Hyppää pääsisältöön

Suosittu komediasarja AIKUISET saa jatkoa – luvassa lisää seksiä, lisää rakkautta ja lisää laatuaikaa ystävien kanssa

Kuvassa Oona (Anna Airola), Arttu (Elias Salonen) ja Oonan isä (Ville Myllyrinne) AIKUISET -sarjan kuvauksissa
Anna Airola ja Elias Salonen jatkavat päärooleissa parhaina ystävinä Oonana ja Arttuna. Ville Myllyrinne esittää Oonan isää. Kuvassa Oona (Anna Airola), Arttu (Elias Salonen) ja Oonan isä (Ville Myllyrinne) AIKUISET -sarjan kuvauksissa Kuva: Yellow Film / Jaakko Kahilaniemi Aikuiset,Elias Salonen,Ville Myllyrinne,draamasarjat

Huippusuosittu AIKUISET saa jatkoa toisella tuotantokaudella! Milleniaalien elämää lempeällä itseironialla tarkasteleva komediasarja nostaa panoksia, kun luvassa on lisää rakkautta, lisää seksiä ja lisää tunteita. AIKUISET on sarja, jonka pariin palaa katsojien lisäksi myös itse käsikirjoittaja mielellään. Intohimolla omasta sukupolvestaan käsikirjoittava Anna Brotkin paljastaa, millaista oli lähteä kirjoittamaan sarjalle jatkoa.

Jos jotain AIKUISTEN käsikirjoittaja Anna Brotkin voi huippusuositun sarjan odotetulta toiselta tuotantokaudelta luvata, niin se on romantiikkaa.

– Mietin, että johtuuko se osittain siitä, että kirjoitin kakkoskautta pääosin koronaeristyksen aikaan, Brotkin naurahtaa.

– Tavallaan sitä halusi, että paperilla ne saa suudella ja lääppiä ja olla lähekkäin ja halailla kavereitaan niin paljon kuin haluaa.

Vuoden 2021 ohjelmistossa oleva AIKUISET on värikäs ja nopeatempoinen urbaani komediasarja, joka kertoo tarinaa aikuisuuden kynnyksellä kipuilevista parikymppisistä kaupunkilaisista. Sarjan päähenkilön Oonan (Anna Airola) elämä on milloin minkäkin kriisin partaalla. Pysyvää on kuitenkin aina se, että bestis Arttu (Elias Salonen) pysyy vierellä ja nappaa kainaloon, kun jo kertaalleen dumpattu poikaystävä ei huolikaan enää takaisin tai kun exän ja sen upean uuden tyttöystävän kahvila, toisin kuin Oonan oma, menestyy niin hyvin, että Maria Veitolakin käy siellä vihersmoothiella.

Helsingin Kallioon sijoittuvan sarjan kuvaukset ovat juuri nyt käynnissä ja pyörivät esimerkiksi Oonan oman Kolmannella linjalla seisovan ei-niin-menestyneen kahvilan ympärillä.

Suursuosion saavuttaneessa sarjassa milleniaalien huolet esitellään suuruusluokastaan huolimatta tasapuolisen hyväntahtoisesti – aina olemassaolon kysymyksistä koirille sopivien vegaanijäätelöiden suppean tarjonnan moittimiseen. Käsikirjoittajan oma tapa suhtautua ihmisiin välittyy sarjan maailmaan.

– Ehkä sitä näkee ihmisissä aina jotain vähän koomista – varsinkin silloin, jos ne yrittää olla hirveen vakavia. Siinä on jotain hellyyttävää ja koomista, meissä kaikissa, olen itsekin sellanen siinä missä kaikki muutkin ihmiset.

Anna Brotkin seisoo kädet sumpussa katsoen hymyillen kameraan vaaleaa taustaa vasten.
Anna Brotkin on käsikirjoittanut kaikki AIKUISET-sarjan jaksot. Lisäksi hän veti sarjan podcastin yhdessä Eino Nurmiston kanssa. Anna Brotkin seisoo kädet sumpussa katsoen hymyillen kameraan vaaleaa taustaa vasten. aikuiset,Anna Brotkin

Raikkaan vastavoiman sarjaan tuo omaa hometaloaan Helsinkiin paennut Markku (Ville Myllyrinne), Oonan isä. Milleniaalien maailmaa sivusta tarkkaileva, katsojien parissa suureen suosioon noussut hahmo olisi ollut omiaan tyttärensä valintoja kritisoivana ja ahdasmielisenä ankeuttajana, mutta Brotkin valitsi tietoisesti toisin.

– Mä haluan olla kaikkien puolella. En esimerkiksi halunnut, että Markku on rasisti tai naisvihamielinen, tai että Markku on joku asiattomuuksia tai mauttomuuksia laukova keski-ikäinen möhömaha-äijä jostain maakunnista, vaan halusin rikkoa sitäkin kliseistä stereotypiaa ja antaa keski-ikäiselle miehelle toisenlaisia ominaisuuksia.

AIKUISTEN maailmassa tietyistä asioista ei vitsailla, eikä muiden ihmisten kustannuksella tehdä pilkkaa. Tyhmälle rasistille ei naureta, koska se ei ole Brotkinin mielestä hauskaa – eikä vihaa lietsoville asenteille haluta muutenkaan antaa edes sen vertaa tilaa.

– AIKUISET on se sarja, jossa kukaan ei kerro yhtäkään homovitsiä tai ole rasistinen toista kohtaan. Tietysti se on tietynlainen utopistinen maailma, koska oikeassa maailmassahan on ihmisiä, jotka on perseestä ja käyttäytyy huonosti toisiaan kohtaan.

Anna Airola, Elias Salonen ja Anna Dahlman katsovat toisiaan AIKUISET-sarjan kahvilan edessä.
Sarjan kuvaukset ovat käynnistyneet. Anna Dahlman ohjaa myös toisen kauden. Anna Airola, Elias Salonen ja Anna Dahlman katsovat toisiaan AIKUISET-sarjan kahvilan edessä. Kuva: Jaakko Kahilaniemi Aikuiset (tv-sarja)

Ensimmäisen kauden julkaisun alla Anna Brotkinia jännitti löytäisivätkö katsojat sarjasta sen ytimen, jonka tekijät halusivat työllään osoittaa. Kalliolaiseen milleniaaliutopiaan oli ripoteltu rakkaudella ja lämmöllä valittuja palasia oikeasta maailmasta.

– Sitä oli ihanaa seurata, että ihmiset nautti siitä että ne sai bongailla niitä oikeita juttuja ja löytää sieltä että hei toi on kuvattu mun alakerrassa ja mulla on noi samat kengät ja toikin lukee tota kirjaa. Oli niin huojentavaa huomata että se maailma, minkä sinne oli laittanut on ihan oikea, ja että moni ihminen tunnistaa ja jakaa sen.

Kun päätös toisen kauden tekemisestä varmistui, paineet muuttuivat uuden maailman rakentamisen sijaan niin sanotun “toisen albumin kirouksen” pelkoon. Ensimmäistä kautta kirjoittaessaan Brotkin sai puuhailla ihan rauhassa, kukaan ei tiennyt mitä oli tulossa, joten odotuksia tai paineitakaan ei juuri ollut. Toisin oli nyt kun AIKUISTEN rakastettu pieni planeetta oli muotoiltu ja se olisi pidettävä radallaan – yleisön odotuksiin vastaten ja niiden alla murtumatta. Aluksi pelko oli ottaa valtaansa, mutta vauhtiin päästyään käsikirjoittaja tunsi taas tutun hurmoksen, jonka oli ensimmäistä kautta kirjoittaessaan tuntenut.

– Jotenkin niistä pääsi aika nopeasti yli ja pääsi siihen samaan flowhun tai riemuun mitä sitä ykköskautta kirjoittaessa oli ollut. Kyllä mulla molempia kausia kirjoittaessa on ollut tosi, tosi hauskaa ja helppoa, hyvällä tavalla helppoa – tuntui että se maailma on niin runsas, että se ruokkii itse itseään.

Tärkeintä Brotkinille onkin se, että asia jonka parissa viettää suuren osan päivästään on sellainen, jonka luona viihtyy, mieluiten erinomaisesti.

– Pyrin siihen, että löydän juttuja joita olisi niin hauska tehdä, että sen takia mä oikeen juoksen sen työn ääreen. Että jos mä kerran saan itse luoda jonkun maailman missä mä niitä töitä teen, niin kyllä mä myös teen paljon valintoja sen perusteella mitä mä haluaisin kirjoittaa, mikä olisi hauskaa ja missä mulla olisi kivaa.

Keskiössä on lopulta se kaikista tärkein: ystävyys.

“Lohtusarjoja” yksin syödessään, sydänsuruissaan ja ennen nukkumaanmenoa katselevat milleniaalit ovat tottuneet etsimään viihteen parista paikkoja, joihin mennä kun oma elämä tuntuu raskaalta tai kun kaivataan ystävää. Tällaisen sarjan halusi Brotkinkin luoda; tutun ympäristön ja hahmot, joista tulee osa perhettä, bestiksiä joiden kanssa hengailla kun tuntuu yksinäiseltä.

– Halusin tarjota jonkun sellaisen vähän jopa utopistisen paikan johon mennä ja jossa kaikki on hyvin, ja vaikka mokaillaan niin lopputulos on aina kuitenkin se, että ystävyys voittaa kaiken ja kaikki järjestyy.

Kuinka ollakaan, juuri näin tapahtui. AIKUISTEN ensimmäinen kausi ja sen menestys osoitti, että Brotkinin luomaan maailmaan halutaan palata aina uudelleen, sillä se todella on kuin viettäisi aikaa parhaiden ystäviensä kanssa. Ja siihen kaikki sarjassa aina palaa, kun keskiössä on lopulta se kaikista tärkein: ystävyys. Tapahtui mitä tahansa, Oonan ja Artun luo on aina ihana tulla.

Noora Kulta,
Freelancetoimittaja

AIKUISET 2. tulossa Ylelle 2021.

Katso myös spesiaalijaksot sarjan sivuilta tai uppoudu aiheisiin vielä syvemmin sarjan podcastissa!

Pääosissa: Anna Airola, Elias Salonen, Aksa Korttila, Eppu Pastinen, Mikko Kauppila, Ville Myllyrinne, Linnea Leino, Biniyam Schelling ja Joonas Nordman. Ohjaus: Anna Dahlman. Käsikirjoitus: Anna Brotkin. Tuottaja/Yellow Film: Pietari Vappula. Tuottaja/Yle: Matti Kajander.

AIKUISET-sarjan työryhmää sarjan kahvilakulissin edessä.
Sarjan toinen kausi nähdään Ylen ohjelmistossa 2021. AIKUISET-sarjan työryhmää sarjan kahvilakulissin edessä. Kuva: Jaakko Kahilaniemi Aikuiset

Lisää ohjelmasta

Keskustele