Hyppää pääsisältöön

Yle Kioski LIT -kirjoituskilpailu etsii someaikakauden kirjailijoita – voittajateksteistä luodaan Instagram-kirja

Yle Kioski LIT logo
Yle Kioski LIT logo Yle Kioski

Oletko aina haaveillut kirjoittamisesta, mutta epäröit, onko sinusta kirjailijaksi? Vai pursuaako pöytälaatikkosi jo valmiiksi teksteistä, mutta et oikein tiedä, missä ne voisi julkaista? Jos kirjoittaminen tuntuu jutultasi, osallistu Yle Kioski LIT -kirjoituskilpailuun! Tarkemmat ohjeet ja säännöt löydät artikkelin lopusta.

Yle Kioski LIT on nuorille aikuisille suunnattu monimuotoinen kirjallisuuskokonaisuus, joka houkuttelee heittäytymään sanojen maailmaan.

Kannustaaksemme ihmisiä toteuttamaan intohimoaan kirjoittamista kohtaan, Yle Kioski LIT järjestää kesän aikana kirjoituskilpailun, jonka tavoitteena on löytää uusia kirjoittajia, vaikuttavia tarinoita ja antaa teksteille tilaa – nykyaikaisia alustoja hyödyntäen.

Kirjoituskilpailun teemana on Kesän jälkeen, kun rakkaus kuoli, jota jokainen osallistuja voi tulkita omalla tavallaan.

Kilpailuraadin valitsemat parhaat tekstit julkaistaan syksyn aikana Instagram-kirjoina. Julkaistavaksi valittavista parhaista teksteistä maksetaan kirjoittajalle 200 euron palkkio.

Kirjoituskilpailun raatiin kuuluu laaja ammattilaisten joukko: LIKE kustannuksen vt. kustannuspäällikkö Mari Hyrkkänen, Johnny Kniga kustantamon kustantaja Jaakko Pietiläinen, Yle Draaman vastaava tuottaja Hyppe Salmi, Äidinkielen opettajain liiton toiminnanjohtaja Anne Helttunen sekä Yle Kioski LITin toimitus.

Kirjallisuuden muodot moninaistuvat

Raadin jäsenenä toimiva kustantaja Jaakko Pietiläinen näkee, että uudenlaisille kirjallisuuden muodoille on kysyntää.

– Kirjallisuuden tulevaisuus on valoisa. Se on myös moninainen niin sisällöiltään, muodoiltaan kuin jakelukanaviltaan. Kustantajan kannalta on selvää, että lahjakkuudet haetaan niiltä alustoilta, joille ihmiset ajatuksiaan kirjoittavat, Johnny Kniga kustantamon Pietiläinen kertoo.

Kustantaja Jaakko Pietiläinen
Kustantaja Jaakko Pietiläinen Johnny Kniga kustantamosta toimii kirjoituskilpailun raadin jäsenenä. Kustantaja Jaakko Pietiläinen Kuva: Jaakko Pietiläinen Yle Kioski

Yle Kioski LIT -Instagram-tili ja sen sisällöt pyrkivät laajentamaan kirjallisuutta uusille alustoille ja uuteen muotoon. Kuvapainotteiseksi mielletystä Instagramista löytyy yllättävän paljon lahjakkaita kirjoittajia, jotka ovat muokanneet tekstejään alustan tyyliin sopiviksi.

Kirjoituskilpailun avulla Yle Kioski pyrkii löytämään myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät koe olevansa perinteisiä kirjoittajia, mutta nauttivat tekstien luomisesta uudenlaisille alustoille.

- Yle Kioskin kirjoituskilpailussa on tartuttu juuri oikeaa härkää sarvista ja lähdetty etsimään kirjallisuutta ei niin kirjalliseksi mielletystä kanavasta. On ilo ja etuoikeus olla mukana kilpailun raadissa, Pietiläinen jatkaakin.

Osallistumisaikaa kirjoituskilpailuun on 9.8.2020 saakka. Tarkemmat osallistumisohjeet ja säännöt löytyvät tämän artikkelin lopusta.

Yle Kioski LIT -Instagram-tilin tarkoituksena on kirjoittamiseen kannustamisen lisäksi tuoda perinteisiä kirjallisuuden muotoja sosiaalisen median alustoille, mutta myös luoda uudenlaista someaikakauden kirjallisuutta.

Tilin sisältö tuo runouteen, lyriikkaan ja muihin kirjallisuuden muotoihin uusia tasoja sekä tapoja kuluttaa kirjallisuutta. Muista siis ottaa Yle Kioski LIT -Instagram-tili seurantaan!

Avaa Instagram postaus

Kirjoituskilpailun säännöt:

 1. Kilpailuun osallistuvien on itse kirjoitettava tekstit, joilla kilpailuun osallistutaan.
 2. Kilpailijat vastaavat näin ollen myös siitä, ettei heidän kilpailuun lähettämänsä teksti loukkaa kenenkään tekijänoikeutta.
 3. Tekstin pituus: enimmäismerkkimäärä välilyönteineen on 12 000.
 4. Teksti lähetetään Google Docs tai Word -tiedostona 9.8.2020 klo 23:59 mennessä sähköpostitse osoitteeseen ylekioski.lit@yle.fi. Liitä tekstitiedosto sähköpostin liitetiedostoksi. HUOM! Kirjoita meilin otsikkokenttään Kirjoituskilpailu
 5. Tekstitiedostoon sekä sähköpostiin tulee selkeästi kirjoittaa oma nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
 6. Osallistumalla kilpailuun hyväksyt säännöt.
 7. Yle Kioskin nimeämä raati valitsee kymmenen parasta tekstiä, joista tehdään Yle Kioskin visuaalisen näkemyksen mukaan animoitu tai suunniteltu Instagram-kirja.
 8. Mikäli raadin pisteytyksessä päädytään tasatuloksiin, niin arpa ratkaisee.
 9. Tietosuoja. Kilpailuun osallistujien yhteystietoja käsitellään kilpailun järjestämiseksi ja yhteyden saamiseksi osallistujaan. Voittajatekstien tekijöiden nimet tullaan mainitsemaan julkaisujen yhteydessä. Poistamme henkilötiedot heti kun kilpailu on ratkennut ja voittajatekstit on valittu syksyn 2020 aikana. Voittajiin olemme yhteydessä palkkion maksua varten: Tarvitsemme voittajilta palkkion maksamiseksi yhteystietojen lisäksi henkilötunnuksen ja tilinumeron. Emme luovuta tietoja Ylen ulkopuolelle. Lisätietoa henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista löydät Ylen tietosuojalausekkeesta.
 10. Kymmenestä parhaasta tai valitusta tekstistä maksetaan 200 euron palkkio. Palkkio on verovapaata.
 11. Tekstit julkaistaan Yle Kioski LITin Instagram-tilillä loppuvuonna 2020. Ylellä on oikeus tuottaa tai tuotattaa teksteistä myös mahdollinen podcast-sarja Yle Areenaan tai Yle Kioskin alustoille. Ylellä on oikeus julkaista tekstejä osittain tai kokonaan sekä teksteistä tuotettua sarjaa kaikissa Ylen välineissä ja palveluissa rajoittamattoman ajan.
 12. Tekijänoikeudet jäävät kirjoittajille.

Raadin jäsenet:

Mari Hyrkkänen. vt. Kustannuspäällikkö, LIKE
Jaakko Pietiläinen, kustantaja, Johnny Kniga
Hyppe Salmi, vastaava tuottaja, Yle Draama tiimi
Anne Helttunen, toiminnanjohtaja, Äidinkielen opettajain liitto
Yle Kioski LITin toimitus

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri