoi verinen sisällissota vuonna 1936.

Linnanmäen vuoristoradan avajaiset (1951).
Linnanmäen vuoristorata Linnanmäen vuoristoradan avajaiset (1951). Kuva: yle kuvanauha Linnanmäki

Vuonna 1965 nuoriso kyllästyi rukouslauantain huvirajoituksiin Korsossa. Kuningasseikkailujen jälkeen Suomi sai vihdoin tasavaltaisen hallitusmuodon vuonna 1919. Yhdysvalloissa presidentti Nixonin lähtölaskenta alkoi Watergate-murrosta vuonna 1972. Suomen eduskunta yritti irtiottoa Venäjästä jo heinäkuussa 1917 valtalain avulla.

Maailman ehkä tunnetuin tennisturnaus Wimbledonin turnaus pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1877. Suomen urheiluelämän suuri päivä koitti 19.7.1952, kun Helsingin olympialaiset avattiin. Heinäkuussa 1969 maailma pidätti henkeään ensimmäistä miehitettyä kuulentoa seuraten.

Ylen Kuustudiossa seurattiin ensimmäistä kuukävelyä heinäkuussa 1969.
Ylen kuustudio Ylen Kuustudiossa seurattiin ensimmäistä kuukävelyä heinäkuussa 1969. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Leif Öster kuustudio,Kuukävely (Avaruus),Ensimmäinen kuukävely,Yle,studiot,Tv-studio,1969 (musiikkikappale)

Vuonna 1906 Suomi teki historiaa ottamalla ensimmäisenä maailmassa käyttöön yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden sukupuoleen ja varallisuuteen katsomatta. Norjaa järkytti vuonna 2011 Utøyan joukkosurma.

Vuonna 1986 romantiikannälkäiset saivat nauttia Britannian prinssi Andrewin ja Sarah Fergusonin häistä. Vuonna 1980 julkaistiin rockin ystävien iloksi AC/DC:n albumi Back in Black. 25.7.1919 eduskunta valitsi K. J. Ståhlbergin Suomen tasavallan ensimmäiseksi presidentiksi. Hän astui virkaansa seuraavana päivänä.

Presidentti Ståhlberg pitämässä puhetta
K. J. Ståhlberg Presidentti Ståhlberg pitämässä puhetta Kuva: Yle kuvanauha K. J. Ståhlberg

Montrealin olympialaisissa oli suomalaispäivä, kun samana päivänä mitaleille ylsivät Antti Kalliomäki ja Lasse Viren. Vuonna 1914 alkoi ensimmäinen maailmansota 28.7.

Urheilukansa sai kokea hetken riemua, kun Martti Vainio voitti hopeaa Los Angelesin kisojen 10 000 metrillä. Ilo loppui kuitenkin lyhyeen doping-käryn takia. Fantasiakirjallisuuden ystävät saivat luettavakseen ensimmäisen osan klassikoksi nousseesta Taru sormusten herrasta -trilogiasta vuonna 1954. Vuonna 1981 juhlittiin Lontoossa "vuosisadan häitä", kun Walesin prinssi Charles vei vihille lady Diana Spencerin.

Heinäkuussa on myös Yhdysvaltain ja Ranskan kansallispäivät.

Syntymäpäiviä heinäkuussa

Syntymäpäivään heinäkuussa juhlivat/juhlisivat ainakin seuraavat henkilöt: Birgitta Ulfsson, Diana, Walesin prinsessa, Erkki Tuomioja, Erin Anttila, Erkko Kivikoski, Miina Äkkijyrkkä, Teemu Selänne, Eino Leino, Inkeri Wallenius, Riikka Pulkkinen, V. A. Koskenniemi, Sakari Kukko, Reijo Frank, Helene Schjerfbeck, Sari Mällinen, Armi Ratia, Edvin Laine, Ingmar Bergman, Ruotsin kruununprinsessa Victoria, Risto Jarva, Darude, David Hasselhof,

Kruununprinsessa Victoria 18-vuotiaana.
Kruununprinsessa Victoria Kruununprinsessa Victoria 18-vuotiaana. Kuva: yle kuvanauha Kruununprinsessa Victoria,Yle Elävä arkisto,Folke Bernadotte

Eija Vilpas, Matti Nykänen, Nelson Mandela, Aulikki Oksanen, Heikki Hela, Martti Suosalo, Tatu Vaaskivi, Voitto Liukkonen, Anni Sinnemäki, Maija Dahlgren, Albert Edelfelt, Julius Saaristo, Samuli Edelman, Hella Wuolijoki, Lasse Virén, Neil Hardwick, Matti Fredi Siitonen, Haile Selassie, Mick Jagger, Jutta Zilliacus, Jukka Virtanen, Esa Saarinen, Anssi Kela, Arnold Schwarzenegger, A. W. Yrjänä, Paul Anka, Ressu Redford, Tarmo Manni ja Raimo Häyrinen.

Heinäkuussa kuolleita

Myös tuoni on korjannut joitain ihmisiä heinäkuussa. Eliel Saarinen, Tommy Tabermann, Hugo Simberg, Uma Aaltonen, Alexis af Enehjelm, Erkki Toivanen, Esko Hukkanen, Jouko Turkka ja Anni Polva.

Edellä on vain pieni osa Elävän arkiston mittavasta tarjonnasta, ilman mitään tärkeysjärjestystä ja arvottamatta. Toisen kotimaisen taitoa taas voi kohentaa tutustumalla Arkivetin monipuoliseen sisältöön ruotsiksi..

heiniä kuivumassa seipäällä.
Heiniä seipäällä heiniä kuivumassa seipäällä. Kuva: Seppo Sarkkinen / Pekka Ruohoranta heinäseipäät
Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto