Hyppää pääsisältöön

Artisti Jesse Markin kokemastaan rasismista: “En näe itseäni minään uhrina” – asiantuntijan mukaan viha voi altistaa vakaville sairauksille

jesse markin
Rasismia ja vihaa kokenut artisti Jesse Markin puhuu Akuutin jaksossa omista kokemuksistaan. jesse markin Kuva: Yle Jesse Markin,Akuutti

Jatkuva vihan tunne on keholle kuormittava tila, joka voi jopa lyhentää elinikää. Räppäri Jesse Markin tietää millaista on olla rasismin kohteena. Akuutin jaksossa hän kohtaa myös ilmiön toisen puolen, kun keskustelukumppanina on entinen uusnatsi.

Akuutti: Rasismi sairastuttaa jokaisen, Yle Areena.

Syke nousee, ja lihakset muuttuvat jännittyneiksi. Stressihormonit alkavat jyllätä elimistössä ja hengitys voi muuttua pinnalliseksi. Tässä muutama esimerkki siitä, mitä kehossa tapahtuu, kun ihminen tuntee vahvaa vihaa toista ihmistä tai ihmisryhmää kohtaan.

Kielteisten tunteiden terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Tiedetään, että rasismin ja syrjinnän kohteeksi joutuva voi huonosti. Sen lisäksi vihan tuntemisella on vaikutuksia myös rasistisesti ajattelevan terveyteen.

– Kun on tutkittu ihmisten välisiä vihantunteita, oli kyse sitten rasismista tai sukupuolten välisestä väkivallasta, on huomattu, että niillä on elinikää lyhentäviä vaikutuksia, psykologi Juho Mertanen kertoo.

Mertanen on perehtynyt vihan terveysvaikutuksiin ja puhuu aiheesta Akuutin tuoreessa jaksossa.

Yhden ihmisen tai ryhmän kokeminen uhkaavaksi aiheuttaa ihmisen päässä helposti ketjureaktion. Virittyneessä ja jännittyneessä tilassa tulee etsineeksi uhkia kaikkialta lähiympäristöstä. Keholle tällainen tila on jatkuessaan kuormittava.

– Kireänä, aggressiivisena ja kielteisenä oleminen nostaa verenpainetta, mikä altistaa mahdollisille sydän- ja verisuonisairauksille. Aivoinfarktin riski saattaa kohota, Mertanen luettelee.

Rasismin kokemukset jättivät jäljen musiikkiin

Omista kokemuksistaan syrjinnän kohteena kertoo rap-artisti Jesse Markin. Hän muutti 6-vuotiaana Liberiasta Viljakkalan kuntaan, Tampereen lähistölle.

Pienellä paikkakunnalla kasvaminen oli rankkaa. Markin koki paljon rasismia ja vihaa. Myöhemmin niistä tuli tärkeitä teemoja hänen musiikkiinsa.

Pystyn kattoon niitä juttuja ja nauraa jälkeenpäin.

Nyt Markin on menestynyt muusikko, joka on tänä vuonna pokannut Suomen merkittävimmät musiikkialan palkinnot, Teoston ja Emman.

– En näe itseäni minään uhrina. Pystyn kattoon niitä juttuja ja nauraa jälkeenpäin. Mun mielestä moni noista kohtaamisista on ollut hyviä kohtaamisia, senkin takia, että mä oon saanut tosi hyviä tarinoita. Ja nähnyt oikeasti useita puolia tästä kansakunnasta, Markin sanoo.

Akuutin jaksossa hän kertoo, miten suhtautuu kohtaamaansa rasismiin tänä päivänä ja millaisen keinon on löytänyt oman vihansa purkamiseen. Jaksossa nähdään myös poikkeuksellinen kohtaaminen, kun Markin tapaa videopuhelun välityksellä entisen uusnatsin Esa Holapan.

Millainen kohtaaminen heidän välilleen syntyy? Pystyvätkö he ymmärtämään jollakin tavalla toistensa tapaa nähdä maailmaa?