Hyppää pääsisältöön

Rosanna Fellmanin runoissa kaikki ei suju niin kuin Strömsössä

Runoilija Rosanna Fellman Vegan kesäpuheissa  2019
Runoilija Rosanna Fellman Runoilija Rosanna Fellman Vegan kesäpuheissa 2019 Kuva: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle. Vegas sommarpratare,radio,Yle Vega

Rosanna Fellmanin esikoisteos Strömsöborna on samaan aikaan kipeä ja humoristinen läpileikkaus yhteiskunnasta, jossa ihmiset voivat huonosti. Strömsöborna on ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon saajaksi.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy sivumäärään. Rosanna Fellmanin Strömsöborna on runokirjaksi paksu, yli kolmesataasivuinen. Vaan paljon siinä on asiaakin.

Esikoisteoksessaan Fellman kirjoittaa yhteiskunnan epäkohdista 23 päähenkilön kautta. Käsitellyiksi tulevat muun muassa syrjäytyminen, seksuaalinen väkivalta, suomenruotsalaisuus, vammaisuus, ruumiinkuvan ongelmat, natsit, kapitalismi ja transsukupuolisuus.

– Halusin kirjoittaa yhteiskunnasta laajasti, siksi kirjasta tuli paksu. Voihan olla, että kyse on myös nuoresta iästäni eli tarve muuttaa maailmaa on kova, tuumii 24-vuotias runoilija.

Kantava teema on rajanveto normaalin ja epänormaalin välillä.

Nyt esikoisensa julkaissut Rosanna Fellman tunnetaan lavarunopiireissä jo pitkältä ajalta. Hän on esittänyt yhteiskunnallisia tekstejään lavoilla ympäri Suomen. Osa Strömsöbornaan päätyneistä runoistakin on alun perin syntynyt esityksiin. Niiden muokkaaminen kirjaksi vaati runoilijalta kuitenkin uudenlaista otetta.

– Lavarunouteni on olemassa puoliksi päässäni ja vain puoliksi paperilla. Esityksiä varten tekemistäni muistiinpanoista ei kukaan ulkopuolinen voi saada mitään selvää. Kirjaa varten kaikki täytyi muokata ymmärrettäväksi.

Kirjallisesta muodosta huolimatta Strömsöbornan tyyli on puheenomainen. Fellman ei harrasta monitulkintaisia kielikuvia tai abstraktia filosofointia. Runojen 23 puhujaa ovat tiukasti kiinni arkisessa maailmassa: he lämmittävät mikroaterioita, matkustavat bussilla, katsovat tv-sarjoja, juovat kaljaa ja selaavat Tinderiä.

Jotkut asiat ovat niin vaikeita, ettei niistä voi kirjoittaa kuin huumorin kautta.

Jokainen päähenkilö on jollakin tavalla hankalassa tilanteessa suhteessa yhteiskuntaan ja sen normeihin. Kantava teema on rajanveto normaalin ja epänormaalin välillä. Tästä puhuu suorimmin henkilö nimeltä “Störd”.

Det finns många olika sätt att vara störd / Man kanske har tuberkulos / Eller kanske har man haft sex med en gås / Man kanske inte har sett tv-serien Skam / Eller kanske man har en kuk fastän man heter Mirjam

Normaalin ja epänormaalin raja näyttäytyy runossa silkkana farssina. Isoista yhteiskunnallisista aiheistaan huolimatta Strömsöbornassa onkin paljon huumoria - tai ehkä juuri niiden takia.

– Koko teos on hyvin tumma, mukana on oltava siksi huumoria. Jotkut asiat ovat niin vaikeita, ettei niistä voi muuten edes kirjoittaa, Fellman sanoo.

Vammaisten oikeuksissa riittää tekemistä tässä maassa.

Yksi tällainen aihe on autismi, jonka Fellman tuntee omakohtaisesti. Fellman sain autismin kirjon diagnoosin vasta aikuisena. Takana oli rankkoja vuosia koulukiusattuna ja syrjään jätettynä. Niin ikään Fellmanin pikkusiskolla on kehitysvamma. Epätasa-arvon kokemukset veivät Fellmanin aikuisena mukaan vammaisaktivismiin. Hän on kiertänyt luennoimassa autismista ja oikonut asiaan liittyviä ennakkoluuloja.

– Ääneen puhuminen on ollut minulle itselleni tärkeää, ja vammaisten oikeuksissa riittää tekemistä tässä maassa, hän toteaa.

Strömsöbornassa aihetta käsittelee kirpeän huumorin sävyttämä runo Checklista för autister.

Man ska hålla ögonkontakt / och säga allt möjligt medan man håller ögonkontakt / Helst ska man prata så brett och vitt om allt att man verkar vara smart / men inte för länge och inte utan att den andra också får taltur, / för annars är man autist

Fellman korostaa, ettei ole halunnut kirjoittaa autismikirjaa. Syrjään joutumista käsitellään Strömsöbornassa monesta näkökulmasta. Ääneen pääsevät myös hahmot, jotka itse kiusaavat ja joilla on valtaa ja ne, jotka ovat niin sanotusti tavallisia, mutta kuitenkin elämäänsä tyytymättömiä.

Kirjan mentaliteetti on suomalainen.

Yksi stereotypia, jota Fellman haluaa teoksessaan oikoa on kuva suomenruotsalaisista. Nimi Strömsöborna on viittaus suomenruotsalaiseen hyvänmielen tv-ohjelmaan.

– Tv-sarja Strömsössä kaikki on täydellistä, mukaan on leikattu vain onnistumiset. Minä halusin leikata mukaan epäonnistumiset. Strömsöbornan ihmiset eivät edusta yhteiskunnan parhaita palasia, eivätkä kaikki suomenruotsalaiset ole rikkaita ja harrasta purjehdusta.

Rosanna Fellman sanoo, että Strömsöborna on nimenomaan suomenruotsalainen teos. Ruotsinkielisissä runoissa vilisee suomen sanoja ja välillä siteerataan Eppu Normaalia.

– Monet suomenruotsalaiset sekoittavat puheessaan suomea ja ruotsia, siksi minäkin olen tehnyt niin. Koko kirjan mentaliteetti ja miljöö on suomalainen, ruotsalaisten on tätä vaikeampi ymmärtää.

Fellman iloitsee siitä, että ruotsinkielinen teos näyttää löytäneen myös suomenkielisiä lukijoita. Muutenkin vastaanotto on ylittänyt esikoisrunoilijan odotukset ja Fellman uskoo, että hänen runoilijanuransa on vasta alussa. Uusi teos on jo tekeillä.

– Luulen, että voin tehdä tätä työkseni. Framtiden är ljus.

Rosanna Fellman (s.1995)

Turkulainen lavarunoilija ja vammaisaktivisti

Esikoisteos Strömsöborna (Förlaget, 2019)

Nuorten runoilijoiden Arvid Mörne -palkinto (2018) ja vammaiskulttuurin Vimma -palkinto (2019)

Opiskelee kirjallisuustiedettä Åbo Akademissa

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri