Hyppää pääsisältöön

Uusi peruna on uusi musta – viisi syytä miksi perunasta tulee erittäin muodikas

Tyttö istuu heinien ja perunakasan vieressä.
Tyttö istuu heinien ja perunakasan vieressä. Kuva: Courtesy Everett Collection/All Over Press peruna

Peruna on ollut suomalaisten suosikki, mutta vähän kuin keskiolut: sitä on kulutettu, mutta ei kovin paljon hehkutettu. Aristoteleen kantapään toimittaja on kuitenkin havainnut signaaleja perunan renessanssista. Ennuste on, että perunasta tulee kuuma.

1. Perunatiedolla on mukavaa päteä

Perunasta puhutaan ja siitä nautitaan kohta kuin käsityöläisoluesta. Perunanviljelystä tulee samanlainen ilmiö kuin pienpanimoista, koska ihmiset tarvitsevat uusia villityksiä. Se mikä oli aiemmin elossa pysymisen välttämättömyys, on pian puheenaihe trendibaarissa ja taloyhtiön pihalla.

Parrakas mies siirtelee pellolla perunakoreja.
Parrakas mies siirtelee pellolla perunakoreja. Kuva: Sergei Karpukhin / TASS /All Over Press peruna,viljely

On hienoa keskustella maun vivahteista ja osata selkeästi erotella varhaisperunan ja uuden perunan erot. Varhaisperuna on kesän ensimmäinen peruna, joka nostetaan maasta keskenkasvuisena. Uusi peruna -nimitystä käytetään syksyllä myytävistä perunoista. Jos näin ei ole, siitä voi kaverin kanssa väitellä.

2. Perunalajikkeille on annettu houkuttelevia nimiä

Enää ei tarvitse valita Timon tai Siiklin väliltä. Nyt peruna kuulostaa entistä kiinnostavammalta. Red Scarlett, Mozart, Innovator, Ama Rosa ja Mayan Gold ovat nimiä, jotka saavat mielikuvituksen laukkaamaan jo torikojun ääressä.

Uusien lajikkeiden nimet ovat sellaisia, joita voi komeasti ohimennen mainita cocktail-kutsuilla: “Onko tässä salaatissa käytetty Delikatessea?”

Pestyjä perunoita lähikuvassa
Pestyjä perunoita lähikuvassa Kuva: Comstock Production Department peruna

3. Kaikkien on mahdollista nauttia perunasta omalla tavallaan

Tuttava tuo tuliaisiksi pussillisen artesaaniperunoita ja kertoo, että kyseessä on pientilallisen käsinpoimima sekoitus Asterixia, Challengeria ja Red Duke of Yorkia. Mummo kertoo innostuneesti, että muusissa on tätä nykyä melkein puolet Colombaa ja puolet Afraa, joka on mainio muusiperuna.

Mummo ei kuitenkaan kerro, että seassa on myös Jazzya, koska hän haluaa pitää salaisen reseptin itsellään. Leikkipihalla kaveri kehuu, että äiti keittää jauhelihakastikkeen kaveriksi punaisia perunoita ja naapurissa setä keittää perunasta viinaa.

Naisella on siniset kumihanskat ja hänellä on iso kasa ranskalaisia perunoita käsissään.
Naisella on siniset kumihanskat ja hänellä on iso kasa ranskalaisia perunoita käsissään. Kuva: /All Over Press ranskalaiset perunat

4. Peruna kuormittaa vähän ympäristöä ja tekee hyvää mielelle

On muodikasta nauttia vähäpäästöistä ruokaa. Jo muutama vuosi sitten Helsingin parhaissa ravintoloissa oli kiinnostusta artesaaniperunoihin ja nyt innostus saapuu myös kotikeittiöihin. Kun perinteiset luontoystävälliset viljelymenetelmät yhdistetään tämän päivän tietotaitoon, saadaan ihmeitä aikaan, varsinkin kun samalla muistutetaan perunan terveyseduista.

Peruna lisää serotoniinin tuotantoa ihmisen aivoissa, ja serotoniini vähentää stressiä ja masennusta. Voimme siis tehdä somepäivityksiä ja kirjoittaa blogeja perunan parantavasta voimasta.

Iso kasa perunoita ja viljelijä taustalla, kirkkaassa valossa.
Iso kasa perunoita ja viljelijä taustalla, kirkkaassa valossa. Kuva: Marco De Swart peruna

5. Perunaan liittyy tarinoita

Kriittiset ilonpilaajat voisivat todeta, että ihmisiä höynäytetään, kun perunalle laitetaan lisää hintaa ja annetaan uusi hassu nimi, mutta rakkaaseen pottuun liittyy mahtavia tarinoita. On sangen kiehtovaa, että nykyisen Perun tienoilta maailmalle lähtenyt mukula on saanut Suomessa nimen peruna.

Kattilassa kiehuu perunoita.
Kattilassa kiehuu perunoita. Kuva: Tomi Natri/All Over Press peruna,Keitetyt perunat

Peruna valtaa myös valkokankaat. Uusi kotimainen elokuva on nimeltään Peruna, ja se keskittyy perunaan. Tiedotteen mukaan 1600-luvulle sijoittuva komedia kertoo startup-yrittäjästä, joka yrittää lanseerata perunaa Suomeen aikana jolloin kansa syö naurista.

Artesaaniperunoihin ihastuneet voivat ostaa kotipuutarhureille tarkoitettuja pienpakkauksia. On voimaannuttavaa kertoa ruokapöydässä tai omalla YouTube-kanavalla tarina perunan matkasta omalta takapihalta lautaselle. Kasvutarinat kiinnostavat!

Eri perunalajikkeita on pöydällä koreissa ja niissä on lajikkeet merkattu pienillä kylteillä.
Eri perunalajikkeita on pöydällä koreissa ja niissä on lajikkeet merkattu pienillä kylteillä. Kuva: Carina Ahlskog / YLE peruna

Aristoteleen kantapäässä on vieraana perunatutkija Paavo Ahvenniemi. Hän kertoo Pasi Heikuran haastattelussa, mistä perunalajikkeiden nimet tulevat.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri